Kalorilaskuri

Sykemittarista, Hurjan korkea syke

Sykemittarista, Hurjan korkea syke

Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Sykemittarista, Hurjan korkea syke

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Heippa kaikille!
Olen ihan uusi täällä, ja myös ihan uusi kuntoilun saralla. En siis ole koskaan eläessäni harrastanut liikuntaa säännöllisesti... Embarassed
Mutta nyt siis alkoi muutos, ja tarkoitus on parantaa kuntoa sekä laihduttaa n. 15 kg. Pituus 158 ja paino 81 kg..
Mutta siis asiaan :
Otin tänään käyttöön ensimmäistä kertaa sykemittarin kun lähdin pienelle kävelylle, ihan vain kokeillakseni miten vekotin toimii jne. Kävelin melko normaaliin tahtiin, ehkä hieman reippaammin kuin yleensä 15 min, ja syke oli heti parin minuutin kuluttua jo 152 Hieroo silmiään . Syke meni siinä 140-150 välillä, enkä edes ollut mitenkään hurjan hengästynyt tai muuta, niin onko ihan normaalia että syke on noin korkea vai pitäisikö tässä lähteä lekurilla käymään ??
Ja takaraivossa nyt sitten jyskyttää se sanonta että yli 120 sykkeellä ei rasva pala, vaan lihakset. Pitääkö tämä paikkansa, ja jos pitää niin mitähän ihmettä meikäläinen nyt tekee ??
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 19.5.2011
Viestejä 6
0
 

Ensinnäkin, tervetuloa kalorilaskuriin ja kuntoilun pariin! Hienoa, että päätit aloittaa liikkumaan! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :)

Toiseksi, mitä sykkeeseen tulee, olisi ensimmäinen kysymykseni, kuinka vanha olet? Syke on hyvin riippuvainen ihmisen iästä, sillä maksimisyke (eli kuinka monta lyöntiä sydämen on mahdollista tehdä maksimissaan minuutin aikana) noudattaa suurinpiirtein kaavaa: 220 - ikä. Esimerkiksi itselläni se olisi noin 195, koska olen 25v.

Tästä maksimisykkeestä taas lasketaan eri sykerajat. Jos haluat kohottaa peruskestävyyttä, sopiva sykeraja on noin 75% maksimisykkeestä, eli sykkeen pysyessä tämän lukeman alla kestävyys kasvaa. Itselläni tämä raja on siis noin 145. Kaikki sykearvot ovat toki yksilöllisiä, mutta näitä kaavoja voi pitää suuntaa antavina.

Mitään erityistä stressiä sinun ei välttämättä noista sykkeistä kannata ottaa, jos kerta pystyt lenkin aikana hengittämään hyvin. Mutta kuten aina kun aloittaa liikunnan nollasta, ei haittaa yhtään käydä lääkärin juttusilla varmistamassa että kaikki on ok. Lääkäri voi antaa myös vinkkejä, millainen liikunta sinulle voisi sopia ja miten painoa saa tehokkaimmin tippumaan.

Toivottavasti tästä oli apua. Onnea ja iloa kuntoiluun! :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 19.5.2011
Viestejä 24
0
 

Kiitos kovasti vastauksesta !!
Ikää on 29 vuotta.
Kävin jo vähän lukemassa tuolta googlesta että jos on tosi huono kunto niin silloin se sykekin sit nousee hurjasti kun vähän kuntoilee. Onkohan se oikeasti näin ?
Menee kyllä pää niin pyörälle noista jutuista ja mielipiteistä mitä siellä on, enkä tiedä ollenkaan että mikä on sitten faktaa ja mikä ei, niin lopetin surffailun sitten sen asian tiimoilta aika nopeasti Miettii
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 19.5.2011
Viestejä 6
0
 

Syke myös vaihtelee esim. perintötekijöiden mukaan. Itselläni esim. maksimisyke on n. 225 (tämä tulos tuli treenin aikana, ja siinä vaiheessa menin maate kun itsekin säikähdin lukemia). Jo alkulämmittelyssä sykkeeni on päälle 120, treenistä riippuen huitelee keskiarvo 135-165 välillä, maksimina pidän itselläni 185, jolloin mittari on piippaamassa. Tosin treenaan myös melko rankasti. Pystyn silti puhumaan ja en tunne huimausta, tai tunne rintakipuja. Meillä vaan menee suvussa tämmöinen juttu.

