Musaka

EDIT.

vaihdettu ohjeeseen lampaanlihan tilalle naudanliha, koska lampaanjauhelihan löytäminen osoittautui hankalaksi

Se aito ja oikea musaka, ohje kirjasta Kreetalainen ruokavalio (kirj.

Merja Tuominen-Gialitaki)

500g munakoisoja
öljyä sivelemiseen

Jauhelihakastike:
3 hienonnettua sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
500g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 tomaatti raastettuna
½ rkl tomaattipastaa (pyree)
1 dl punaviiniä
1 rkl persiljaa pilkottuna
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen kanelia
(½ dl korppujauhoja)

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja (durum)
7½ dl kuumaa maitoa
muskottia/kanelia
1 dl parmesaaniraastetta
1 muna
suolaa
valkopippuria

Poista munakoisoista kannat ja viipaloi ne pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia.

Kuivaa painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste tarkkaan pois.

Sivele palat öljyllä ja aseta joko grilliin tai kuumalle uunipannulle ylälämpöön kunnes pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat.

Mitä kuivemmiksi viipaleet taputtelet, sitä nopeammin ne kypsyvät, noin 20-30 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihatäyte: Hauduta sipulia öljytilkassa noin 10 minuuttia kunnes sipuli nahistuu, lisää valkosipuli ja noin minuutin kuluttua jauheliha, jota sekoitat puuhaarukalla niin, että se kunnolla murustuu.

Lisää sitten raastettu tomaatti, punaviiniin sekoitettu tomaattipasta, persilja, sokeri, kaneli, suola ja pippuri.

Anna muhia hiljalleen noin puoli tuntia.

Kun kastike on vähän jäähtynyt, lisää joukkoon vielä korppujauhot, jos kastike vaikuttaa löysältä.

Valkokastike: Sulata isossa kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita koko ajan, etteivät jauhot pala pohjaan.

Lisää kahden minuutin kuluttua kiehuva maito, vähennä lämpöä ja keitä vatkaten kunnes maito ja jauhot ovat sileää kastiketta.

Lisää kaneli/muskotti, puolet juustoraasteesta, suolaa ja pippuria.

Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä muna.

Aloita musakan kasaaminen levittämällä uunipannun pohjalle ½ dl korppujauhoja ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta.

Sitten kerros munakoisoa, sitten jauhelihaseosta ja ohuelti juustoraastetta, taas munakoisoa, jauhelihakastiketta, juustoa, munakoisoa.

Peitä valkokastikkeella.

Paista tunnin verran 175 asteessa, anna jäähtyä vartin verran ennen tarjoilua (jotta valkokastike ehtii hyytyä).

Reseptistä tulee n. 6 annosta ja yksi annos painaa n. 400 grammaa

Lilli91

Lilli91 sanoi...

Maailman paras ruoka! Lampaan voi korvata myös naudanjauhelihalla, joko kokonaan tai osittain.

keskiviikko 30.01.2013 klo 05:41

AineksetMääräEnergiaPHRK
Munakoiso 2000g447kcal10g62g4g50g
Sipuli (kuorittu)600g162kcal7.8g28.8g1.2g10.2g
Oliiviöljy 160g1415kcal0g0g160g0g
Valkosipuli 16g17kcal1.3g2.6g0.1g0.3g
Tomaatti, pieni 75g, keskikokoinen 125g, suuri 170g500g102kcal3g19g1.5g7g
Tomaattipyree, Pirkka20g16kcal0.7g3.8g0.2g0.2g
Punaviini 400g282kcal1.2g0.8g0g0g
Persilja 8g2.2kcal0.1g0.1g0g0.6g
Sokeri 8g33kcal0g8g0g0g
Suola, annos 3g4g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 4g11kcal0.4g1.5g0.1g1.1g
Kaneli, oikeat arvot, annos 2g4g15kcal0.1g3.2g0.1g0g
Voi 200g1451kcal2.4g0.8g162.6g0g
Vehnäjauho, durum 280g993kcal36.4g176.4g6.9g35.3g
Maito, rasvaton (Valio) 200ml yksi lasillinen3000g990kcal99g147g0g0g
Parmesaanijuusto, formaggio da pasta80g366kcal32g0g25.6g0g
Kananmuna kuoreton 220g314kcal27.5g0.7g22.5g0g
Valkopippuri 4g11kcal0.4g1.7g0.1g1g
Korppujauho 80g293kcal8.4g59.9g0.8g4.2g
Naudan paistijauheliha 7%2000g2780kcal380g0g140g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana19176g19399kcal1221.4g1032.6g1051.4g219.8g
Valittu annoskoko9588g9700kcal610.7g516.3g525.7g109.9g
Annoskoko puolitettuna4794g4850kcal305.4g258.2g262.9g55g
Arvot/100g100g101kcal6.4g5.4g5.5g1.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit?resepti=333523