Kalorilaskuri

Lääkkeet lihottaa

Lääkkeet lihottaa


Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Käytän useita eri psyykenlääkkeitä.Sen takia olen lihonnut 40 kiloa kymmenessä vuodessa.Olen kuullut etten voi laihtua niin kauan kun käytän kyseisiä lääkkeitä.Pitääkö paikkansa?Käynkö turhaan lenkeillä?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Viestejä 1
0
 

En jaksa uskoa että lihoamista voi laittaa pelkästään lääkkeiden piikkiin... Ruokavalio kuntoon ja sen lisäksi liikuntaa niin eiköhän tuloksia ala syntyä vaikka syökin lääkkeitä!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 887
+1
 

Mä syön myös lihottavaa lääkettä, ts. pakkausselosteessa yleisin mainittu haittavaikutus on lihominen. Yleistä on myös ruokahalun lisääntyminen. Mutta pelkkä lääke ei lihota, turvotti muutaman kilon aloittaessa. Paino tippuu kun katson mitä syön enkä huijaa itseäni. Se on hankalaa, varsinkin iltaisin kun on ottanut lääkkeen koska omani tekee feikkinälän; kuvittelen olevani nälkäinen vaikka olisin juuri vetässyt pari grillimakkaraa, pussin karkkia ja pizzan. Sitä näläntunnetta vastaan tappeleminen on raskainta tässä painonhallinnassa mutta sekin onnistuu kun ostaa kaappiin porkkanaa, xylitolpurkkaa jne vähäkalorista jyrsittävää.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 87
0
 

Mullakin menee Seroquel Prolong. Itellä aiheuttaa turvotusta, pyysin siihen asiaan nesteenpoistolääkkeet ja syön puolta tablettia päivässä. Siitä on ollut valtava apu, vaikkakin aamuisin joutuu rampata vessassa...

Jotkin psyykelääkkeet saattaa hidastaa hieman aineenvaihduntaa (tai ainakin Seroquelin pakkausselosteessa näin lukee) mutta itellä on ainakin paino pysyny aisoissa siitäkin huolimatta että on kaiken kivan päälle kilpirauhasen vajaatoiminta. Mutta silti olen laihduttanut 1,5 vuodessa n. 34 kiloa. Toki jokainen on yksilö mutta periaatteessa vajis mukaan lisättynä munkaan ei olisi kuulunut pystyä laihtumaan kun pakkausseloste huutaa että painoa on seurattava lääkkeen syömisen ajan ja lääke nostaa painoa ja itsensä pitäisi punnita säännöllisesti painonnousun varalta...

Osa lääkkeistä voi aiheuttaa myös nimenomaan tuota turvotusta. Jos turvotus on hyvin merkittävää (nilkat katoaa, sormet on makkarat) niin asiasta on hyvä mainita lääkärille.

Mutta komppaan kuitenkin minapienta siinä että sinänsä itse lääkkeet eivät lihota vaan useimmiten lihomisen syynä on lisääntynyt ruokahalu ja kylläisyyden tunteen viivästyminen joka on sivuvaikutuksena monissa lääkkeissä. Varsinkin jos lääkkeen ottaa iltaisin niin silloin saattaa herätä melkoiset ruokahalut ja kaappiin onkin hyvä varata kevyttä naposteltavaa.

Mutta peli ei ole pelattu vaikka tällainen lääke menisi; tiedän ihmisiä jotka ovat saaneet laihdutettua tästäkin huolimatta (itseni mukaanlukien) tai jotka ovat pysyneet normaalipainossa vaikka syövätkin tämänkaltaisia lääkkeitä. Ruokailut on vain hyvä suunnitella tarkkaan ja seurata kaloreita kuten myös annoskokoja sekä lisätä liikuntaa. Laihtumista tapahtuu jos kuluttaa enemmän kuin syö; tätä asiaa eivät muuta edes lääkkeet. Se voi vaikuttaa korkeintaan laihtumisen nopeuteen eikä siihenkään kovinkaan merkittävästi. Toiset lääkkeet saattavat aiheuttaa myös väsymystä ja sitä kautta yleinen aktiivisuus voi laskea joka saattaa puolestaan vaikuttaa peruskulutukseen (mitä enemmän touhuaa niin sitä enemmän sitä myös kuluttaa). Myös jos sairaus estää työssä/koulussakäymisen niin tämäkin alentaa peruskulutusta jos päivät kuluvat pääasiassa kotosalla puuhastellen kevyesti ja tämä on hyvä ottaa huomioon kun asettaa Kalorilaskuriin Päivän Aktiivisuutta joka tällöin olisi mitä luultavammin ensimmäinen vaihtoehto eli Todella kevyt koska peruskulutus saatetaan helposti arvioida yläkanttiin ja myös tämä voi aiheuttaa monilla lihomista kun fyysinen aktiivisuus on vähäisempää kuin aiemmin töissäkäydessä. Liikunnoista tulevat kalorit voi merkata tällöin erikseen. (Sykemittari suositeltava).

