Ranskalainen maalaisleipä

Hapanjuuri:

1 omena raastettuna
1 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja

annetaan käydä lämpimässä 3 päivää, sekoita 3 krt/pv.

4. päivänä lisää:

2 dl vettä (35 ast)
3 dl jauhoja

anna seistä seuraavaan päivään.

5. päivänä leivo leivät:

10 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa (ei pakollinen)
hapanjuuri
3 dl grahamjauhoja
n. 24 dl vehnäjauhoja
2 rkl suolaa

liota hiiva, lisää hapanjuuri ja jauhot.

Vaivaa koneella 10 min tai käsin 15 min. Lisää suola ja vaivaa suuremmalla nopeudella 5 min. Peitä ja anna nousta tunti, painele kasaan puolessa välissä.

Leivo neljä leipää ja kohota ne jauhotetuissa leipäkoreissa reilu tunti.

Paista ensimmäinen 5 min. 250 ast, sen jälkeen 200 ast. 25-35 min.

5. päivänä voit jakaa hapantaikinan puoliksi.

Loppu taikina säilyy n. viikon kylmässä.

"Herätä" se lisäämällä 2,5 dl lämmintä vettä ja 4 dl jauhoja.

Pidä muutama tunti kuumassa vesihauteessa.

Vähennä lisätyt aineet varsinaisesta leivontaohjeesta.

Reseptistä tulee n. 4 annosta ja yksi annos painaa n. 849 grammaa

Harzam
AineksetMääräEnergiaPHRK
Omena, keskikokoinen 200g25g8.5kcal0.1g1.8g0.1g0.5g
Vehnäjauho puolikarkea 488g1673kcal49.7g341.4g5.9g17.1g
Vesi325g0kcal0g0g0g0g
Hiiva 6.3g4.7kcal0.8g0.1g0g0.4g
Suola, annos 3g5g0kcal0g0g0g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana1698g3373kcal101.2g686.6g12g36g
Valittu annoskoko849g1686kcal50.6g343.3g6g18g
Annoskoko puolitettuna425g843kcal25.3g171.7g3g9g
Arvot/100g100g199kcal6g40.4g0.7g2.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=189633