Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat, noin 30 kpl (ohje Pohjois-Karjalasta)

1)
Ensin tehdään riisipuuro täytteeksi:
- 5 dl vettä kiehautetaan, lisätään 3 dl valkoista riisiä
- annetaan miedolla lämmöllä kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

- Lisätään sekaan 1 litra kulutusmaitoa (voi laittaa 0,5 l kevyt + 0,5 kulutusmaitoa),
- annetaan miedolla lämmöllä hautua kypsäksi puuroksi,
- maustetaan suolalla, noin 1 - 1,5 tl,
- jäähdytetään puuro.

2)
Taikinan teko:
- 2 dl kylmää vettä, johon sekoitetaan 1 tl suolaa
- vaivataan sekaan taikinaksi noin 3 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja

- taikina muotoillaan tangoksi, josta leikataan noin 3 cm levyisiä paloja
- palat taputellaan hiukan litteämmäksi
- piirakkapalikalla (piirakoiden tekoon tarkoitettu ohut kaulin)
kaulitaan palasta pyöreän mallinen ohut kuori,
jotka kasataan laittaen väliin vehnäjauhoa, etteivät tartu toisiinsa
- kaulitessa voi ripotella pöydälle vehnäjauhoja, jonka avulla taikinapala kauliutuu paremmin

- kun pyöreät kuoret ovat valmiit (noin 15 cm halkaisijaltaan)
kuoren päälle levitetään jäähtynyttä puuroa,
- kuoren sivut käännetään keskelle jättäen pieni väli, josta puuro näkyy
- molempien käsien 3 sormella (peukalo, etusormi, keskisormi)
rypytetään kuori kiinni puurovälin molemmilta puolilta, joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös

3)
Paistaminen:
- piirakat paistetaan sellaisinaan uunipellillä noin 270 - 300 asteen uunissa noin 15 min
- voidellaan kuumina sulatetulla voilla, johon lisätään ripaus suolaa (jos haluaa, voi lisätä myös hiukan vettä)

4) Kaulimisen vaihtoehtona pastakone
- pastakoneella voi nopeuttaa kuorien tekoa:
kone säädetään kohtaan 2
vehnäjauholla jauhotettu hiukan taputeltu taikinapala ajetaan koneen läpi
kone säädetään kohtaan 4,5
kerran ajettu taikina ajetaan vielä 2 kertaa koneen läpi

Koneen jäljiltä kuorta voi hiukan muotoilla veitsellä,
mutta puuron lisäyksen ja rypytyksen jälkeen, lopputulos on yleensä normaalin piirakan näköinen muutenkin.

Reseptistä tulee n. 30 annosta ja yksi annos painaa n. 53 grammaa

Annar
AineksetMääräEnergiaPHRK
Riisi puuroutuva 510g1746kcal30.9g385.6g3.6g11.7g
Maito, Kevyt2000g920kcal64g96g30g0g
Ruisjauho, 1 dl330g1056kcal36.3g211.2g7.6g45.9g
Vehnäjauho puolikarkea 260g892kcal26.5g182g3.1g9.1g
Voi, 1 tl, 5 g60g438kcal0.6g0.6g48g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana6320g10104kcal316.6g1750.8g184.6g133.4g
Valittu annoskoko3160g5052kcal158.3g875.4g92.3g66.7g
Annoskoko puolitettuna1580g2526kcal79.2g437.7g46.2g33.4g
Arvot/100g100g160kcal5g27.7g2.9g2.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit?resepti=55742