Makaronin/pastan kalorit
Makaronin/pastan kalorit
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Makaronin/pastan kalorit
Osaisiko joku viisaampi selventää.
Eli, makaronipussissa lukee esim. 100g/350 kcal ja yksi desi on n. 50g.
Makaroni tietysti turpoaa keittämisen yhteydessä ja siksi keitetyssä on suhteessa vähemmän kaloreita painoon verrattuna.
Ihmetystä aiheuttaa se että jos keitän 200g (raakaa) makaronia eli pussin mukaan siinä on 700 kcal. Merkitsen laskuriin keitetyn makaronin ja laitan painoksi esim. 350g (keittämisessä paino kasvaa) niin tulee kaloreiksi alle 600 kcal. Varsinainen kysymys siis on että miten tämä kaloriasia käytännössä menee kun makaronin keittää ja toinen asia on se että mikä on oikea "kerroin" makaronin painon nousulle keitettäessä?
Toivottavasti tuosta saa jotain ymmärrettyä. Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Eli, makaronipussissa lukee esim. 100g/350 kcal ja yksi desi on n. 50g.
Makaroni tietysti turpoaa keittämisen yhteydessä ja siksi keitetyssä on suhteessa vähemmän kaloreita painoon verrattuna.
Ihmetystä aiheuttaa se että jos keitän 200g (raakaa) makaronia eli pussin mukaan siinä on 700 kcal. Merkitsen laskuriin keitetyn makaronin ja laitan painoksi esim. 350g (keittämisessä paino kasvaa) niin tulee kaloreiksi alle 600 kcal. Varsinainen kysymys siis on että miten tämä kaloriasia käytännössä menee kun makaronin keittää ja toinen asia on se että mikä on oikea "kerroin" makaronin painon nousulle keitettäessä?
Toivottavasti tuosta saa jotain ymmärrettyä. Kiitos vastauksista jo etukäteen.
pe 19.2.2010
Viestejä 3
Viestejä 3
0
Se on tolleen karkeasti arvioituna 60% mitä sen makaroonin paino kasvaa, riippuen tietty miten kypsäksi sen keittää..
Eli 100g keitettyä pastaa on n. 150kcal.
Tarkemman kalorimäärän saat toki laskettua, kun punnitset pastan sekä kuivana, että keittämisen jälkeen.
Eli 100g keitettyä pastaa on n. 150kcal.
Tarkemman kalorimäärän saat toki laskettua, kun punnitset pastan sekä kuivana, että keittämisen jälkeen.
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.
Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
pe 19.2.2010
Viestejä 161
Viestejä 161
0
Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..nanikka kirjoitti...Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.
Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Nii ja löytyy tuolta listoilta noita keitettyjäkin vaihtoehtoja, niissä lukee perässä aina se onko keitetty ja näkeehän sen nyt kalorimääristäkin.. Raaka on sellasen 350kcal ja keitetty n. 150kcal..
Riippuu makaroonista..
Riippuu makaroonista..
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
RedCat, minä varmaan ymmärsin kysymyksen hivenen eri tavalla kuin sinä.
Makaronin painonnousuun: väittäisin, että makaronin paino nousee noin kolminkertaiseksi keitettäessä.
Makaronin painonnousuun: väittäisin, että makaronin paino nousee noin kolminkertaiseksi keitettäessä.
pe 19.2.2010
Viestejä 161
Viestejä 161
0
Itsekin ajattelen asian siten että jos 200g raakaa sisältää 700 kcal niin keiteyssä on sama määrä vaikka paino onkin kasvanut. Sitä vielä ihmettelen että jos paino kasvaa n. 60% kuten aiemmassa viestissä sanoit niin miten sitten tuo 200g rakaa on kypsänä yli 400g, eikä siinä ole jo yli 100% nousu? (en omaa ylivartaisia laskentataitoja joten siksi ihmettelen)RedCat kirjoitti...Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..nanikka kirjoitti...Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.
Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
pe 19.2.2010
Viestejä 3
Viestejä 3
0
Aalsak, et varmaan ehtinyt huomata. Pistin tuohon vähän aikaisemmin, että mun kokemuksen mukaan se painonnousu on lähempänä kolminkertaistumista, eli noin 300% kun makaroni keitetään. Ainakin jos sen keittää kypsäksi.
pe 19.2.2010
Viestejä 161
Viestejä 161
0
Joo ja menee näemmä laskutaidot mullakin ihan mäkeen..aalsak kirjoitti...Itsekin ajattelen asian siten että jos 200g raakaa sisältää 700 kcal niin keiteyssä on sama määrä vaikka paino onkin kasvanut. Sitä vielä ihmettelen että jos paino kasvaa n. 60% kuten aiemmassa viestissä sanoit niin miten sitten tuo 200g rakaa on kypsänä yli 400g, eikä siinä ole jo yli 100% nousu? (en omaa ylivartaisia laskentataitoja joten siksi ihmettelen)RedCat kirjoitti...Niin mutta jos keittää 200g ja syö siitä kypsänä vaan 350g, ni kalorimäärä ei oo sama..nanikka kirjoitti...Ei makaronin kalorimäärä vedessä keitettäessä miksikään muutu. Jos siis keität 200 grammaa makaronia, jossa on pussin mukaan 700 kcal, niin samat 700 kcal siinä on keitettynäkin. Sitten on eri asia jos keitinvedessä on öljyä, voita, lihalientä tms josta makaroniin imeytyy lisäkaloreita.
Itse merkkaan kaikki ruoka-aineet raakana.
200g raakaa on kypsänä yli 400g..
Joku ajatus mulla ton 60% kans oli, muttakun vaan muistais mikä..
Ei se kyllä ihan kolminkertaiseksi kuitenkaan nosta, paitsi jos keittää ihan muusikypsäksi.. Ite jätän hiukan purtavaa pastaan ja sain 500g raakaa painoksi muistaakseni 1300g kypsänä..
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Laskurin ruokahaun mukaan raaka makaroni 321 kcal, suolattomassa vedessä keitetty 96 kcal. Siitä tulee 3,33 -kertainen nousu, eikä muuta ole lisätty kuin vettä.
muoks: korjasin luvut oikeinpäin
muoks: korjasin luvut oikeinpäin
pe 19.2.2010
Viestejä 161
Viestejä 161
0
Ahaa, joo ku mä en voi puhua ku omasta kokemuksesta ja omasta punnitsemisestani, ni en voi tollasia tietää.nanikka kirjoitti...Laskurin ruokahaun mukaan raaka makaroni 321 kcal, suolattomassa vedessä keitetty 96 kcal. Siitä tulee 3,33 -kertainen nousu, eikä muuta ole lisätty kuin vettä.
muoks: korjasin luvut oikeinpäin
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Niin ja tuo Redin 60% voidaan laskea siis pariin suuntaan. Eli oliko 60% loppupainosta vai alkupainosta. Eli jos on 200g pastaa ja siihen tulee 60% lisää niin alkupainosta otettuna lopputulos on 320g ja jos taas katsotaan loppupainosta niin se on jo 333g eli alkaa laskutapakin jo vaikuttamaan ku otetaan vähän enemmän painoa mukaan.
Joka tapauksessa itse keitin eilen tummaa pastaa, jonka lähtöpaino per annos oli 70g ja lopputulos al dentenä oli 125g per annos eli painoa tuli lisää 78%
Joka tapauksessa itse keitin eilen tummaa pastaa, jonka lähtöpaino per annos oli 70g ja lopputulos al dentenä oli 125g per annos eli painoa tuli lisää 78%
pe 19.2.2010
Viestejä 1423
Viestejä 1423
0
Oi, kiitos Jera.. Joku muukin siis jättää pastaan purtavaa (sä tosin viel enemmän ku mä, mulla kun tulee 50g saman verran keitettyä, ku sulla 70grammasta) eikä keitä 300 prossaa..jeranen kirjoitti...Niin ja tuo Redin 60% voidaan laskea siis pariin suuntaan. Eli oliko 60% loppupainosta vai alkupainosta. Eli jos on 200g pastaa ja siihen tulee 60% lisää niin alkupainosta otettuna lopputulos on 320g ja jos taas katsotaan loppupainosta niin se on jo 333g eli alkaa laskutapakin jo vaikuttamaan ku otetaan vähän enemmän painoa mukaan.
