Kalorilaskuri

Kondromalasia (polven rustonpehmentymätauti)

Kondromalasia (polven rustonpehmentymätauti)

Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Kondromalasia (polven rustonpehmentymätauti)

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
En löytänyt täältä kyseisestä aiheesta kirjoituksia, joten mielenkiinnosta haluaisin kuulla, onko täällä muita 'kohtalotovereita'. :)

Eli aloitin viime syksynä kuntoprojektiani ja kaikki meni hyvin, kunnes tänä keväänä juoksun tullessa mukaan treeneihin oikea polvi alkoi välillä kipeytymään. Ajattelin sen olevan vain rasitusvamma, mutta kun en lopulta enää päässyt kulkemaan portaita asuntooni, menin lääkäriin ja diagnoosiksi tuli kondromalasia. Eli lähetettä fyssarille ja leikkauksesta ei vielä puhuttukaan mitään, nuoren ikäni takia.

Nyt olen päälle kolme kuukautta kuntouttanut polveani fysioterapeutin ohjeiden avulla (jumppaa 3-6 x viikossa), olen lopettanut kaikki lajit joissa polveen kohdistuu tärähtelyä ja jos jalka on kipeänä, lyhentänyt myös kävelylenkkejäkin tarpeen mukaan. Eli tällä hetkellä treeniohjelmaan kuuluu lähinnä kävely, sauvakävely, uiminen, erilaiset jumpat, venyttelyt sekä kuntopiiri-tyylisestä käyn kotona pienien painojen kanssa eri lihasryhmiä läpi. Painoni on tippunut tänäkin aikana hyvään tahtiin, joten sen puolesta en kaipaakaan kovempia treenejä, mutta oma mieli hinkuisi jo kovasti pitempiä harjoituspätkiä. Painoa yritän edelleenkin tiputtaa, jotta polvella ei olisi niin kannettavaa. Olen siis 165 cm ja 67 kg tällä hetkellä, - 10 kg aloituspainosta.

Silti nyt on kova turhautuminen päällä, kun toinenkin polvi on alkanut oireilemaan ja välillä kummatkin ovat ihan turvoksissa olevia kipeitä möykkyjä. Mieli tekisi käydä useasti viikossa pitkillä lenkeillä, mutta nyt viim. kuukausi on mennyt niin, että kerran viikossa käy pitkän lenkin ja sen jälkeen maataankin sohvalla kylmäpussien kanssa. Olen jättänyt asfaltti-lenkit kokonaan pois jotta tärähtely olisi mahd. vähäistä ja tehnyt oikeastaan kaikki mahdolliset kotivippas-konstit, mitä mieleeni on tullut ja mitä fyssari on neuvonut.

Olisi mukava kuulla muilta, miten te olette pystyneet treenaamaan kondromalasian kanssa, vaikuttaa se kuinka teidän elämäänne, miten paino on vaikuttanut polven kuntoon jne.?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 8.8.2012
Viestejä 1
0
 

Kyseistä vaivaa minulla ei onneksi ole, mutta kiitettävä valikoima kaikennäköisiä muita vaivoja, joiden takia olen etsinyt juoksulle vaihtoehtoisia lajeja erityisesti pitkiä lenkkejä korvaamaan.

Et listannut lainkaan pyöräilyä omissa lajeissasi? Käsittääkseni pyöräily on hellä nivelille ja pyöräillen voisi tehdä pitkiäkin lenkkejä. Enemmän kävely nivelille käy kuin pyöräily. Toinen kesälaji, jota olen käyttänyt on rullaluistelu. Se toki vaatii hieman taitoa eli ei varmastikaan ole paras laji tässä tilanteessa, jos siitä ei ole ennestään kokemusta. Sitten talvella tietysti murtomaahiihto.

Itselleni ostin crossarin puolitoista vuotta sitten, kun omat kiputilani olivat pahimmillaan. Sinänsä crossailu on erinomaista kokonaisvaltaista liikuntaa ja hellä nivelille, mutta sitä en kyllä voi hyvällä omallatunnolla kenellekään suositella, sillä vaikka viihdyn juoksemassa helposti parikin tuntia niin crossaillessa puolikin tuntia tuntuu ikuisuudelta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 8.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 779
0
 

Minulla myös yodettiin kyseinen ongelma 20 vuotta sitten. Rahina ja napsunta olivat varsinkin oikeassa polvessa melkoiset. Myös kivuttomissa vaiheissa. Itse sain kipulääkkeitä paremman avun yksinkertaisista kevyistä etureittä nelipäistä reisilihasta vahvistavista harjoituksista. Niitä varmaan fysioterapeuttisikin neuvoo. Pyöräily ja spinning tuntuivat liian ärsyttäviltä kipuvaiheissa, ja mm. syvät kyykyt ovat minulle out edelleen.

