Kalorilaskuri

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Onkos kellään kommenttia tähän asiaan, mikä tuli vastaan netissä seikkaillessani:

"The practice of calling animal fats "saturated" is not only misleading, it is just plain wrong. For example, beef fat is 54% unsaturated, lard is 60% unsaturated, and chicken fat is about 70% unsaturated. This makes these animal fats "less than half" saturated. Therefore, they should really be called unsaturated fats. In fact, none of the naturally occurring fats and oils is made up of only all saturated or unsaturated fatty acids; rather they are mixtures of different amounts of fatty acids." .... "These fats are called 'saturated' because people have been misinformed and because they don't understand what the term saturated means when it is applied to edible fats and oils. When fats are totally 'saturated,' they are usually as hard as wax and they are not digested. When fats are almost totally unsaturated they are well digested, but they are very uncommon in the natural food suplply. Totally unsaturated oils are nonexistant in the natural foods."
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Kaikissa luonnollisissa rasvoissa on yleisesti ottaen tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja. Esim. voissa on kai 45% tyydyttymättömiä rasvahappoja. Oliiviöljyssä puolestaan on 14% ja kookosöljyssä 87% tyydyttyneitä rasvahappoja.

Eläinrasvoissa kuten ihrassa tai siipikarjan rasvassa tosiaan on aika hyvä rasvahappokoostumus. Jos painon kanssa ei ole ongelmia, niitä ei tarvitse välttää. Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Jos painon kanssa ei ole ongelmia, niitä ei tarvitse välttää. Syömään!
Miksi näin?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Jos ei välitä kalorien saannista, on terveyden kannalta ihan OK syödä kohtuudella vaikka esim. rasvaista broileria tai rasvaista porsaanleikettä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Vaikka kyllä olen noin suurin piirtein arvauksella samanlaisen käsityksen muodostanut, kuin JanTS tietää olevan - haluaisin vielä toisen kerran tuoda esille tässä topikissa, sen tosiasian, että uskottavan oloiset ihmiset väittävät: Ruokinta muuttaa kovasti rasva-arvoja.

Eli kaikki liha ei suinkaan ole tasa-arvoista rasvakoostumuksen suhteen.

Olisi mukava, että tämä ei olisi totta, koska silloin säästyisi iso penni ruokalaskussa.

Lyhyt suomenkielinen ei ollenkaan asiantunteva topiikki asiasta
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=10&t=45239

Olen yritellyt löytää asiasta faktatietoa, mutta valitettavasti se on osoittautunut aika lailla mahdottomaksi. Mahdoton sen takia, että en ole jaksanut paneutua asiasanastoon tarpeeksi, eli suurin osa tieteellisistä artikkeleista menee ohi ja lujaa. Kokoomajulkaisujen rippeistä tulee kuitenkin (mielestäni) esille, että nimenomaan lihasta puhuttaessa ruokinta ON erittäin merkittävä. Jostain syystä, tämä asia sivuutetaan yleensä niin vaivattomasti, että en oikein osaa asiasta tehdä varmaa arviota. Eli voisin lyödä euron vetoa, että koostumus on eri, mutta toisaalta näyttää sille, että kyseisellä erolla ei ole mitään merkitystä - joka siis on aika epäloogista. Tämä epäloogisuus toisaalta viittaa siihen, että olisinkin ymmärtänyt väärin ts. en uskalla olla varma.

Ihan vain esimerkkinä, jotta ei pidettäisi täysin hulluna:
http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta.aspx?id=1172356
http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta.aspx?id=1104853
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Oot oikeassa, ruokinta ilmeisesti vaikuttaa eläinten(ja varmaan ihmistenkin) rasvakudoksen koostumukseen. Tossa karppausfoorumin ketjussa keskusteltiin monityydyttymättömän rasvan rasvahappojen suhteista, mutta tämän ketjun aloitus viestissa puhuttin tyydytyneestä rasvasta. Eli hiukan eri asiasta. Suomessahan naudat käsittääkseni ruokitaan pääasiassa AIV-rehulla eli nurmikasveilla, ei siis huolta.

