Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat, noin 30 kpl (ohje Pohjois-Karjalasta)

1)
Ensin tehdään riisipuuro täytteeksi:
- 5 dl vettä kiehautetaan, lisätään 3 dl valkoista riisiä
- annetaan miedolla lämmöllä kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

- Lisätään sekaan 1 litra kulutusmaitoa (voi laittaa 0,5 l kevyt + 0,5 kulutusmaitoa),
- annetaan miedolla lämmöllä hautua kypsäksi puuroksi,
- maustetaan suolalla, noin 1 - 1,5 tl,
- jäähdytetään puuro.

2)
Taikinan teko:
- 2 dl kylmää vettä, johon sekoitetaan 1 tl suolaa
- vaivataan sekaan taikinaksi noin 3 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja

- taikina muotoillaan tangoksi, josta leikataan noin 3 cm levyisiä paloja
- palat taputellaan hiukan litteämmäksi
- piirakkapalikalla (piirakoiden tekoon tarkoitettu ohut kaulin)
kaulitaan palasta pyöreän mallinen ohut kuori,
jotka kasataan laittaen väliin vehnäjauhoa, etteivät tartu toisiinsa
- kaulitessa voi ripotella pöydälle vehnäjauhoja, jonka avulla taikinapala kauliutuu paremmin

- kun pyöreät kuoret ovat valmiit (noin 15 cm halkaisijaltaan)
kuoren päälle levitetään jäähtynyttä puuroa,
- kuoren sivut käännetään keskelle jättäen pieni väli, josta puuro näkyy
- molempien käsien 3 sormella (peukalo, etusormi, keskisormi)
rypytetään kuori kiinni puurovälin molemmilta puolilta, joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös

3)
Paistaminen:
- piirakat paistetaan sellaisinaan uunipellillä noin 270 - 300 asteen uunissa noin 15 min
- voidellaan kuumina sulatetulla voilla, johon lisätään ripaus suolaa (jos haluaa, voi lisätä myös hiukan vettä)

4) Kaulimisen vaihtoehtona pastakone
- pastakoneella voi nopeuttaa kuorien tekoa:
kone säädetään kohtaan 2
vehnäjauholla jauhotettu hiukan taputeltu taikinapala ajetaan koneen läpi
kone säädetään kohtaan 4,5
kerran ajettu taikina ajetaan vielä 2 kertaa koneen läpi

Koneen jäljiltä kuorta voi hiukan muotoilla veitsellä,
mutta puuron lisäyksen ja rypytyksen jälkeen, lopputulos on yleensä normaalin piirakan näköinen muutenkin.

Reseptistä tulee n. 30 annosta ja yksi annos painaa n. 53 grammaa

Annar
AineksetMääräEnergiaPHRK
Riisi puuroutuva 958g3280kcal58.1g724.3g6.7g22g
Maito, Kevyt3757g1728kcal120.2g180.3g56.4g0g
Ruisjauho, 1 dl620g1984kcal68.2g396.7g14.3g86.2g
Vehnäjauho puolikarkea 488g1676kcal49.8g341.9g5.9g17.1g
Voi, 1 tl, 5 g113g823kcal1.1g1.1g90.2g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana11872g18981kcal594.8g3288.6g347g250.6g
Valittu annoskoko5936g9491kcal297.4g1644.3g173.5g125.3g
Annoskoko puolitettuna2968g4745kcal148.7g822.2g86.8g62.7g
Arvot/100g100g160kcal5g27.7g2.9g2.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit?resepti=55742