Ranskalainen maalaisleipä

Hapanjuuri:

1 omena raastettuna
1 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja

annetaan käydä lämpimässä 3 päivää, sekoita 3 krt/pv.

4. päivänä lisää:

2 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja

anna seistä seuraavaan päivään.

5. päivänä leivo leivät:

10 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa (ei pakollinen)
hapanjuuri
3 dl grahamjauhoja
n. 24 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa

liota hiiva, lisää hapanjuuri ja jauhot.

Vaivaa koneella 10 min tai käsin 15 min. Lisää suola ja vaivaa suuremmalla nopeudella 5 min. Peitä ja anna nousta tunti, painele kasaan puolessa välissä.

Leivo neljä leipää ja kohota ne jauhotetuissa leipäkoreissa reilu tunti.

Paista ensimmäinen 5 min. 250 ast, sen jälkeen 200 ast. 25-35 min.

5. päivänä voit jakaa hapantaikinan puoliksi.

Loppu taikina säilyy n. viikon kylmässä.

"Herätä" se lisäämällä 2,5 dl lämmintä vettä ja 4 dl jauhoja.

Pidä muutama tunti kuumassa vesihauteessa.

Vähennä lisätyt aineet varsinaisesta leivontaohjeesta.

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 849 grammaa

Harzam
AineksetMääräEnergiaPHRK
Omena, keskikokoinen 200g113g38kcal0.2g8g0.3g2g
Vehnäjauho puolikarkea 2194g7529kcal223.6g1536.1g26.3g76.8g
Vesi1463g0kcal0g0g0g0g
Hiiva 28g21kcal3.7g0.3g0.1g1.9g
Suola, annos 3g23g0kcal0g0g0g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana7641g15177kcal455g3088.8g53.4g161.4g
Valittu annoskoko3820g7589kcal227.5g1544.4g26.7g80.7g
Annoskoko puolitettuna1910g3794kcal113.8g772.2g13.4g40.4g
Arvot/100g100g199kcal6g40.4g0.7g2.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit?resepti=189633