Kalorilaskuri

Paljon proteiinin - hyvästä vai pahasta...?

Paljon proteiinin - hyvästä vai pahasta...?

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Paljon proteiinin - hyvästä vai pahasta...?

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Tässä dokumentissa mainittiin länsimaisten ihmisten saavan niin paljon proteiinia, että se käyttää kehoa "ylikierroksilla" ja altistaa sairauksille. Jäi mietityttämään - kannattaa katsoa!

http://areena.yle.fi/tv/1829498
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 21.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 157
0
 

Tuo on enemmänkin teoria. Proteiinin lähteellä on merkitystä. Esim. makkara on huonompi kuin kala, jo niiden rasvakoostumuksen takia. Toisaalta itse proteiineissakin on eroja. Kasviproteiinit saattavat olla terveyden kannalta parempia, mutta eläinproteiinit taas suorituskyvyn. Lisäksi laadukasta proteiinia esim. maitoproteiini ei tarvitse syödä määrällisesti niin paljoa, että saa saman hyödyn.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 21.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Tuo on enemmänkin teoria.
Yksinkertainen lause sen osoittamiseen, ettei vaihtoehtoisesta näkökulmasta tarvitse mielestäsi välittää...

Enemmän ja vähemmän teorioita taitavat olla kaikki muutkin ravitsemusohjeet. Myös enemmän ja vähemmän perusteltuja ja tutkittuja. Kun proteiinia, proteiinia ja lisää proteiinia nyt niin kovasti hehkutetaan, toisenlaisetkin teoriat on mielestäni aiheellista tuoda esiin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 21.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 157
+1
 

Proteiinin syönnissä ei tosiaan pidä liioitella, kuten ei muidenkaan ravintoaineiden kohdalla. Tuossa dokarissa taidettiin väittää, että proteiinin saanti lisää veren igf-1 tasoja, mikä puolestaan lisäisi sairauksia?

Todellisuudessa proteiini sinällään ei välttämättä lisää igf-1:tä, vaan niin tekevät eräät proteiinipitoiset ruoka-aineet kuten punainen liha ja lihavalmisteet. Kasviproteiineilla ei tällaista vaikusta kai ole.

Igf-1 on kasvutekijä, jolla on tärkeitä tehtäviä elimistössä. Varmaan suurista määristä on haittaakin. On mielestäni mielenkiintoista, että igf-1 tasot laskevat iän myötä, jolloin myös useimmat krooniset sairaudet ilmaantuvat.

Matalat igf-1 tasot näyttäisivät jopa lisäävän ainakin miesten sydänkuolleisuutta:
http://jcem.endojournals.org/content/93/7/2515.long

Aika ristiriitaista kyllä Hieroo silmiään
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Tuossa dokkarissa kyllä heitettiin se proteiiniväite vähän randomisti sen enempää perustelematta. Ja vähän turhankin raflaavasti annettiin ymmärtää, että proteiini olisi ns. "uusi paha", kun vanhoja ovat olleet rasvat ja hiilarit...

Mutta faktahan on, että ihmiset eivät tarvitse paljoakaan proteiinia pysyäkseen terveinä ja esimerkiksi maailman terveimmät ja pitkäikäisimmät ihmiset, okinawalaiset, saivat joskus aikoinaan proteiinia vain 39g päivässä, eli japanilaisten kokoonkin suhteutettuna alle gramman per painokilo. lähde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602

Gramma ja allekin päivässä lienee siis ihan riittävä määrä terveelliseen ruokavalioon, mutta en ole kyllä viime aikoina nähnyt oikeaa viitettä, jossa liika proteiinin saanti olisi suoraan epäterveellistä. Lihansyönnin määrä taitaa kylläkin korreloida paksusuolensyövän riskin kanssa. Yksi tekijä joka tähän vaikuttaa on biokemian opintojeni mukaan se, että proteiinit paksusuoleen suolamattomina joutuessaan muuntuvat bakteeritoiminnan seurauksena myrkyllisiksi rikkiä ja typpeä sisältäviksi pienyhdisteiksi, kun taas kuidut muuntuvat normaaliflooran toiminnan perusteella ei-niin-myrkyllisiksi hiiliyhdisteiksi. Eli käytännössä jos proteiinia mättää niin paljon, että se ei ehdi ohutsuolessa imeytyä, se "myrkyttää" paksusuolta. Mutta tämähän ei siis liity mitenkään tuohon igf-1 -kasvutekijään, jonka korkeita pitoisuuksia pidetään ainakin tuon dokkarin mukaan syövälle altistavana tekijänä ja Jan-TS:n lähteen mukaan sydäntaudeilta suojaavana tekijänä... Ota näistä nyt sitten selvää... Tylsää

