Laihdutus

Makaronin/pastan kalorit

Makaronin/pastan kalorit

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Makaronin/pastan kalorit

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Osaisiko joku viisaampi selventää.
Eli, makaronipussissa lukee esim. 100g/350 kcal ja yksi desi on n. 50g.
Makaroni tietysti turpoaa keittämisen yhteydessä ja siksi keitetyssä on suhteessa vähemmän kaloreita painoon verrattuna.
Ihmetystä aiheuttaa se että jos keitän 200g (raakaa) makaronia eli pussin mukaan siinä on 700 kcal. Merkitsen laskuriin keitetyn makaronin ja laitan painoksi esim. 350g (keittämisessä paino kasvaa) niin tulee kaloreiksi alle 600 kcal. Varsinainen kysymys siis on että miten tämä kaloriasia käytännössä menee kun makaronin keittää ja toinen asia on se että mikä on oikea "kerroin" makaronin painon nousulle keitettäessä?

Toivottavasti tuosta saa jotain ymmärrettyä. Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Viestejä 3
0
 

Se on tolleen karkeasti arvioituna 60% mitä sen makaroonin paino kasvaa, riippuen tietty miten kypsäksi sen keittää..

Eli 100g keitettyä pastaa on n. 150kcal.

Tarkemman kalorimäärän saat toki laskettua, kun punnitset pastan sekä kuivana, että keittämisen jälkeen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.

Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
0
 

 nanikka kirjoitti...
Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.

Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Nii ja löytyy tuolta listoilta noita keitettyjäkin vaihtoehtoja, niissä lukee perässä aina se onko keitetty ja näkeehän sen nyt kalorimääristäkin.. Raaka on sellasen 350kcal ja keitetty n. 150kcal..
Riippuu makaroonista..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

RedCat, minä varmaan ymmärsin kysymyksen hivenen eri tavalla kuin sinä.

Makaronin painonnousuun: väittäisin, että makaronin paino nousee noin kolminkertaiseksi keitettäessä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
0
 

 RedCat kirjoitti...
 nanikka kirjoitti...
Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.

Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
Itsekin ajattelen asian siten että jos 200g raakaa sisältää 700 kcal niin keiteyssä on sama määrä vaikka paino onkin kasvanut. Sitä vielä ihmettelen että jos paino kasvaa n. 60% kuten aiemmassa viestissä sanoit niin miten sitten tuo 200g rakaa on kypsänä yli 400g, eikä siinä ole jo yli 100% nousu? (en omaa ylivartaisia laskentataitoja joten siksi ihmettelen)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Viestejä 3
0
 

Aalsak, et varmaan ehtinyt huomata. Pistin tuohon vähän aikaisemmin, että mun kokemuksen mukaan se painonnousu on lähempänä kolminkertaistumista, eli noin 300% kun makaroni keitetään. Ainakin jos sen keittää kypsäksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
0
 

 aalsak kirjoitti...
 RedCat kirjoitti...
 nanikka kirjoitti...
Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.

Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
Itsekin ajattelen asian siten että jos 200g raakaa sisältää 700 kcal niin keiteyssä on sama määrä vaikka paino onkin kasvanut. Sitä vielä ihmettelen että jos paino kasvaa n. 60% kuten aiemmassa viestissä sanoit niin miten sitten tuo 200g rakaa on kypsänä yli 400g, eikä siinä ole jo yli 100% nousu? (en omaa ylivartaisia laskentataitoja joten siksi ihmettelen)
Joo ja menee näemmä laskutaidot mullakin ihan mäkeen..
Joku ajatus mulla ton 60% kans oli, muttakun vaan muistais mikä..

Ei se kyllä ihan kolminkertaiseksi kuitenkaan nosta, paitsi jos keittää ihan muusikypsäksi.. Ite jätän hiukan purtavaa pastaan ja sain 500g raakaa painoksi muistaakseni 1300g kypsänä..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Laskurin ruokahaun mukaan raaka makaroni 321 kcal, suolattomassa vedessä keitetty 96 kcal. Siitä tulee 3,33 -kertainen nousu, eikä muuta ole lisätty kuin vettä.

muoks: korjasin luvut oikeinpäin :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
0
 

 nanikka kirjoitti...
Laskurin ruokahaun mukaan raaka makaroni 321 kcal, suolattomassa vedessä keitetty 96 kcal. Siitä tulee 3,33 -kertainen nousu, eikä muuta ole lisätty kuin vettä.

muoks: korjasin luvut oikeinpäin :)
Ahaa, joo ku mä en voi puhua ku omasta kokemuksesta ja omasta punnitsemisestani, ni en voi tollasia tietää.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Niin ja tuo Redin 60% voidaan laskea siis pariin suuntaan. Eli oliko 60% loppupainosta vai alkupainosta. Eli jos on 200g pastaa ja siihen tulee 60% lisää niin alkupainosta otettuna lopputulos on 320g ja jos taas katsotaan loppupainosta niin se on jo 333g eli alkaa laskutapakin jo vaikuttamaan ku otetaan vähän enemmän painoa mukaan.