Tietysti tasapainon vuoksi on hyvä vahvistaa myös takareittä ja ylipäänsä jalkojen lihaksia, ja siihenkin varmasti saat ohjeet fysioterapeutilta. Itse edelleen teen "tuolijumppaa" kun muistan: nostelen jalkoja vuorotellen eteenpäin suoriksi istuessani. Voisit myös kysellä fysioterapeutilta teippausta nivelen suojaksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 8.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Minulla on myös tuo sama vaiva, vaikka sitä ei olekaan tarkkaan tutkittu. Se tuli alunperin nuorempana kun painoa oli enemmän ja harjoittelu oli aika raskasta. Myös ajoittainen polvisiteiden käyttö raskaissa nostoissa saattoi pahentaa asiaa.

Lääkäreiden mukaan se on yleensä nuorten ongelma, joka poistuu iän myötä kun rustot luonnostaan kovettuvat. Minulla auttoivat myös syvien liikkeiden välttäminen, sopivat säären kulmat harjoitellessa sekä kokonaistreenimäärän vähentäminen. Paljon toistoja sisältävät juokseminen tai pyöräily eivät sovi polvilleni lainkaan.

Polveni leikattiin pari vuotta sitten tapaturman yhteydessä, ja fyssarin kuntoutusohjelman tiheä (3xvko) harjoitusrytmi toi oireet takaisin. Muutin harjoittelua oman tyylin suuntaan ja polvet olivat taas kunnossa. Leikannut kokenut ortopedi sanoi, että viimeistään 40v vaivat häviää. Yep!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 8.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Mm. tämä selventävä yleiskatsaus löytyy netistä:
http://www.patient.co.uk/doctor/chondromalacia-Patellae.htm
Hakusanalla kondromalasia löytyy myös tuoretta juttua osoitteesta http://terveysportti.fi.

Minullahan häiritsevät oireet tulivat yli 40-vuotiaana. Ja diagnoosi perustui silloin 3 eri lääkärin arvioon ja vain polvien tavalliseen röntgenkuvaan. Näin minun osaltani olisikinv täsmällisempää edellä ensin olevan tekstin mukaan puhua patellofemoraalisesta kipusyndroomasta. Runner's knee on ongelman nimenä joissakin teksteissä.

Minulla ei kyllä ollut ylipainoa eikä isompaa polvia rasittavaa kuntoiluharrastusta niihin aikoihin, mutta kävelin rappuja suhteellisen paljon, kun asuin hissittömän kerrostalon kolmannessa kerroksessa., ja myös työpaikallani tuli käveltyä aika paljon korkean rakennuksen rappusissa. Tilannetta pahensi sitten vielä aika pieni kolhu toiseen polveen maastossa liikkuessa - polvi jäi suhteettoman pitkään turpoilevaksi ja kipeäksi.

Onneksi lepo ja kevyet musculus quadricepsia, nelipäistä reisilihasta vahvistavat harjoitukset auttoivat minua. Uinti tarjosi sitten minulle polvelle suhteelllisen ystävällistä harjoittelua.

Tsemppiä prototyyppi! Toivottavasti selviät ilman leikkausta!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 9.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Englanniksi aiheesta löytyy melkoisen kattavasti tietoa. Itselleni tuo diagnosoitiin parikymppisenä ja kohta 13v takana polvien kanssa taistelua. Toinen polvi on tähystetty mutta en suosittele ellei ole aivan pakko.
Yksi mikä on itselleni ollut suuri apu on kinesioteippaus. Se vie kivun melkein kokonaan pois. Hyvä fysioterapeutti osaa neuvoa kuinka polvet voi itse teipata. Harrastan aktiivisesti pyöräilyä ja teippien avulla pystyn vetämään kunnon lenkkejä (yli 50km). Itse pidin koko kinesioteippausta humpuukina kunnes päätin kokeilla. Särkylääkkeiden jatkuva syönti ei oikein innostanut..

