Kalorilaskuri

Idätettyjen siementen, jyvien yms. kalorit... ?

Idätettyjen siementen, jyvien yms. kalorit... ?

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Idätettyjen siementen, jyvien yms. kalorit... ?

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Tietääkö kukaan, miten paljon kaloreita on vehnän, rukiin, speltin, ohran, kauran, auringonkukan siementen, seesamin siementen, kurpitsan siementen jne.. iduissa?

Aikoinaan Painonvartijoissa sanottiin, että kaikkia ituja saa syödä niin paljon kuin sielu sietää eikä niitä tarvitse laskea mukaan mihinkään. Mutta siellähän ravintoarvot oli painotetusti laskettu, eli tarkoituksena oli tällä lailla ohjata automaattisesti ruokavalinnat terveellisimmiksi.

Eli heidän "Pointsinsa" eivät ole vertailukelpoisia. Mutta eivät ole itämättömien siementenkään kalorit samat, kuin idätettyjen. Jos Painonvartijoihin on luottaminen tässä suhteessa, niin siellä sanottiin, että heti, kun itämisprosessi käynnistyy siemenessä, nollautuvat kalorit... !!?? Voiko tämä pitää paikkansa? Vai olikohan se niin, että vain "Pointsit" olivat ne, jotka nollautuivat silloin :) ?

Nyt kuitenkin haluaisin tietää, miten paljon noita mainitsemiani ruokia voin syödä lihomatta. Kasvatan niitä kaikkia itse. Sehän on taloudellista ja erittäin terveellistä ruokaa ja sopii kaltaiselleni sairaalle tyhjätaskulle.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 1.5.2012
Viestejä 4
0
 

Hei Vitamiina. Idut kuuluvat kasviksiin ja mun maallikkomielipiteeni on, että niitä voi syödä vapaasti. PP:n mukaan siis "ilmaisiksi"

Voisitko antaa vinkkejä idätykseen. En millään onnistu. Ensin tuntuvat alkavan itämisen purkissa alassuin, mutta kun huuhtelen niitä neuvon mukaan niin tulee aina ihan kuollutta mössöä??

Tai onhan nuo mainitsemasi viljoja. Kymymyksesi on vaikea.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 2.5.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 131
0
 

Hm... Aikas vaikea on sinunkin kysymyksesi. Mutta jos mietin, niin jotakin tulee mieleen. Tiedä sitten. Kyllä, viljoista on kyse.

Miten on, missä asennossa purkkisi on? Pystysuoraan alaspäin, vaiko vähän kulmittain? Jos se on pystysuorassa, niin silloin jyvät eivät saa happea ja pahentuvat. Sellainen 45 asteen kulma on suurinpiirtein sopiva. Vesi poistuu, mutta siemenet eivät täytä koko aukkoa ilmanvaihtoa estäen. Sitten toinen juttu, joka pätee nimenomaan viljoihin. Niitä ei saa huuhtoa kuin vain liotuksen (joka on 12-24 tuntia, en tiedä kumpi on parempi, mutta kummatkin onnistuvat minulla ainakin) jälkeen. Ja vehnä niistä on sellainen, että se pitää huuhtoa viiteen kertaan ennen idätykseen laittamista. Idätysvaiheessa olen vain aina pyöritellyt purkkeja niin, että päälimmäiset, eli kuivimmat vaihtuvat kosteampaan paikkaan ja sitten siirrän ne uudelleen itämään. Idätystä ei kannata kovin montaa vuorokautta jatkaa, riippuen tietysti myös lämpöolosuhteista. Itselläni on huonelämpötila noin hiukan yli 20 astetta (21-24) ja silloin idätykseen riittää 1-2 vuorokautta. Sen oppii sitten kantapään kautta omat aikansa ja makunsa itujen pituuden suhteen. Vehnä tulee mielestäni sitä ällöllä tavalla imelämmäksi, mitä pitemmäksi idut kasvavat. Mutta makuasia varmaan sekin.