Turvotus saattaa hämätä myös ja paino saattaa tämän takia näyttää suurempia lukemia, mutta toisaalta turvotuksiinkin saattaa saada helpotusta säännöllisellä syömisellä ja liikunnalla, ainakin itsellä tämä vaikuttaa paljon.

Suurin haaste hommassa on juurikin tuo ruokahalun lisääntyminen, varsinkin lääkkeen oton jälkeen, mutta kaikenlaisia niksejä siihenkin tosin löytyy kuten purkanjauhaminen, naposteluporkkanat tai viipaloida vihanneksia ja dippailla niitä kevyt-kermaviiliin, Lämmin Kuppi-keitot, syödä kunnollinen iltapala ja sen jälkeen napostella kasviksia koska silloin tietää että todellisuudessa ei ole nälkäinen vaan kyse on vain halusta syödä.

Paljon tsemppiä laihduttamiseen, jatka lenkkeilyä ja tarkkaile ruokavaliota niin eiköhän niitä tuloksiakin ala tulemaan! :) Hyvä homma!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 885
0
 

 InstantKarma kirjoitti...
Mutta komppaan kuitenkin minapienta siinä että sinänsä itse lääkkeet eivät lihota vaan useimmiten lihomisen syynä on lisääntynyt ruokahalu ja kylläisyyden tunteen viivästyminen joka on sivuvaikutuksena monissa lääkkeissä. :)
Mäkin komppaan tätä. Olin itekin muutama vuosi sitten huolissani lihomisesta, kun jouduin vaihtamaan e-pillerit hormonikierukkaan ja hormonikierukan haittapuoliksi oli mainittu lihominen. Lääkäri mulle sillon painotti, että pelkkä lääke itsessään ei lihota vaan siitä seuraava ruokahalun lisääntyminen.

Tsemppiä sulle laihdutusurakkaan! :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 198
0
 

Pitää paikkansa, että useiden psyykenlääkkeiden tunnettu sivuvaikutus on lihominen. Tämä usein taas liittyy lääkkeen aiheuttamaan lisääntyneeseen nälän tunteeseen, liian hyvään ruokahaluun. Paras laihtumiskeino on vaatia itselleen lääkkeitä, jotka eivät aiheuta nälkätuntemuksia ja lihomista! Tai sitten enemmän tehoavaa muutakin psykoterapiaa, keskustelua ja kognitiivisia harjoituksia. Sellaistakin apua on!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Mulla ainakin oli sivuoireina ruokahalun lisääntyminen, se ettei jaksanut tehdä juuri muuta kun nukkua, joten kyllähän siinä painoa kertyy. Kun alotin Risperdalin, lopetin samalla oksentelun (ja samalla itseni näännyttämisen) ja tosiaan olin aika pahasti masentunut niin paino nousi noin 20kg puolessa vuodessa. Sitten vaihettiin Seroqueliin ja senkin jälkeen paino nousi, mutta huomattavasti hitaammin (ja siis elämäntavat ei muuttunut kyllä yhtään). Laihdutin 10 kg tossa joku kesä (ja siis ihan terveellisillä metodeilla) ja sen jälkeen on paino pysynyt samassa, huolimatta elintavoista. Ja koko ajan on mennyt hitusen Seroquelia (en enää käyttänyt psykoosiin, vaan nukahtamiseen ja ahdistusoireisiin). Tosin ei enää, koska lopetin Seroquelin käytön parisen kuukautta sitten.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Viestejä 3
0
 