Tsemppiä sinulle!!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 13.3.2013
Viestejä 8
0
 

Moro,

mulla todettiin kondromalasia yli puolen vuoden aggressiivisen oireilun jälkeen 2006 19-vuotiaana. Treenasin silloin paljon ja olin parhaimmassa kunnossa kunnes huomaamattani polvissa alkoi olla pieniä vaikeuksia koukistamisen kanssa ja jonkinmoista epämääräistä kipuilua. En ehkä ottanut oireita kovin vakavasti, kunnes yhtäkkiä polvet alkoivat jäädä öisin koukkuun jumiin. Heräsin omaan vaikerrukseeni, oli valtavan tuskaista yrittää suoristaa jalkoja normaaliin asentoon (suoraksi). Pikku hiljaa kyykkyjä ei pystynyt tekemään oikeastaan ollenkaan, ja portaiden kävely oli normaalia vaivalloisempaa.

Lääkärit ottivat kunnolla vakavasti vasta kun ibuprofeenin maksimiannokset eivät enää tehonneet kipuihin. Pitkällisen kolmella eri lääkärillä käyntien jälkeen sain kenkiin pohjalliset, fysioterapeutin ohjausta, niveltuet polviin ja reseptin glukosamiinille ja ibuprofeenille- joista nyt melkein kaikki voi jälkeenpäin ajateltuna leimata ihan huuhaakonsteiksi lukuunottamatta fysiaterapiaa ja ibuprofeenia. Yleislääkärit ja ortopedit totesivat, ettei varsinaisesti mitään vikaa löydy mistään testeistä, ei röntgeneistä, ei magneettikuvista, ja että tähystysleikkauksesta ei olisi hyötyä nuorelle potilaalle. Päässäni ei kuitenkaan ollut ilmeisesti vikaa, diagnoosiksini tuli kuitenkin kondromalasia.

2007 sain lääkäriltä määräyksen olla urheilematta lainkaan puoleen vuoteen sillä tsemppauksella, että kyllä ne oireet helpottaa viimeistään kolmekymppisenä. Sinänsä hyvä neuvo, mutta minulla liikkumattomuus tekee lähes yhtä hallaa kuin liika liikkuminen.

Kesällä 2010 polkupyöräilin ensimmäisen lenkkini ilman polviongelmia. Miten hyvältä voikaan tuntua yksinkertainen asia! Polkupyöräilyä oli neuvottu kuntouttavaksi liikuntalajiksi heti alusta alkaen, mutta minulle se ei sopinut ollenkaan. Juoksulenkkejä olen jäänyt kaipaamaan, oireilu on aina palannut niiden myötä. Pitkäaikainen istuminen tai liikkumattomuus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin liiallinen liikunta: on vielä pitkä matka opetella se kultainen keskitie :)

Joka vuosi mulla on ollut 2-3 kipujaksoa, joiden aikana olen syönyt reseptillisiä tulehduskipulääkkeitä 1-2 viikkoa. Viimeisen vuoden aikana ei ole ollut kuin yksi, jee, kolmenkympin lähestyminen lienee auttaa :)

Nyt käydessäni 2013 OMT fysioterapeutilla alaselän takia, kommentoi fyssari, että aikoinaan annettu kondromalasia diagnoosi on tarkoittanut vain sitä, että lääkärit ovat antaneet kivulle nimen vaivautumatta tutkia varsinaista syytä. Spekuloinnin puolellehan tämä menee, mutta olisi tietysti ollut hyvä, jos joku olisi vilkaisuut lantiota ja selkää polvien ohella. Ties vaikka oma taipaleeni olisi ollut lyhyempi, vähemmän uuvuttava ja vähemmän kaikkea. Fyssari piti myös pitkällisen puhuttelun siitä, että kyykkyjen välttely, jota olen tehnyt jo pitkään, ei ole oikea tapa ja rapisuttaa jokapäiväistä selviytymistä. Kyykyt vaan on edelleen inhottavin asia, minkä tiedän :)

Mulla ei paino ole ollut asia, joka olisi vaikuttanut sairauteen (170/55-65kg), vaan todennäköisesti liiallinen rasitus ja into. Ja onhan se edelleenkin vaikeaa pitää se into oikeissa määrissä. Vesijuoksu ja -jumppa ei ihan tunnu niin dynaamisilta ja puhdistavilta henkisesti kuin kunnon hikilenkki ulkosalla.

Summa summarum: kyllähän tämä on vaikuttanut elämään. Kuuntele kroppaasi ja korvaa kipua tuottavat asiat kipua tuottamattomilla asioilla. Älä treenaa sillä tavalla, että sattuu -vaikka sattuisikin vasta treenin jälkeen- huonolla onnella päädyt pitkään kipukierteeseen. Pitkää pinnaa ja kestämistä!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 14.3.2013
Viestejä 1
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Kondromalasia (polven rustonpehmentymätauti)