Olen kokeillut kaikenlaisia jyviä. Kokemuksesta tiedän ja muistelen, että jonkun näkemäni ohjeenkin mukaan vain ruista ja vehnää kannattaa/voi idättää. Muista tulee mössöä ja näitä ovat ohra ja speltti. Riisiä en ole kokeillut enkä ohjetta siitä nähnyt. Mutta pelkkä liotuskin herättelee jyvissä "jotakin". Aktivoinniksihan sitä vaihetta sanotaankin, muistelen. Eli teen raakapuuroa sekä ohrasta, kaurasta speltistä liottamalla niitä yli yön. Spellti tosin voi kesää kauemmin kovuutensa vuoksi.

Sitten on vielä tattari, vaikkei se vilja olekaan. Siitä olen kuullut sanottavan myös, ettei idätys onnistu/kannata. Mutta minulla se kyllä toimii. Kuulemma muut syövät senkin raakapuurona. Samoin teen itse silloin, kun mieli sitä tekee enkä jaksa odottaa idätystä. Tattaria en idätä kuin korkeintaa vuorokauden. Pitempi idätys aiheuttaa mössöä ja muuta hankaluutta, kuten esim. hometta helposti. On kuulemma vaikea joidenkin saada sitä onnistumaan.

Voi olla, että ahkera purkkien kääntely on auttanut minua niin, ettei pahasti ole koskaan käynyt, tai sitten ei. Ehkä se vain nyt on sattumalta niin mennyt. Saas nyt sitten nähdä, mitä kesän lämpötilat tekevät, muuttuukohan prosessi/onnistumisprosentti... :)

Tämän enempää en osaa/tiedä/arvaa, mutta toivottavasti jotain vinkkiä saat tästä kuitenkin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 2.5.2012
Viestejä 4
0
 

Kiitos Vitamiina. Voi olla, että olen huuhdellut liikaa kuivumisen pelossa. Minäpä kääntelen purkia ens kerralla. Mungpapuja on kotona. En yritä liian vaikeaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 2.5.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 131
0
 

Huomenta Lullura!

Yöllä juolahti mieleeni sellainen asia, että korostinkohan tarpeeksi, että huuhtelemattomuus koskee vain viljoja ja tattaria. Esimerkiksi mainitsemaasi mung-papua minäkin huuhtelen aika usein. Vähintäänkin ehkä 3 kertaa päivässä. Vaikka sanotaankin, että 2 kertaa on sopiva, niin olen huomannut niidenkin alkavan haiskahtaa epäilyttäviltä helposti, varsinkin huonelämpötilan ollessa normaalia korkeampi. Jos käytännössä huomaat "jotain", tai kuulet vinkkiä "jostakin", niin pistäisitkö tulemaan tännekin päin. Olisin siitä iloinen :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.5.2012
Viestejä 4
0
 

Kylä, kyllä. Ostin muuten purkin kallista vihermehujauhetta. Ei sama asia mutta vähän-
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.5.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 131
0
 

Mullakin on yksi purkki kaapissa. Se on ollut jo aika pitkään ja pitäis varmaan käyttää pois ennen päiväystä. Ei kovin herkkua, mutta menettelee varmaan muiden viherpirtelöiden seassa. Ainakin merileväjauheen makua hedelmät peittää melko kivasti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.5.2012
Viestejä 4
0
 

Hakusanalla itu löytyy ainakin jotain tuolta pääsivun listalta, että ehkäpä ne kalorit voisi olla jotain sellaista mitä haet. Aika kevyttähän nuo ituset ovat, painoltaan ja kaloreiltaan. :)

Tuolta löytyy idätystaulukko eli pikkaisen ohjeita eri laatuihin:

http://www.elavaravinto.fi/index.php?option=com_content&view=article&
amp;id=93:idaetystaulukko&catid=61:yleisohjeitaHtmlmerkkiampmerkkihtm
lItem


Pitäisköhän sitä itsekin vähän ituilla... :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 4.5.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 63
0
 

Katsoin Pinkku antamasi linkin. Mung pavuista puhuttiin ihan ihmeellisiä. ...........Lävikössä painon alla.................... Mitä mitä ihmettä tarkoittaa??????????????????+++
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 5.5.2012
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 131
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Idätettyjen siementen, jyvien yms. kalorit... ?