Miten ajattelit hyödynttää tietoa? :) Epävarmoja tekijöitä on mielestäni aika paljon. Esim. 1. Vaikuttaako ruokinta eläimen koostukseen? 2. Miten ruokinta vaikuttaa? 3. Onko omega-rasvahappojen suhteella merkitystä ihmiselle? 4. Onko kaupassa vaihtoehtoja, vai onko kaikkien lihojen koostumus sama? Jne. Loppujen lopuksi kokoruokavalion koostumus vaikuttaa, eikä vain yhden komponentin(lihan) koostumus.

Jos ajatellaan ruokalaskua, voihan aina ostaa edullisempaa lihaa. Ja jos on huolissaan rasvahappojen suhteista, niin täydentää ruokavaliota jollain edullisella omega-kolmosia runsaasti sisältävällä öljyllä. Idea
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Oot oikeassa, ruokinta ilmeisesti vaikuttaa eläinten(ja varmaan ihmistenkin) rasvakudoksen koostumukseen. Tossa karppausfoorumin ketjussa keskusteltiin monityydyttymättömän rasvan rasvahappojen suhteista, mutta tämän ketjun aloitus viestissa puhuttin tyydytyneestä rasvasta. Eli hiukan eri asiasta. Suomessahan naudat käsittääkseni ruokitaan pääasiassa AIV-rehulla eli nurmikasveilla, ei siis huolta.

Miten ajattelit hyödynttää tietoa? :) Epävarmoja tekijöitä on mielestäni aika paljon. Esim. 1. Vaikuttaako ruokinta eläimen koostukseen? 2. Miten ruokinta vaikuttaa? 3. Onko omega-rasvahappojen suhteella merkitystä ihmiselle? 4. Onko kaupassa vaihtoehtoja, vai onko kaikkien lihojen koostumus sama? Jne. Loppujen lopuksi kokoruokavalion koostumus vaikuttaa, eikä vain yhden komponentin(lihan) koostumus.

Jos ajatellaan ruokalaskua, voihan aina ostaa edullisempaa lihaa. Ja jos on huolissaan rasvahappojen suhteista, niin täydentää ruokavaliota jollain edullisella omega-kolmosia runsaasti sisältävällä öljyllä. Idea
Hei näistä on aivan possuna juttua kaikilla paleoruokaan/-ruokavalioon liittyvillä sivuilla. Paloessa tunnutaan painottavan sitä, että lihan tulisi nimenomaan olla nurmikasveilla ruokittuja ja mielellään luomua. Toisaalta tuo paleoruokavalio taitaa ns. tulla (kuten niin moni muukin ruokavalio ja muukin "villitys") rapakon takaa ja siellä tunnetusti (?) tuo elintarvikekulttuuri taitaa olla hieman erilaista kuin Euroopassa ja Suomessa. Tilalliset on joskus sanoneet, että possujen ruokintaan käytetään aspartaamia ja se on yksi tekijä, joka laittaa ne kasvamaan nopeammin kuin normaalisti. En tiedä, onko totta sitten.

Näistä tuntuu olevan suhteellisen vaikeata saada puolueetonta tietoa, ihan niin kuin ylipäätään tuosta rasvasta. Kaikista nimittäin löytyy juttua paljon sekä puolesta että vastaan, ja pieni tavallinen pallontallaaja alkaa olla hieman pihalla; pää menee kuin tenniskentällä ottelua seuratessa :D

Kaupassa olen huomannut, että viljapossun lihapaketit on merkattu erikseen, mutta syytä tähän en tiedä...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
Hei näistä on aivan possuna juttua kaikilla paleoruokaan/-ruokavalioon liittyvillä sivuilla. Paloessa tunnutaan painottavan sitä, että lihan tulisi nimenomaan olla nurmikasveilla ruokittuja ja mielellään luomua. Toisaalta tuo paleoruokavalio taitaa ns. tulla (kuten niin moni muukin ruokavalio ja muukin "villitys") rapakon takaa ja siellä tunnetusti (?) tuo elintarvikekulttuuri taitaa olla hieman erilaista kuin Euroopassa ja Suomessa. Tilalliset on joskus sanoneet, että possujen ruokintaan käytetään aspartaamia ja se on yksi tekijä, joka laittaa ne kasvamaan nopeammin kuin normaalisti. En tiedä, onko totta sitten.