Joka tapauksessa itse keitin eilen tummaa pastaa, jonka lähtöpaino per annos oli 70g ja lopputulos al dentenä oli 125g per annos eli painoa tuli lisää 78%
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Juu, toiset tykkää syödä ruokansa kypsänä. Prosentteja mä en keitä koskaan, kun se on Suomessa laitonta. Ne on haettava kaupasta
pe 19.2.2010
Viestejä 161
Viestejä 161
+1
Tere vaan!
Tein tänään kokeen kyseisestä asiasta !
Laitoin kattilaan 5oog vettä
Makaronia 1dl joka painoi 60g
Ripaus suolaa
Keitin makaronia noin 8-9minuuttia jonka jälkeen kaadoin siivilään valumaan nesteet pois niin tulos oli seuraavan lainen.
1dl raakana on 60g = keitettynä 133 g
En tiedä mitenkä keittoaika vaikuttaa painoon, senkin tulen testaamaan joku päivä.
Tein tänään kokeen kyseisestä asiasta !
Laitoin kattilaan 5oog vettä
Makaronia 1dl joka painoi 60g
Ripaus suolaa
Keitin makaronia noin 8-9minuuttia jonka jälkeen kaadoin siivilään valumaan nesteet pois niin tulos oli seuraavan lainen.
1dl raakana on 60g = keitettynä 133 g
En tiedä mitenkä keittoaika vaikuttaa painoon, senkin tulen testaamaan joku päivä.
pe 19.2.2010
Viestejä 389
Viestejä 389
0
No joo, toi on aika lähellä sitä mitä mäkin oon saanut tulokseksi..teppma kirjoitti...Tere vaan!
Tein tänään kokeen kyseisestä asiasta !
Laitoin kattilaan 5oog vettä
Makaronia 1dl joka painoi 60g
Ripaus suolaa
Keitin makaronia noin 8-9minuuttia jonka jälkeen kaadoin siivilään valumaan nesteet pois niin tulos oli seuraavan lainen.
1dl raakana on 60g = keitettynä 133 g
En tiedä mitenkä keittoaika vaikuttaa painoon, senkin tulen testaamaan joku päivä.
pe 19.2.2010
Viestejä 3071
Viestejä 3071
0
Jos punnitsee kuivana sekä keittämisen jälkeen, apuna laskemisessa voi käyttää
http://kalorilaskuri.fi/raaka.php
http://kalorilaskuri.fi/raaka.php
la 20.2.2010
0
Nämä asiat ovat paljon ongelmattomampia jos laittaa ruokaa vaan itselleen. Meillä kokataan 4-6 hengelle, ja hankala siinä on soossien ainesosia ruveta erikseen itselleen mittaamaan ennen kokkausta. Olisi paljon helpompi arvioida ruokien kokoa deseinä kuin grammoina, siinä mielessä listat ovat hankalasti laadittuja. Kalorimäärien listoissa lukee esim "pieni annos" ???!!! Sehän riippuu aivan ihmisestä ja ruokahalusta. 120g??? Ei minulla ainakaan ole työpaikkaruokalassa vaakaa mukana.
ti 20.4.2010
Viestejä 7
Viestejä 7
0
Mua aina ihmetyttää,miksi ihmeessä ei riitä,että makaroonin punnitsee raakana.Katsoo sitten kalorit raa´an mukaan,ja sillä selvä.Toki tuo on totta,että jos on lapsiperhe,niin ei pysty niin helposti arvioimaan raakana.Meillä kuin on kaksi ihmistä,ja ruokaa tehdään just se mikä syödää,ja annos pannan kahtia,niin en ikinä punnitse kypsää.Väittäisin jopa,että eri muotoiset makaronit imee eri tavalla vettä,eli aika paljon epätarkemmaksi menee.
ke 21.4.2010
Viestejä 860
Viestejä 860
+1
Juu, ja ei se niin muutaman kalorin päälle ole tämä homma. Kokonaisuus ratkaisee
la 20.7.2013
Viestejä 6
Viestejä 6
0
Minä punnitsen ruuat kypsinä, onko se oikein.
ma 22.7.2013
Viestejä 92
Viestejä 92
0
Laskurissa olevat tuotteet ovat raakapainoja ellei lue keitetty tai paistettu. Jos tarkka haluat olla punnitse raakapainona. Muuten voi tulla aikamoista heittelyä.
ma 22.7.2013
Viestejä 887
Viestejä 887
0
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Makaronin/pastan kalorit