Äidilläni mitattiin juuri rasitustestissä maksimisykkeeksi sairaalan kokeessa 240! Hieroo silmiään Hänellä tosin rasitusastma ja huono kunto, joten nousi nopeasti. Mutta silmissä kuulemma hieman sumeni ja oli utuista, mutta ihan pystyssä pysyi, tosin lääkäri oli melko ihmeissään! Äitini vain ihmetteli että miksi lääkäri sitä yhtäkkiä tulee ravistelemaan ja käskee pysymään tajuissaan! Ihmettelee Totesi sitten vain että "sydänpuolella ei ainakaan näyttäisi olevan vikaa, ei todellakaan". Oli vartin päästä taas ihan kondiksessa ja yhdessä sitten vain ihmettelivät asiaa. Hihi

Miehen kaveri taas on kunnoltaan huippu-urheilijatasoa, menee umpihankihiihdon maailmanmestaruuskisoja jne. ja hänellä tuo maksimisyke on tuo ehdoton 180 tästäkin huolimatta, siitä se ei kohoa ylemmäs, vaikka ikä vain neljänkymmenen puolessa välissä, allekin, en muista tarkkaa ikää just nyt... Miettii

Ite en pysty sykealueella 120-140 pysymään, kuin joogatessa tai taijia tehdessäni. Itse vain hyväksynyt asian, ja en enää pohdi turhia kaloreita tai rasvanpolttoa, yritän vain nauttia liikunnasta. Viiniä

Huono kunto saattaa nostaa sykettä aluksi nopeastikin, mutta tasoittuu siitä kun kunto kasvaa. Itsellänikin tuo nyt 6kk rankan treeniputken jälkeen pysyy aika kiltisti nyt tuossa max. 183, enää ei pauku nuo 200-alkuiset lukemat mittareissa. ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 19.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 885
0
 

29 vuotiaalle nuo mainitsemasi sykkeet kuulostavat oikein tavallisilta.

Kunnon kasvaessa tosiaan sykkeet laskevat. Eli jos nyt kävelet tietyn lenkin tiettyä vauhtia, niin muutaman viikon päästä saman lenkin sykkeet ovat todennäköisesti alhaisemmat.

Liikunnasta tosiaan löytyy juttua yhdestä jos toisestakin lähteestä, mutta esimerkiksi tuossa siitä on kerrottu hyvin, jos et ole vielä ennättänyt lukemaan. :)
http://kalorilaskuri.fi/foorumi/liikunta/loistava-artikkeli-dynaamisesta-harjoittelusta-ja-funktiona
alisesta-kunnosta/1/logon#158580
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 19.5.2011
Viestejä 24
0
 

Rasvanpolttosyke on osittain myytti.

Jos haluaa mennä alhaisilla sykkeillä, pitää sitten liikkua vähintään tunti, mieluiten 1,5h.
Sama lopputulos syntyy jos liikkuu kovemmalla sykkeellä vähemmän aikaa.

Eli esim: 10 km lenkki kävellen kuluttaa suunnilleen saman määrän kaloreita kuin 10 km juosten. Juoksuun vaan menee vähemmän aikaa.

Pääasia ett liikkuu niin ett tulee hiki ja syke nousee leposykkeestä. Eli kaikki liikkuminen edistää painonhallintaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 20.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1179
-1
 

Kiitos teille kaikille vastauksistanne !!!
On tosiaan aika turhauttavaa kun tietoa on niin paljon kaikenlaista eikä ollenkaan tiedä mikä sitten on totta ja mikä ei.
Mutta kyllä se oma järkikin sanoo että pakkohan sen liikkunnan on polttaa jotakin läskiä vaikka sykkeet olisi korkeamalla. No mutta, eiköhän tässä nyt olisi tärkeintä lähteä sinne reippaalle kävelylle koirien kanssa kuin että istun täällä konellaa ihmettelemässä näitä syke-rasvanpoltto-teorioita Koiraa lenkille
Siitä se sitten lähtee !
Kiitos teille vielä Kiitos
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 20.5.2011
Viestejä 6
+1
 

