Tallan sämpylät
9 dl Sunnuntai moniviljasämpyläjauho
1 dl soijarouhe
1 dl auringonkukansiemen kuorittu
1 pussi kuivahiivaa
2 dl kauralese
2 tl suolaa
2 rkl siirappi
1 dl rusinoita
0,5 dl kylmäpuristettu neitsytöljy
0.5 litraa +42 asteista vettä
Ensin osa sämpyläjauhoista, suola, hiiva, auringonkukan siemenet ja soijarouhe sekoitetaan.
Sekoitus vatkataan kuumaan veteen, jonne lisätään siirappi ja rusinat.
Sen jälkeen lisätään loput jauhot, johon on sekoitettu kauralese.
Kun taikina on vaivattu, lisätään neitsytöljy (tai extra virgin oliiviöljy).
Sunnuntai-moniviljasämpyläjauhon sijasta voi käyttää muitakin sämpyläjauhoja tai niiden sekoituksia.
Sunnuntai-moniviljassa on mm. pellavansiemeniä ja maissia.
Kohonneesta taikinasta muotoillaan pellille sämpylät = 2 pellillistä.
Kohotetaan sämpylät liinan alla.
Kohotetut sämpylät paistetaan 14 min. 200 asteisessa uunissa (kiertoilmapuunin ohje).
Soijarouhetta voi käyttää jopa 1/4 jauhojen asemasta.
Mikäli rouhetta käytetään runsaasti, tulee sämpylöihin jo puinen maku.
Myös pellavansiemenrouhetta voi käyttää lisänä.
- Ne taas värittävät taikinaa tummaksi, en suosittele niitä ainakaan paljoa.
Reseptistä tulee n. 25 annosta ja yksi annos painaa n. 45 grammaa
Talla