Mulla menee Seroquel Prolong 400mg iltasin ja kyllä syötättää noin kaks tuntia lääkkeen oton jälkeen mutta itse päätän mitä syön ja paljonko, ei se lääke sitä ruokaa suuhun työnnä. Mulla kans epäillään kilpparin vajaatoimintaa mutta lääkärille en pääse enkä tarkempiin tutkimuksiin vielä kun terveyskeskuksessa ei ole aikoja. Perusverikokeessa oli toinen kilpirauhasarvoista alle viitteen ja lisätutkimuksia on kai luvassa kunhan sinne lääkäriin pääsee.

Vaan näistä huolimatta paino on laskusuunnassa kun syö vähemmän kuin kuluttaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 87
0
 

Oikein hyvä minapieni, jos hoidettava on niin hyvässä psyykkisessä kunnossa, että riittää tahdonvoimaa lääkkeiden aiheuttaman näläntunteen ja syömishaluan selättämiseen! Usein psyykenlääkkeitä ja muuta mielenterveysongelmien hoitoa tarvitseva on kuitenkin niin henkisesti uupunut ja hajalla, että peiliin ei tule katsottua ja/tai voimat eivät riitä ruokien rajoittamiseen ja laihduttamiseen.

Lähipiirissäni on nuorehko nainen, jonka paino on jojoillut viime vuosina luokkaa välillä ihanne 50 kg ja aika tuhti 85 kg, sen mukaan millaisia psyykenlääkkeitä hänelle määrätään! On ilmaantunut myös fyysisiä ongelmia, joiden vuoksi lihominen on hänelle erityisen epäterveellistä! Juuri nyt on muuten menemässä laihtumisvaihe, kun lääkitystä on vähennetty, tähän mennessä kevyesti pois 15 kg 2 kk:ssa...

Siis minusta kyllä tässä näyttäisi laihtuminen sujuvan helposti, kun lihottavasta psyykenlääkkeestä on päästy eroon!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Maarain, aina ei ole tämäkään hoidettava ollut niin hyvässä kunnossa että olisi kyennyt keskittymään syömisiin ja liikkumisiin. Se lääkitys on sitten tasaamassa jotta energiaa jäisi muuhunkin kuin pään flippaamiseen ja täytyy sanoa että osaltaan terveet elämäntavat edistää myös mielenterveyttä. Mutta joo, ensin pitää olla jonkinlainen tasapaino ennen kuin voi keskittyä terveellisen elämäntavan haasteisiin ja omien tapojen muuttamiseen.

Suotavaa olisi, että psyykelääkkeet ja lääkärien asenteet kehittyisivät niin ettei hoidettava menettäisi minuuttaan lääkityksen vuoksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.6.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 87
0
 

Minulle määrättiin sekä mielialalääkitys että ehkäisypillerit endometrioosiin. Painoni nousi n.20kg vuodessa ja siitä vielä kymmenen lisää toisessa vuodessa. Lopetin lääkityksen (ja kärsin nyt kivuliaista kuukautisista, jotka kestävät jopa kaksi viikkoa), mutta painoa on mennyt alas kolmessa kuussa 16 kiloa. Tämä ei tapahtunut heti, eikä ilman liikuntaa. Vasta noin puoli vuotta lääkityksen lopettamisen jälkeen aloin miettimään, että jotain voisi tehdä ja siitä vielä muutama kuukausi eteenpäin, kun ns.palasin takaisin vanhaan elämääni eli aloin liikkumaan kuten silloin ennen. Paino ei kuitenkaan putoa vain liikkumalla, vaan nyt alkuun on kyllä kiinnitettävä huomioita ruokailuunkin eli lähinnä ruoan sisältöön. Muutama vuosi "sekavaa epämin''" on muuttanut ruokailutottumuksiani radikaalisti ja vie aikansa, että osaan palauttaa ruokamääräni ja -sisältöni samaksi kuin mitä se oli ennen lihomista. Lisäksi ikä ja aineenvaihdunnan hidastuminen on huomioitava eli ennen saattoi vetää pizzaa koko viikonlopun, kun nyt se ei vaan enää käy, kun ikää on jo lähes 40. ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 7.7.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 314
0
 

Itsellä nousi paino lähes 40 kiloa vuoden aikana (2002) kun aloitettiin Zyprexa-niminen lääkitys. Kävin Painonvartijoissa, liikuin, katsoin mitä söin, mikään ei tuntunut auttavan vuosikausiin. Lääkitys lopetettiin vuonna 2006, jonka jälkeen paino tippui puolessa vuodessa lähes normaalilukemiin ilman kummoisempaa vaivannäköä.