Sykealueet ovat myös hyvin henkilökohtaisia. Minun reilu parikymppinen siskoni pyöräili kuntotestissä yli 200 sykkeellä ja kaveri päätti keskeyttää testin. Siskoni mielestä fiilis oli ihan normaali pyöräilyfiilis eikä tuntunut mitenkään erityisen pahalta. Jälkeenpäin kun olemme mittailleet, niin hänellä on aina todella korkea syke.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 21.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 779
0
 

Itellä on myös aina olleet aika korkeat sykkeet vähän kun nousee penkistä ja hengittää (Olen 160cm/27v. ja painan n. 52kg). En ole ollut niistä huolissani. Huonompikuntoisena syke nousi rullistellessa aika helposti 210, mutta sitten esim. viime keväänä ei enää 200-alkuiset luvut kolkutelleet mittarissa niin helposti kun kunto nousi.
Tuohon 140-170 väliin se kuitenkin nousee aika helposti ja kun sanotaan, että pitää pystyä puhumaan niin olipa vaihe milloin pystyin puhumaan vielä ihan hyvin 185 sykkeissäkin matolla juostessa kun oli kunto korkealla. Notta en olisi huolissani.. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 21.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 739
0
 

Täällä kans yksi korkeat sykkeet omaava! Rauhallisesti kävellessäkin syke nousee aika nopeasti 130:een ja maksimin saan vielä 35 vuotiaana vähän yli 200:aan. Itse olen käynyt kolmeen kertaa urheiluopistolla kuntoilijan testissä, missä kunto ja sykerajat on testattu valvotussa tilanteessa. Mulla ne vaan on korkeat ja testaajan diagnoosi on aina ollut pieni sydän, joka hakkaa vähän kovempaa kuin yleensä. Testiin kuuluu myös maitohappojen mittaus verestä ja testaajan mukaan korkea syke ja sykkeen nopea nousu ei haittaa, jos ei "hapota" ja juuri näin on mun kohdalla ollut. Eli ainakaan mun ei tarvi välittää korkeista lukemista. Jos asia huolestuttaa, kannattaa hakeutua johonkin vastaavaan testiin, mistä saa luotettavaa tietoa sykkeestä ja maitohapotkin tulee testattua. Ja sitten vaan urheilemaan :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 23.5.2011
Viestejä 1
0
 

Maksimisyke määräytyy iän ja perintötekijöiden mukaan. Huono tai hyvä kunto ei vaikuta siihen.

Kuormituksen alettua menee muutama minuutti ennenkuin syke saavuttaa steady-sate:n eli laskee alun suurista lukemista hieman.

Halloumi, sun syke on korkea siksi, että et ole kuntoillut viime aikoina ja kunto on yksinkertaisesti huono: sydämen iskutilavuus on pienempi, kuormitettavien lihasten hiusverisuonisto on vähäistä, rasva- ja hiilariaineenvaihdunta ei parhaimmassa kunnossa, oksidatiivisten entsyymien aktiivisuus huonoa jne.

Lähdet vaan nauttimaan liikunnasta, hitaasti hyvä tulee.

P.S Rasvanpolttosyke on tosiaan myytti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 23.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 48
0
 

Minulla kanssa isot sykevaihtelut.

Leposyke 75, pelkkä kävely saa nousemaan 120 tienoille ja maksimisykkeeksi olen saanut mittariin spinningillä 198. Loistava olo joten en ole asiasta huolestunut ainakaan sen jälkeen kun lääkäriltä asiaa kysyin ja sain vastaukseksi että sykkeet ovat yksilöllisiä. Niin kauan kun liikunta tuntuu hyvältä eikä ole painetta/kipua rinnassa niin anna mennä vaan :) Tällä olen mennyt ja spinningissä sykkeet siellä 190 tienoilla 70% tunnista ja hengissä ollaan. Sydän vahvistuu :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 29.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

 Arto86 kirjoitti...
Maksimisyke määräytyy iän ja perintötekijöiden mukaan. Huono tai hyvä kunto ei vaikuta siihen.