Itse kuitenkin olen päätynyt siihen tulokseen, että 1,5 g per painokilo on turha lähteä tietoisesti ylittämään ja kun en mitään eeppistä lihaskasvua tavoittele, niin tähtäänkin sinne yhden gramman tienoille asiasta sen enempää murehtimatta. Tähän on tosin vaikuttanut moni muukin asia, kuten se että syön muutenkin aika harvoin lihaa --> kasvisruokaa syödessä proteiinit asettuu luonnollisestikin vähän alemmalle tasolle. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 72
0
 

Itse pyrin pitämmään prodet n. 2-2.5 g / painokilo. Hyvin toimii ja nälkä pysyy hyvin loitolla. Jos alle tuon jää niin sekään ei haittaa. Liikuntapäivänä menee usein tuo isompi määrä. Niin ja hengissä/terveenä vielä ollaan! :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 887
0
 

 sarita83 kirjoitti...
Itse pyrin pitämmään prodet n. 2-2.5 g / painokilo. Hyvin toimii ja nälkä pysyy hyvin loitolla. Jos alle tuon jää niin sekään ei haittaa. Liikuntapäivänä menee usein tuo isompi määrä. Niin ja hengissä/terveenä vielä ollaan! :D
Jeps :D

Tähän minun mielestä ylipäätään pätee hyvin se, että ehkäpä tuolla ei ole lopulta niin väliäkään.. Joku jossain joskus sanoi mielestäni osuvasti, että ihan samalta näytti kehonrakentajat 50-luvulla ja nykyään, vaikka aikoinaan vannottiinkin hiilareiden ja nykyään proteiinien nimeen :P

Itse en usko että ainakaan oma kehoni hyödyntää yli 1,5 g / painokilo, joten ihan hiilijalanjälkiteknisistä syistäkin jätän ylimääräiset prodet syömättä ja täytän itseäni mieluummin kuiduilla ja kasviksilla :) Makuasia ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 72
-1
 

 Alainne kirjoitti...
Tuossa dokkarissa kyllä heitettiin se proteiiniväite vähän randomisti sen enempää perustelematta. Ja vähän turhankin raflaavasti annettiin ymmärtää, että proteiini olisi ns. "uusi paha", kun vanhoja ovat olleet rasvat ja hiilarit...
Itse kävin vähän aikaa Courseran yhtä ravitsemuskurssia (avoin & ilmainen kaikille), ja siinä nostettin esille myös tuo, että proteiini olisi nimenomaan "uusi paha" ja syypää erilaisiin sairauksiin. Tuossa vaiheessa eräänlainen uskottavuuskuva ko. kurssia kohtaan omissa silmissäni hupeni. Saattanee asiassa silti olla jotain perääkin esimerkiksi juuri noiden prosessoitujen lihojen vuoksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 Alainne kirjoitti...
Tähän minun mielestä ylipäätään pätee hyvin se, että ehkäpä tuolla ei ole lopulta niin väliäkään.. Joku jossain joskus sanoi mielestäni osuvasti, että ihan samalta näytti kehonrakentajat 50-luvulla ja nykyään, vaikka aikoinaan vannottiinkin hiilareiden ja nykyään proteiinien nimeen :P
Juuri näin. 50-luvun mestari:
http://www.bodybuilding-pics.com/164/images/Steve_Reeves_photo78.jpg

Ja 90-luvun mestari:
http://www.mikanyyssola.fi/wp-content/uploads/2009/08/yates07.jpg

:D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Itse kiinnitän enemmän huomiota laatuun kuin määrään. Tällä hetkellä treenaan Kilimanjaron valloitusta varten ja 2g/painokilo on proteiinin määrä.

Ja kannattaa huomioida myös se, mihin sit proteiinia tarvitaan. Proteiinit ovat mukana mm. sadoissa eri entsyymireaktioissa elimistössämme, säätelee aineenvaihduntaa ja osa on mukana immuunijärjestelmässä.

