Musaka

EDIT.

vaihdettu ohjeeseen lampaanlihan tilalle naudanliha, koska lampaanjauhelihan löytäminen osoittautui hankalaksi

Se aito ja oikea musaka, ohje kirjasta Kreetalainen ruokavalio (kirj.

Merja Tuominen-Gialitaki)

500g munakoisoja
öljyä sivelemiseen

Jauhelihakastike:
3 hienonnettua sipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
500g lampaan- tai naudanjauhelihaa
1 tomaatti raastettuna
½ rkl tomaattipastaa (pyree)
1 dl punaviiniä
1 rkl persiljaa pilkottuna
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen kanelia
(½ dl korppujauhoja)

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja (durum)
7½ dl kuumaa maitoa
muskottia/kanelia
1 dl parmesaaniraastetta
1 muna
suolaa
valkopippuria

Poista munakoisoista kannat ja viipaloi ne pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Suolaa ne ja anna seistä ainakin puoli tuntia.

Kuivaa painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste tarkkaan pois.

Sivele palat öljyllä ja aseta joko grilliin tai kuumalle uunipannulle ylälämpöön kunnes pehmenevät, ruskistuvat ja lakastuvat.

Mitä kuivemmiksi viipaleet taputtelet, sitä nopeammin ne kypsyvät, noin 20-30 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Valmista jauhelihatäyte: Hauduta sipulia öljytilkassa noin 10 minuuttia kunnes sipuli nahistuu, lisää valkosipuli ja noin minuutin kuluttua jauheliha, jota sekoitat puuhaarukalla niin, että se kunnolla murustuu.

Lisää sitten raastettu tomaatti, punaviiniin sekoitettu tomaattipasta, persilja, sokeri, kaneli, suola ja pippuri.

Anna muhia hiljalleen noin puoli tuntia.

Kun kastike on vähän jäähtynyt, lisää joukkoon vielä korppujauhot, jos kastike vaikuttaa löysältä.

Valkokastike: Sulata isossa kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita koko ajan, etteivät jauhot pala pohjaan.

Lisää kahden minuutin kuluttua kiehuva maito, vähennä lämpöä ja keitä vatkaten kunnes maito ja jauhot ovat sileää kastiketta.

Lisää kaneli/muskotti, puolet juustoraasteesta, suolaa ja pippuria.

Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä muna.

Aloita musakan kasaaminen levittämällä uunipannun pohjalle ½ dl korppujauhoja ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta.

Sitten kerros munakoisoa, sitten jauhelihaseosta ja ohuelti juustoraastetta, taas munakoisoa, jauhelihakastiketta, juustoa, munakoisoa.

Peitä valkokastikkeella.

Paista tunnin verran 175 asteessa, anna jäähtyä vartin verran ennen tarjoilua (jotta valkokastike ehtii hyytyä).

Reseptistä tulee n. 6 annosta ja yksi annos painaa n. 400 grammaa

Lilli91

Lilli91 sanoi...

Maailman paras ruoka! Lampaan voi korvata myös naudanjauhelihalla, joko kokonaan tai osittain.

keskiviikko 30.01.2013 klo 05:41

AineksetMääräEnergiaPHRK
Munakoiso 584g131kcal2.9g18.1g1.2g14.6g
Sipuli (kuorittu)175g47kcal2.3g8.4g0.4g3g
Oliiviöljy 47g413kcal0g0g46.7g0g
Valkosipuli 4.7g5.1kcal0.4g0.8g0g0.1g
Tomaatti, pieni 75g, keskikokoinen 125g, suuri 170g146g30kcal0.9g5.5g0.4g2g
Tomaattipyree, Pirkka5.8g4.8kcal0.2g1.1g0.1g0.1g
Punaviini 117g82kcal0.4g0.2g0g0g
Persilja 2.3g0.6kcal0g0g0g0.2g
Sokeri 2.3g10kcal0g2.3g0g0g
Suola, annos 3g1.2g0kcal0g0g0g0g
Mustapippuri 1.2g3.3kcal0.1g0.4g0g0.3g
Kaneli, oikeat arvot, annos 2g1.2g4.3kcal0g0.9g0g0g
Voi 58g424kcal0.7g0.2g47.5g0g
Vehnäjauho, durum 82g290kcal10.6g51.5g2g10.3g
Maito, rasvaton (Valio) 200ml yksi lasillinen876g289kcal28.9g42.9g0g0g
Parmesaanijuusto, formaggio da pasta23g107kcal9.3g0g7.5g0g
Kananmuna kuoreton 64g92kcal8g0.2g6.6g0g
Valkopippuri 1.2g3.3kcal0.1g0.5g0g0.3g
Korppujauho 23g86kcal2.5g17.5g0.2g1.2g
Naudan paistijauheliha 7%584g812kcal111g0g40.9g0g
Protsku Hiilari Rasva
Annoskoko tuplana5600g5665kcal356.6g301g307g64.2g
Valittu annoskoko2800g2833kcal178.3g150.5g153.5g32.1g
Annoskoko puolitettuna1400g1416kcal89.2g75.3g76.8g16.1g
Arvot/100g100g101kcal6.4g5.4g5.5g1.1g

P = Proteiini | H = Hiilihydraatti | R = Rasva | K = Kuitu
Suora URL tähän reseptiin http://kalorilaskuri.fi/reseptit.php?resepti=333523