Joka tapauksessa itse keitin eilen tummaa pastaa, jonka lähtöpaino per annos oli 70g ja lopputulos al dentenä oli 125g per annos eli painoa tuli lisää 78%
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1405
0
 

 jeranen kirjoitti...
Niin ja tuo Redin 60% voidaan laskea siis pariin suuntaan. Eli oliko 60% loppupainosta vai alkupainosta. Eli jos on 200g pastaa ja siihen tulee 60% lisää niin alkupainosta otettuna lopputulos on 320g ja jos taas katsotaan loppupainosta niin se on jo 333g eli alkaa laskutapakin jo vaikuttamaan ku otetaan vähän enemmän painoa mukaan.

Joka tapauksessa itse keitin eilen tummaa pastaa, jonka lähtöpaino per annos oli 70g ja lopputulos al dentenä oli 125g per annos eli painoa tuli lisää 78%
Oi, kiitos Jera.. Joku muukin siis jättää pastaan purtavaa (sä tosin viel enemmän ku mä, mulla kun tulee 50g saman verran keitettyä, ku sulla 70grammasta) eikä keitä 300 prossaa.. :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Juu, toiset tykkää syödä ruokansa kypsänä. Prosentteja mä en keitä koskaan, kun se on Suomessa laitonta. Ne on haettava kaupasta ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 161
+1
 

Tere vaan!
Tein tänään kokeen kyseisestä asiasta !

Laitoin kattilaan 5oog vettä
Makaronia 1dl joka painoi 60g
Ripaus suolaa
Keitin makaronia noin 8-9minuuttia jonka jälkeen kaadoin siivilään valumaan nesteet pois niin tulos oli seuraavan lainen.

1dl raakana on 60g = keitettynä 133 g
En tiedä mitenkä keittoaika vaikuttaa painoon, senkin tulen testaamaan joku päivä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 389
0
 

 teppma kirjoitti...
Tere vaan!
Tein tänään kokeen kyseisestä asiasta !

Laitoin kattilaan 5oog vettä
Makaronia 1dl joka painoi 60g
Ripaus suolaa
Keitin makaronia noin 8-9minuuttia jonka jälkeen kaadoin siivilään valumaan nesteet pois niin tulos oli seuraavan lainen.

1dl raakana on 60g = keitettynä 133 g
En tiedä mitenkä keittoaika vaikuttaa painoon, senkin tulen testaamaan joku päivä.
No joo, toi on aika lähellä sitä mitä mäkin oon saanut tulokseksi.. Hyvä homma!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 19.2.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3060
0
 

Jos punnitsee kuivana sekä keittämisen jälkeen, apuna laskemisessa voi käyttää
http://kalorilaskuri.fi/raaka.php
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 20.2.2010
0
 

Nämä asiat ovat paljon ongelmattomampia jos laittaa ruokaa vaan itselleen. Meillä kokataan 4-6 hengelle, ja hankala siinä on soossien ainesosia ruveta erikseen itselleen mittaamaan ennen kokkausta. Olisi paljon helpompi arvioida ruokien kokoa deseinä kuin grammoina, siinä mielessä listat ovat hankalasti laadittuja. Kalorimäärien listoissa lukee esim "pieni annos" ???!!! Sehän riippuu aivan ihmisestä ja ruokahalusta. 120g??? Ei minulla ainakaan ole työpaikkaruokalassa vaakaa mukana.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 20.4.2010
Viestejä 7
0
 

Mua aina ihmetyttää,miksi ihmeessä ei riitä,että makaroonin punnitsee raakana.Katsoo sitten kalorit raa´an mukaan,ja sillä selvä.Toki tuo on totta,että jos on lapsiperhe,niin ei pysty niin helposti arvioimaan raakana.Meillä kuin on kaksi ihmistä,ja ruokaa tehdään just se mikä syödää,ja annos pannan kahtia,niin en ikinä punnitse kypsää.Väittäisin jopa,että eri muotoiset makaronit imee eri tavalla vettä,eli aika paljon epätarkemmaksi menee.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 21.4.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 860
+1
 

Juu, ja ei se niin muutaman kalorin päälle ole tämä homma. Kokonaisuus ratkaisee :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 20.7.2013
Viestejä 6
0
 

Minä punnitsen ruuat kypsinä, onko se oikein. Ihmettelee
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 22.7.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 92
0
 

Laskurissa olevat tuotteet ovat raakapainoja ellei lue keitetty tai paistettu. Jos tarkka haluat olla punnitse raakapainona. Muuten voi tulla aikamoista heittelyä. ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 22.7.2013
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 854
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Makaronin/pastan kalorit