Näistä tuntuu olevan suhteellisen vaikeata saada puolueetonta tietoa, ihan niin kuin ylipäätään tuosta rasvasta. Kaikista nimittäin löytyy juttua paljon sekä puolesta että vastaan, ja pieni tavallinen pallontallaaja alkaa olla hieman pihalla; pää menee kuin tenniskentällä ottelua seuratessa :D

Kaupassa olen huomannut, että viljapossun lihapaketit on merkattu erikseen, mutta syytä tähän en tiedä...
Kaikki muut taitavat pitää viljapossua parempana herkkuna, karppaajia ja näitä lähellä olevia tahoja lukuunottamatta. :D

En muista kuulleeni tuota aspartaami juttua aiemmin, mutta jos se olisi totta, niin kaikki bodarit varmaan käyttävät sitä. Nauraa
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
 sugarmindy kirjoitti...
Hei näistä on aivan possuna juttua kaikilla paleoruokaan/-ruokavalioon liittyvillä sivuilla. Paloessa tunnutaan painottavan sitä, että lihan tulisi nimenomaan olla nurmikasveilla ruokittuja ja mielellään luomua. Toisaalta tuo paleoruokavalio taitaa ns. tulla (kuten niin moni muukin ruokavalio ja muukin "villitys") rapakon takaa ja siellä tunnetusti (?) tuo elintarvikekulttuuri taitaa olla hieman erilaista kuin Euroopassa ja Suomessa. Tilalliset on joskus sanoneet, että possujen ruokintaan käytetään aspartaamia ja se on yksi tekijä, joka laittaa ne kasvamaan nopeammin kuin normaalisti. En tiedä, onko totta sitten.

Näistä tuntuu olevan suhteellisen vaikeata saada puolueetonta tietoa, ihan niin kuin ylipäätään tuosta rasvasta. Kaikista nimittäin löytyy juttua paljon sekä puolesta että vastaan, ja pieni tavallinen pallontallaaja alkaa olla hieman pihalla; pää menee kuin tenniskentällä ottelua seuratessa :D

Kaupassa olen huomannut, että viljapossun lihapaketit on merkattu erikseen, mutta syytä tähän en tiedä...
Kaikki muut taitavat pitää viljapossua parempana herkkuna, karppaajia ja näitä lähellä olevia tahoja lukuunottamatta. :D

En muista kuulleeni tuota aspartaami juttua aiemmin, mutta jos se olisi totta, niin kaikki bodarit varmaan käyttävät sitä. Nauraa
alkoi kiinnostaa tämä ruokinta-asia jonkun verran, niin karppaus-sivuilta löytyi asiaa tästäkin jutusta ja linkkejäkin.

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=39403&sta
rt=0
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
Kumpi siis tulee ensin tai kumpi aiheuttaa kumman, jos aiheuttaa: kovat rasvat korkeata kolesterolia yms. vaiko onko toisilla ihmisillä suurempi taipumus sairastua ko. tauteihin ja onko nimenomaan kovilla rasvoilla merkittävä tekijä vaiko aivan jollain muulla esimerkiksi perintötekijöiden lisäksi? Eli yhdistetäänkö asia a ja b c:eeksi vaikka asiat a, b ja x pitäisi yhdistää ceeksi, koska pääolettamus on a+b=c, koska tälle on aiemman käsityksen mukaan saatu vahvin "vahvistus".
Paljon on kylläkin geeneistä kiinni. Poikaystävällä harvinaisen alhainen (n.1 tai alle) kolesterolitaso. Tämä siis siitä huolimatta että se syö reilusti ruokaa eikä todellakaan mitään kevyttuotteita. Minulla taas kolesteroli pyörii siinä 3-4, vaikka olen "laihduttanut" (lue: yrittää ruokaremonttia).
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 110
0
 

 sugarmindy kirjoitti...