Kuormituksen alettua menee muutama minuutti ennenkuin syke saavuttaa steady-sate:n eli laskee alun suurista lukemista hieman.

Halloumi, sun syke on korkea siksi, että et ole kuntoillut viime aikoina ja kunto on yksinkertaisesti huono: sydämen iskutilavuus on pienempi, kuormitettavien lihasten hiusverisuonisto on vähäistä, rasva- ja hiilariaineenvaihdunta ei parhaimmassa kunnossa, oksidatiivisten entsyymien aktiivisuus huonoa jne.Lähdet vaan nauttimaan liikunnasta, hitaasti hyvä tulee.

P.S Rasvanpolttosyke on tosiaan myytti.
Tähän että syke korkea koska ei ole kuntoillut en yhdy. Itse kuntoilen pääsääntöisesti 4-6 kertaa viikossa josta 50% aerobista ja 50% lihaskuntoa ja korkeat sykkeet ovat edelleen. ainoa ero vaan että nykyään kun kunto parempi niin korkeat sykkeet eivät tunnu epämukavilta kuten liikuntaa aloittaessa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 29.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Bluemoon, sun kohdalla pitää paikkansa, mutta yleensä ei.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 29.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Joskus liikkujankin sykkeet voivat olla korkeat vaikka hyvässä kunnossa olisikin. Kuten itselläni on pitkään ollut.
Tällöin tosin saattaa olla kyse siitä, että liikkuminen tapahtuu pääsääntöisesti siellä korkeammilla sykealueilla, eikä peruskestävyys alueella. Jotta peruskestävyys paranisi, kannattaa kiinnittää huomiota siihen että liikkuu myös niillä matalimmilla sykkeillä, eli tekee esimerkiksi pyörä- tai kävelylenkkejä.

Itselläni oli vaikea hyväksyä sitä, että peruskestävyys on heikko, vaikka itseäni hyväkuntoisena pidinkin. Kielsin siis tämän mahdollisuuden pitkään ja ajattelin, että olen vain poikkeus sääntöön. Sykkeiden laskeminen käänsi kuitenkin kuntoni kasvuun, joten omallakohdalla tässä oli sittenkin jotain perää.

Kuten usein tämänkin keskustelun aikana on todettu, sykkeet ovat yksilöllisiä, mutta kannattaa silti miettiä, mitä jos tässä olisikin omalla kohdalla jotain perää. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 30.5.2011
Viestejä 24
0
 

 Braveslice kirjoitti...
bluemoon, sun kohdalla pitää paikkansa, mutta yleensä ei.
Juurikin sen pointin halusin tuoda esille että tämäkin on mahdollista enkä usko sen olevan edes kovin harvinaista :) Aika hyvin voi oman voinnin mukaan mennä. Kun tuntuu huonolta ei se ole normaalia. Jos vointi on hyvä niin miksi jarruttaa?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 30.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

 anna86 kirjoitti...
Joskus liikkujankin sykkeet voivat olla korkeat vaikka hyvässä kunnossa olisikin. Kuten itselläni on pitkään ollut.
Tällöin tosin saattaa olla kyse siitä, että liikkuminen tapahtuu pääsääntöisesti siellä korkeammilla sykealueilla, eikä peruskestävyys alueella. Jotta peruskestävyys paranisi, kannattaa kiinnittää huomiota siihen että liikkuu myös niillä matalimmilla sykkeillä, eli tekee esimerkiksi pyörä- tai kävelylenkkejä.

Itselläni oli vaikea hyväksyä sitä, että peruskestävyys on heikko, vaikka itseäni hyväkuntoisena pidinkin. Kielsin siis tämän mahdollisuuden pitkään ja ajattelin, että olen vain poikkeus sääntöön. Sykkeiden laskeminen käänsi kuitenkin kuntoni kasvuun, joten omallakohdalla tässä oli sittenkin jotain perää.