Vuonna 2009 aloitettiin jälleen lääkitys, tällä kertaa Seroquel ja Deprakine. Paino nousi yli sataan kiloon, jonka jälkeen lääkäri totesi, että kokeillaan Lamictal-nimistä lääkettä, jonka ei pitäis vaikuttaa painoon. Syyskuussa lääke vaihdettiin ja tuolloin 2010 painoa oli 102 kiloa, joulukuussa 2010 ilman elintapamuutoksia paino oli tippunut alle 80 kiloon.

Joten kyllä niillä lääkkeillä on painoon vaikutusta ollut ainakin omalla kohdalla, varmaankin sitten se, että paino ei vain yksinkertaisesti suostu tippumaan, vaikka söisi sen 1200 kaloria / pvä ja liikkuisi riittävästi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 3.8.2012
Viestejä 1
0
 

Minä olen joutunut käymään läpi aika monet eri mielialalääkkeet, ja paino nousi liki 20 kiloa.

Ei se voi olla kukkupuhetta että lääkitys voi aiheuttaa lihomista. Täällähän sitä on todistamassa itse kukainenkin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 3.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

Tällainen artikkeli oli muutama vuosi sitten Hesarissa:
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Lääke+voi+tehdä+lihavaksi/1135226108604
Tutkimusprofessori Timo Klaukka Kelasta valottaa vielä lisää tietokulmassa:
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Tietokulma/1135226108598

Tässä siis todetaan, että tietyt masennuslääkkeet aiheuttavat lihomista, "ilmeisesti siksi, että ne vaikuttavat aivoissa myös ruokahalua säänteleviin osiin niin, että ruokahalu kasvaa. Lisäksi lääkkeiden rauhoittava vaikutus voi vähentää liikkumishaluja. Osa psyykenlääkkeistä aiheuttaa suun kuivumista, minkä takia potilas saattaa myös juoda tavallista enemmän nesteitä." (Klaukka)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 3.8.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 41
+1
 

Mulle määrättiin mielialalääkkeet jouluna 2011..vuodessa nousi paino 10 kg. Suoraan en omassa tapauksessa lääkkeitä syytä, voin ( henkisesti ) silloin erittäin huonosti, mikä tekee haluttomaksi treenaa + syömään terveellisesti. Sen kuitenkin huomasin, että ruokahalu hieman lisääntyi ( tuli mitä oudoimpia himon kohteita ) ja aineenvaihdunta tuntui hidastuneen. Siltikään ne lääkkeet ei mua pakottaneet syömään yli kulutyksen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 31.1.2013
Viestejä 10
0
 

Kyllä vaan jotkut lääkkeet lihottaa. Lääkkeessä itsessään ei ole kaloria, vaan se vaikuttaa aineenvaihduntaan. Jotkut lääkkeet hidastavat, jotkut taas nopeuttavat. Pojaltani lopetettiin vuosien säännöllinen lääkitys ja hänen painonsa nousi; sitä ennen oli alipainoa. Isäni lääkkeet taas aiheuttavat ummetusta. Anoppi taas joutuu syömään nesteenpoistolääkettä, kun hänen lääkityksensä kerää nestettä. Nämä ovat kaikki ihan "tavallisia" pitkäaikaissairauksiin liittyviä lääkityksiä. Ruokavalio ja liikunta eivät ole ainoa laihtumiseen tai lihomiseen vaikuttava syy, vaan aineenvaihdunta vaikuttaa myös. Onhan niitä hoikkia "läpipaskoja" jotka voivat syödä mitä tahansa eivätkä liho, vaikkeivat edes liiku.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 2.2.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 178
0
 

 

Vastaa