Kaupassa olen huomannut, että viljapossun lihapaketit on merkattu erikseen, mutta syytä tähän en tiedä...
Nuista raukoista puuttuu se sialle ominainen pistävä maku, eli on helpompi kokata maukkaaksi. Tuota ei tosin ihan kaikki maista.

 JanTS kirjoitti...
Miten ajattelit hyödynttää tietoa? :)
No käytännössä yritän ostaa pienemmillä tiloilla valmistettua lihaa ja silloin tällöin luomulihaa, kun tämä epäonnistuu tai kukkaro ei anna myöten, ostan tavallista. Joskin kalorilaskurivalaistuneena ostan hirveän paljon kalaa (jonka pyyntipaikasta / lajista olen myös joustavan tarkka) Edit: Enkä koskaan osta HK:ta Hyi yök Edit2:Jos lihaa on alle 87% jätän ostamatta. Edit3: Musta on tullut ihan outo.

Mainitsemasi epävarmuustekijät ovat mielestäni enemmänkin varovaisuuden puolustajia kuin vastustajia.

Täältä voi muuten käydä katsomassa mitä siat ja lehmät ’oikeasti’ syö:
http://www.suomenrehu.fi/ Olut ja liha yhteen soppii. Äkkiseltään en löytänyt kokonaisia tuotekuvauksia.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Jos syö vain vähärasvaista lihaa, ei tarvitse olla huolissaan rasvan koostumuksesta. Tyytyväinen
Tuolla jossain noista aikaisemmista linkeistä kävi ilmi sekin, että luomu tuotannossa joudutaan syöttämään eläimille enemmän ravintolisiä(olikohan seleeni?) kuin tavallisille tuotantoeläimille. Hieroo silmiään Tyydyn tavalliseen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Juu en todellakaan yritä käännyttää syömään tavallista lihaa ;) Itse en ole vain rasvoista huolissani, vaan koko lihan muuttumisesta johonkin toiseen muotoon, jota tavataan nykyään lihaksi nimittää. Rasvarakenteen muuttuminen kuitenkin antaisi viitteitä, että muutakin voisi tapahtua.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

 Braveslice kirjoitti...

No käytännössä yritän ostaa pienemmillä tiloilla valmistettua lihaa ja silloin tällöin luomulihaa, kun tämä epäonnistuu tai kukkaro ei anna myöten, ostan tavallista. Joskin kalorilaskurivalaistuneena ostan hirveän paljon kalaa (jonka pyyntipaikasta / lajista olen myös joustavan tarkka) Edit: Enkä koskaan osta HK:ta Hyi yök Edit2:Jos lihaa on alle 87% jätän ostamatta. Edit3: Musta on tullut ihan outo.
Luomukiinnostus täälläkin herännyt. Ei siis fanaatikko-kyytönsyöjä-elitistinä, vaan ihan yleensä ja kokonaisuuden kannalta, ylipäätään mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta. Kyllä mää haluan tietää mitä ja miksi mikin mun syömä & ravinnoksi joutunut elikko on syönyt ("massatuotannossa" helpompi (?) saada selville).

Palautu ihan peruskoulun bilsankin tunneilta mieleen: jos myyrä syö myrkkyä (en tarkoita, että tuotantoelukoille syötettäisiin myrkkyä! ;) ), kettu syö myrkytetyn myyrän, niin myös ketun elimistöön joutuu tuota samaa myrkkyä, ja kun sitten isompi peto syö ketun niin myös sen elimistöön joutuu sitä samaa myyrän syömää myrkkyä jne jne ja päälle vielä muut, mitä kukin tuossa välillä on kupuunsa tunkenut. Ja jos en ihan väärin muista, niin ihminen on sen ruokapyramidin huipulla tai jotain... vaikkei me kettuja taidetakaan syödä :P