Kuten usein tämänkin keskustelun aikana on todettu, sykkeet ovat yksilöllisiä, mutta kannattaa silti miettiä, mitä jos tässä olisikin omalla kohdalla jotain perää. :)
Tässä yksi miettimisen arvoinen asia... En olekaan ajatellut asiaa noin :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 30.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Kyllä se on fakta, että kun huonokuntoinen alkaa harrastamaan aerobista liikuntaa niin sekä leposyke, että syke submaksimaalisessa kuormituksessa laskee.

Jos kunto nousee, mutta syke ei laske niin taitaa olla poikkeustapaus. Onko harjoittelu tosiaan ollut anaerobisen puolella tms?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 31.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 48
0
 

Harjoitteluni lähinnä spinningiä/Bodypumppia/fitballia jne. Ei ne sykkeet ole mihinkään laskenut. Kunto noussut hurjasti entisestä kun harrastan 4-5 päivänä viikossa pääsääntöisesti. Sen verran eroa ettei huippusykkeisiin päästä läheskään niin pian kuin ennen riitti muutama minuutti ja jo sydän pumppasi lähellä kahta sataa. Nyt sen eteen saa todella tehdä töitä mutta sinne pääsen edelleen jokaisen treenin aikana.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 31.5.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Saattaa olla, että vaikka nuo mainitsemasi lajit mielletään aerobisiksi, voi sykkeet nousta silti korkealle. Itse kävin paljon mm. spinningissä, stepissä, pumpissa, joissa hiki virtasi, mutta peruskestävyys ei kehittynyt kummoisesti.

Nyt olen alkanut hitaasti lenkkeilemään ja pyrkinyt pitämään koko lenkin ajan sykkeet alle 150 (minulla 75% maksisykkeestä). Muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen pystyn jo juoksemaan puolikin tuntia näillä sykkeillä ilman että hiki virtaa (hiki kyllä tulee, mutta ei puroiksi saakka). Joka lenkki huomaan, että pystyn juoksemaan yhä nopeammin ja nopeammin. Lenkkien rinnalla käyn myös pari kertaa viikossa aerobicissä ja pyöräilen toisinaan puolentunnin työmatkat, jolloin en välitä sykearvoista pätkääkään. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 1.6.2011
Viestejä 24
0
 

 Mariza47 kirjoitti...
Eli esim: 10 km lenkki kävellen kuluttaa suunnilleen saman määrän kaloreita kuin 10 km juosten. Juoksuun vaan menee vähemmän aikaa.
Tuo on vanhentunut käsitys, asiasta on tehty tutkimuksia.
http://www.runningplanet.com/training/running-versus-walking.html

Itselläni 10km (1h) juoksu kuluttaa noin 730kcal, peruskulutus vähennettynä hyöty lenkistä on noin 660kcal. 10km kävely (2h) vie noin 540kcal, peruskulutus vähennettynä noin 400kcal. Lisäksi kovaa harjoittelemalla kasvaa tietysti kuntokin, kympin kävely ei ainakaan itselläni tunnu missään.

Itse juoksen aika kovilla sykkeillä, koska se tuntuu hyvälle. Jaksan juosta 178 sykkeillä noin tunnin, tällöin matkaa tosin kertyy jo 12km.

Tsemppiä treeneihin!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 2.6.2011
Viestejä 1
0
 

Joo kyllä se niin on että jos syke nousee nopeasti ja korkealle on huono perusKESTÄVYYS. Suomalaiset ihan tutkitusti treenaa 'liian kovaa' jos sykkeitä ajattelee. Monella on todella hyvä aeroobinen kunto niin kuin yllä nähty mutta mm. hengästytään nopeasti ja nk kunnon edistyminen pahimmillaan jämähtää sen takia.

Siis, jos tuntuu sille että kunto ei nouse, koklaappa kuukausi peruskestävyys reeniä, ja tietoa siitä löytyy googlet pullollaan Silmänisku Onni
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 16.6.2011
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 113
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Liikunta ja treenaus > Sykemittarista, Hurjan korkea syke