Kalorilaskuri

Höyrytys ruoanvalmistuksessa

Höyrytys ruoanvalmistuksessa

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Höyrytys ruoanvalmistuksessa

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Avataanpas uusi keskustelunaihe...

Höyryttäminenhän on monella tapaa hyvä ruoanvalmistustapa: ylimääräistä rasvaa ei tarvita ja ruoan vitamiinit säilyvät, kun lämpötila pysyy alhaisempana, eivätkä vitamiinit ja maku myöskään pääse liukenemaan veteen. Itselleni ongelmalliseksi on kuitenkin osoittautunut se, että muutaman porkkanan ja parsakaalin palan höyryttämisessä (mies ei niitä syö) on jotenkin niin suuri vaiva! Tiskiä kertyy myös turhan paljon - ainoa kattila missä on höyryttämistä varten lävikkö, on valtavan suuri! (meillä ei ole tiskikonetta ja tilaa keittössä on vähän). Höyryttämistä tulee siis valitettavan harvoin harrastettua, helpompaa on kiehauttaa kasvikset vedessä pienemmässä ja siis tiskaajaystävällisemmässä kattilassa.

Tänään tein kuitenkin (heräte-) ostoksen, joka on osoittautumassa aivan oivalliseksi, ostin nimittäin "höyrykääreeksi" kutsutun kapistuksen!

Kyseessä on siis silikonista valmistettu, litran vetoinen "astia" tai "kääre", jossa ruoan (kasvikset, perunan, riisin, lihan , kalan jne.) voi höyryttää omassa mehussaan joko uunissa tai mikrossa. Valmistusajat ovat esim. keittämiseen verrattuna huomattavasti lyhyemmät (etenkin jos otetaan huomioon veden kuumenemiseen kuluva aika). Itse kokeilin tuota hetki sitten ensimmäistä kertaa: pitkittäin lohkotut peruna ja porkkana olivat kypsiä 5 minuutin mikrotuksen jälkeen! Ja maistuivat tosi hyviltä! Viimeisen kahden minuutin ajaksi sujautin mukaan muutaman broilerinakin, ja nopea lounas oli valmis! Ja tiski oli minimaalinen kun samaa astiaa voi käyttää myös "lautasena"!

Mies rupesi tietysti heti vitsailemaan mun "aromipesä" innostuksesta, mutta näin ensimmäisten kokemusten perusteella voin kyllä lämpimästi suositella kaikille, sekä sinkuille että perheellisille!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 4.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 40
0
 

Ahaa, uusi vempain.

Itse olen käyttänyt sellaista "kukan" mallista teräshökötystä joka sopii liki kattilaan kuin kattilaan (ei teflon). Siinä tulee lähinnä valmistettua perunoita, mutta sopii muillekin. Mikroa kun en omista....
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 5.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 135
0
 

Vempainpa hyvinkin! Nauraa

Mä kattelin kanssa sielä kaupassa sellasia "kaikkiin" kattiloihin sopivia ritilöitä tai säleikköjä tai miksikä niitä nyt sanotaan, olihan ne halvempia. Mut tossa kääryleessä on musta just parasta et sitä voi käyttää mikrossa! Ja sillä voi höyryttää myös lihaa. Tosin rupesin just miettimään, et miks ei periaatteessa perinteiselläkin menetelmällä vois...Tänään olis joka tapauksessa tarkotus testata (itse) marinoitujen broilerin rintafileiden valmistusta tuon avulla. Riisin kera. Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 5.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 40
0
 

Mistä ostit sen höyrykääreen? Kuulostaa tosi hyvältä, tahtoo myös Hyvä homma!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 6.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1671
0
 

Tuollainen vaikuttaa kyllä tosi kätevältä Miettii Tosiaan, mistä ostit voisin käydä ainakin katsomassa sitä lähempää ja senhän tietää, että siitä seuraa osto Haha mikä...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 6.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 340
0
 

Sokokselta ostin, maksoi 24,90€. Tuota hintaa kyllä opiskelijana nieleskelin hetken, mutta päädyin siihen lopputulokseen, että tuon rahan saan kulumaan paljon tyhmemminkin (esim. baarissa tuo menee yhdessä illassa Pöpi ). Tuossa ylhäällä olevassa linkissä on maahantuojan tiedot, sieltä voi tiedustella tarkempia koordinaatteja, jos sokosta ei löydy lähimaastosta!

Eilen kypsyttelin tuossa kääryleessäni broilerin fileitä, kuusi minuuttia meni mikrossa ja oli tosi meheviä! Kokonaista ateriaa tuolla ei kyllä oikeastaan tee kuin yhdelle, mutta aterian "toisen puolen" - siis joko lihan, kanan tai kalan yms. tai kasvisten/ perunoiden valmistus onnistuu kyllä useammallekin, ehkä kolmelle tai neljälle (riippuu tietysti syöjien koosta ja nälkäisyydestä!). Espanjalaisen valmistajan mukaan tuosta on olemassa myös perhemalli, mutta veikkaan että se ei kyllä sitten mahdu mikroon. Sokoksen hyllyssä en tuota myöskään nähnyt.

On muuten tosi helppo putsata, kun silikoniin ei tartu juuri mitään! Ainoa tähän mennessä keksimäni huono puoli tuossa on, että se on vähän turhan" lötkö" ja siksi välillä vähän haastava käsiteltävä yhdellä kädellä. Toisaalta vaatii sitten vähemmän säilytystilaa...

Edit: typo
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 6.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 40
0
 

Heips!

Hieno vinkki, tahtoo tällaisen! :)

Tähän asti olen tehnyt höyrytyshässäkät kätevästi riisinkeittimellä. Varsinkin silloin kun laittaa useammalle ihmiselle ruokaa (kun riisinkeittimessä ei oikein voi yhden hengen riisiannoksia valmistaa), niin höyrytysritilä tulee lapettua täyteen seitiä, parsaa, kukkakaalia, lihaa, kasviksia... you name it! Ja tulee oikein loistokkaan makuista myös!

Mutta tämä on kyllä hyvä vaihtoehto perheellisille (riisistäkin tulee taivaallisen hyvää), ei niinkään sinkkukeittiön näpsäkkään ruoanlaittoon. Vaikka onpa tuo keitin monet aasiahenkiset illallisjuhlat pelastanut :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 7.10.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 152
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Höyrytys ruoanvalmistuksessa