Musaka

EDIT.

vaihdettu ohjeeseen lampaanlihan tilalle naudanliha, koska lampaanjauhelihan löytäminen osoittautui hankalaksi

Se aito ja oikea musaka, ohje kirjasta Kreetalainen ruokavalio (kirj.

Merja Tuominen-Gialitaki)

500g munakoisoja
öljyä sivelemiseen

Jauhelihakastike:
3 hienonnettua sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
500g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 tomaatti raastettuna
½ rkl tomaattipastaa (pyree)
1 dl punaviiniä
1 rkl persiljaa pilkottuna
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen kanelia
(½ dl korppujauhoja)

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja (durum)
7½ dl kuumaa maitoa
muskottia/kanelia
1 dl parmesaaniraastetta
1 muna
suolaa
valkopippuria

Poista munakoisoista kannat ja viipaloi ne pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia.

Kuivaa painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste tarkkaan pois.

Sivele palat öljyllä ja aseta joko grilliin tai kuumalle uunipannulle ylälämpöön kunnes pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat.

Mitä kuivemmiksi viipaleet taputtelet, sitä nopeammin ne kypsyvät, noin 20-30 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihatäyte: Hauduta sipulia öljytilkassa noin 10 minuuttia kunnes sipuli nahistuu, lisää valkosipuli ja noin minuutin kuluttua jauheliha, jota sekoitat puuhaarukalla niin, että se kunnolla murustuu.

Lisää sitten raastettu tomaatti, punaviiniin sekoitettu tomaattipasta, persilja, sokeri, kaneli, suola ja pippuri.

Anna muhia hiljalleen noin puoli tuntia.

Kun kastike on vähän jäähtynyt, lisää joukkoon vielä korppujauhot, jos kastike vaikuttaa löysältä.

Valkokastike: Sulata isossa kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita koko ajan, etteivät jauhot pala pohjaan.

Lisää kahden minuutin kuluttua kiehuva maito, vähennä lämpöä ja keitä vatkaten kunnes maito ja jauhot ovat sileää kastiketta.

Lisää kaneli/muskotti, puolet juustoraasteesta, suolaa ja pippuria.

Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä muna.

Aloita musakan kasaaminen levittämällä uunipannun pohjalle ½ dl korppujauhoja ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta.

Sitten kerros munakoisoa, sitten jauhelihaseosta ja ohuelti juustoraastetta, taas munakoisoa, jauhelihakastiketta, juustoa, munakoisoa.

Peitä valkokastikkeella.

Paista tunnin verran 175 asteessa, anna jäähtyä vartin verran ennen tarjoilua (jotta valkokastike ehtii hyytyä).

Reseptistä tulee n. 6 annosta ja yksi annos painaa n. 400 grammaa

Lilli91

Lilli91 sanoi...

Maailman paras ruoka! Lampaan voi korvata myös naudanjauhelihalla, joko kokonaan tai osittain.

keskiviikko 30.01.2013 klo 05:41

AineksetMääräEnergiaPHRK
Munakoiso 417g93kcal2.1g12.9g0.8g10.4g
Sipuli (kuorittu)125g34kcal1.6g6g0.3g2.1g
Oliiviöljy 33g295kcal0g0g33.4g0g
Valkosipuli 3.3g3.6kcal0.3g0.5g0g0.1g
Tomaatti, pieni 75g, keskikokoinen 125g, suuri 170g104g21kcal0.6g4g0.3g1.5g
Tomaattipyree, Pirkka4.2g3.4kcal0.1g0.8g0g0g
Punaviini 83g59kcal0.3g0.2g0g0g
Persilja 1.7g0.5kcal0g0g0g0.1g
Sokeri 1.7g6.8kcal0g1.7g0g0g
Suola, annos 3g0.8g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 0.8g2.3kcal0.1g0.3g0g0.2g
Kaneli, oikeat arvot, annos 2g0.8g3kcal0g0.7g0g0g
Voi 42g303kcal0.5g0.2g33.9g0g
Vehnäjauho, durum 58g207kcal7.6g36.8g1.4g7.4g
Maito, rasvaton (Valio) 200ml yksi lasillinen626g207kcal20.7g30.7g0g0g
Parmesaanijuusto, formaggio da pasta17g76kcal6.7g0g5.3g0g
Kananmuna kuoreton 46g66kcal5.7g0.1g4.7g0g
Valkopippuri 0.8g2.4kcal0.1g0.4g0g0.2g
Korppujauho 17g61kcal1.8g12.5g0.2g0.9g
Naudan paistijauheliha 7%417g580kcal79.3g0g29.2g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana4000g4047kcal255g215.6g219g45.8g
Valittu annoskoko2000g2023kcal127.5g107.8g109.5g22.9g
Annoskoko puolitettuna1000g1012kcal63.8g53.9g54.8g11.5g
Arvot/100g100g101kcal6.4g5.4g5.5g1.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=333523