Vilkuttaa toinen outo täällä, mutta mitäs sitten Hihi Kurkkaa Katoaa
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 JanTS kirjoitti...
Jos syö vain vähärasvaista lihaa, ei tarvitse olla huolissaan rasvan koostumuksesta. Tyytyväinen
Tuolla jossain noista aikaisemmista linkeistä kävi ilmi sekin, että luomu tuotannossa joudutaan syöttämään eläimille enemmän ravintolisiä(olikohan seleeni?) kuin tavallisille tuotantoeläimille. Hieroo silmiään Tyydyn tavalliseen.
Tuosta rasvasta olin ymmärtävinäni ja lukevinani jostain ravitsemusterpalta, että ihmisillä ja eläimillä suuri osa elimistöön kertyvistä myrkyistä tai haitta-aineista tms. sitoutuu nimenomaan elimistön rasvaan (maksa taitanee olla yksi merkittävä elin myös myrkkyvarastoinnissa ja suodatuksessa) (oliko tästä ihan uutisjuttua jossain ihan vähän aika sitten?) ja esimerkiksi ihmisen laihduttaessa kroppaan alkaa vapautua rasvaan varastoituneita "myrkkyjä", ja samoin myös ravinnoksi tarkoitettujen eläinten rasvaan on sitoutuneena erilaisia jäämiä ja "myrkkyjä", jotka sitten siirtyy syödyn ruuan mukana myös ihmiseenkin.

Tämän vuoksi olisi paljon suositeltavampaa syödä mahdollisimman vähärasvaista lihaa.

(PS: Himpula, että osaan taas kirjoittaa, niin kuin aina, mutta nyt menee kirjaimet ihan sekaisin ja joudun korjailemaan kirjoitusvirheitäkin ihan kamalasti ja ajatus on mennyt jo seuraavassa kappaleessa, kun kirjoitan vasta edellistä sanaa :D )
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Toi myrkkyjen kerääntyminen on totta petoeläinten kohdalla, mutta tuotantoeläimet eivät ole osa tätä ketjua. Kalat ovat sitten taas toinen juttu, eli suuremmissa petokaloissa voi olla ennemmän ympäristömyrkkyjä. Siksi suosituksissa kalaa ei suositella syömään ihan päivittäin.

Rasvaliukoiset yhdisteet sitoutuu rasvakudokseen, mutta vesiliukoiset yhdisteet poistuvat munuaisten kautta. Ehkä En tajua
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Toi myrkkyjen kerääntyminen on totta petoeläinten kohdalla, mutta tuotantoeläimet eivät ole osa tätä ketjua.
Pääajatus siis oli se, että samalla tavoin tuotantoeläimien kasvatuksessa mahdolliset myrkyt/hormonit/antibiotit yms saattanee "varastoitua" eläinten rasvaan samaan tapaan kuin luonnostaan muutenkin. Luulisin ;)

Tuli muuten mieleen, että EU:ssahan ei liene sallittua käyttää tuotantoeläinten kasvatuksessa noita hormoneja? USA:ssahan näistä on aina hirveätä haloota.

Ai niin! Huomasin mielenkiintoisen yhtälön taas artikkeleiden pohjalta siihen vastailmestyneeseen "ruokakauhistelukirjaan", Aitoa ruokaa : tausta ja kaava on lähestulkoon sama kuin Michael Pollanin kirjassa Oikean ruuan puolesta ja Food Rules: An eater's manual.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Pitäis tutustua kyseisiin kirjoihin. Pollanin kirjoja löytyy ainakin näköjään kirjastosta. Kuka olikaan sen uuden ruokakauhistelukirjan kirjoittaja?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Pitäis tutustua kyseisiin kirjoihin. Pollanin kirjoja löytyy ainakin näköjään kirjastosta. Kuka olikaan sen uuden ruokakauhistelukirjan kirjoittaja?
Mats-Eric Nilsson. siltä on ilmeisesti ilmestynyt myös se Valhe lautasella (tämä kuulostaa myös samalta kuin joku enkun kielinen vastaava, en muista juuri nyt nimeä, ja olisiko tämä sama kuin Petos lautasella) ja ruotsiksi Den hemlige kocken jaÄkta vara. Noista ruottinkielisistä kirjoista en tiiä yhtään mitään (vaikkakin nuo suomenkieliset lienee vain suomennettuja ja tietyin osin "sovitettu" Suomen oloihin).