Liikaa proteiinia varoitellaan lähinnä ihmisillä joilla on munuaisten kanssa muutenkin ongelmia.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1179
0
 

 Alainne kirjoitti...
Mutta faktahan on, että ihmiset eivät tarvitse paljoakaan proteiinia pysyäkseen terveinä ja esimerkiksi maailman terveimmät ja pitkäikäisimmät ihmiset, okinawalaiset, saivat joskus aikoinaan proteiinia vain 39g päivässä, eli japanilaisten kokoonkin suhteutettuna alle gramman per painokilo. lähde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602
Tämä minua mietityttääkin, mikä on proteiinin sopiva saanti nimenomaan terveellisyysnäkökulmasta. Nälkä pysyy hyvin proteiinia syömällä ja se on tehokas väline silloin kun haluaa laihtua, sen olen juuri itse nyt viimeisten kuukausien aikana todennut. Ja se, että jos ihminen haluaa kasvattaa lihaksia tai eritoten kasvaa kuin "tehotuotantoeläin" ( tämä kauhea sana tuli väistämättä mieleeni katsoessani JanTS:n laittamaa alempaa kuvaa Ää ), lihasten kasvu vaatii varmasti rutkasti proteiinia rakennusaineeksi.

Kokonaan toinen juttu kuitenkin on, miten paljon proteiinia minun tavallisen pienikokoisen terveysliikuntaa harrastavan keski-ikäisen naisen pitää syödä tavoitepainoni saavuttamisen jälkeen, jotta säilyn loppuelämäni mahdollisimman terveenä... Miettii
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 157
0
 

Mun "proteiinisuositukset":

1. 0,8 g/ihannepainokilo, jos ei harrasta juuri liikuntaa

2. 1,4 g/ihannepainokilo, jos kuntoilee paljon

3. 1,7 g/ihannepainokilo, jos voimailee

4. 2 g/ihannepainokilo on aikalailla maksimi josta hyötyä urheilumenestyksen suhteen

5. >3g/ihannepainokilo tai >30E% vois aiheuttaa ongelmia, mutta muut aineet mitä tulee proteiinipitoisten ruoka-aineiden kanssa ehkä haitallisempia: rasva, kolesteroli, paistamisessa syntyvät aineet (AGE, PAH jne.), suola, rauta, natriumnitriitti jne.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
+1
 

Itse olen tehnyt kaikenlaisia kokeiluja proteiinimäärien suhteen. Pitkään menin sillä oletuksella, että liikkuva JA kiinteytymistä tavoitteleva ihminen TARVITSEE ISOJA määriä proteiinia.

Puolisen vuotta sitten tulin kuitenkin siihen tulokseen, että tärkeintä ihmisen (= minun, eli tämäkin kommentti yllättäen on vain minun kokemukseni asiasta :) ) hyvinvoinnille, tulevalle terveydelle, eliniälle ja jaksamiselle on ravinnon kokonaislaatu ja jätin lihan ja kalan pois ruokavaliostani ja panostan siihen, että ymmärrän mitä syön ja mistä se tulee. Muutosta suunnitellessani tiedostin, että jouduin ehkä tekemään kompromisseja kropan koostumustavoitteiden suhteen - ei laiha vaan vahva - mutta kokonaisuuden kannalta en kokenut sitä isoksi menetykseksi.

Nyt aika pitkään on keskimääräiinen proteiininsaanti ollut vähän alle 1g/ ihannepainokilo ja hyvin olen jaksanut treenata ja vointi on ollut loistava. Tämän vuoden aikana olen myös hävittänyt kuutisen kiloa läskiä itsestäni koko ajan tiukasti treenaten, eli sekin on sujunut ilman protskuövereitä.

(JanTS - hyvä kun tuot tuon ihannepainokilon 'suosituksiisi' - kropan läskihän ei proteiinia mihinkään tarvitse, ja siksi monella saattaa tavoitteet mennä turhaan överiksi..)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.3.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 107
+1
 

 syystuulia kirjoitti...
Tämä minua mietityttääkin, mikä on proteiinin sopiva saanti nimenomaan terveellisyysnäkökulmasta. Nälkä pysyy hyvin proteiinia syömällä ja se on tehokas väline silloin kun haluaa laihtua, sen olen juuri itse nyt viimeisten kuukausien aikana todennut. Ja se, että jos ihminen haluaa kasvattaa lihaksia tai eritoten kasvaa kuin "tehotuotantoeläin" ( tämä kauhea sana tuli väistämättä mieleeni katsoessani JanTS:n laittamaa alempaa kuvaa Ää ), lihasten kasvu vaatii varmasti rutkasti proteiinia rakennusaineeksi.
Ei ole tuo alempi kroppa tainnut ihan pelkillä proteiineilla rakentua...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 2.4.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 779
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Paljon proteiinin - hyvästä vai pahasta...?