Pollanilta on myös sellainen kuin The Omnivore's Dilemma.

Itselläni on tilauksessa jenkkilässä suurta suosiota saanut Rob Wolfin The Paleo Solution: The Original Human Diet. Tuo paleojuttu on alkanut kiinnostaa ja sen myötä se luomukin, mutten ole tiukka asian kanssa, ainakaan vielä. Kiinnostaa senkin vuoksi, kun noissa painotetaan aika paljon viljan huonoutta ja itselläni tuo vilja on aiheuttanut jos jonkinmoista pientä "närästystä ja kuplutusta" ja poisjättö taas helpottaa esim atooppista ihoa muutaman viikon sisällä. Tämä Rob Wolf taas kiinnostaa aiemman taustansa vuoksi. iTunesista saa ladattua podcasteja tältä tyypiltä myös.

http://robbwolf.com/

edits: Youtubesta saa myös muuten katsottua pätkissä Food Incin, jos ei muuten ole mahdollisuutta/haluja katsella ja kiinnostaa. http://www.youtube.com/watch?v=lyagLY1Nem8
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Nilssonin uusintaa kirjaa ei vielä näköjään saa kirjastosta suomeksi, ja vanhempaan näyttäis olevan 130 varausta! Ruoalla pelottelu taitaa olla hyvä bisnes. :)

Eikös toi paleo-dietti ollut (ja mennyt) muodissa jo 90-luvulla? Voin kyllä muistaa väärinkin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 27.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Nilssonin uusintaa kirjaa ei vielä näköjään saa kirjastosta suomeksi, ja vanhempaan näyttäis olevan 130 varausta! Ruoalla pelottelu taitaa olla hyvä bisnes. :)

Eikös toi paleo-dietti ollut (ja mennyt) muodissa jo 90-luvulla? Voin kyllä muistaa väärinkin.
öh, ei se kai ihan kuollut tosiaan ole. Sen, mitä ite olen plärännyt nettisivuja niin aika voimissaan se on tai ainakin isot kannattajakunnat toisilla saiteilla paleolla on. Yksi hyvä esimerkki lienee Mark's Daily Apple. http://www.marksdailyapple.com/

Samansuuntaisia, ei välttämättä täysin paleota, sivuja, joita ite olen kurkkinut on myös

Kaisa Jaakkolan blogi http://broccoliprincess.blogspot.com/
balancedbites http://www.balancedbites.com/
everydaypaleo http://everydaypaleo.com/
girlgoneprimal http://girlgoneprimal.blogspot.com/
primaltoad http://www.primaltoad.com/
paleogirls http://paleogirls.com/
paleochix http://paleochix.com/
monkeyfoodhttp://monkeyfood.net/ (suomalaista eloa myös täällä)
growinguppaleo http://www.growinguppaleo.com/

Ai, miten niin naisille suunnattuja suurin osa?! :D Noita paleosivuja ja -blogeja löytyy kyllä ihan possuna hyvissä voimissaan vaikka kuinka (vähän niin kuin muutenkin aiheesta kuin aiheesta useimmiten). Omalta listaltani olen raakannut vain pois ne, jotka ei miellytää silmää (pinnallinen kriteeri hieman? tai sitten vain "käytettävyyskysymys"?) Hihi ) tai ei muuten natsaa mielentilaan tällä hetkellä pääpiirteissään.

Noita sivuja etsin alunperin pari vuotta sitten kun karppaus tuntui ainakin täällä Laskurissa olevan kova sana, mutta nyt myöhemmin tuon viljahässäkän vuoksi. Yksi tekijä on myös ollut mun sokerin heittelyt ja reseptihaku, samoin kun inspiksiä eri liikuntajuttuihin on googlannut, niin noita sivuja on putkahdellut esille myös.

90-lukuun en osaa ottaa kantaa, kun en onneksi silloin vielä tiennyt kaloreista tuon taivaallistakaan tai en ainakaan piitannut niistä lainkaan, kun ei tarvinnut.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Ainakin wikipedian paleoartikkelin ruokakuvat ovat kuin kalorilaskurin oppikirjasta Hyvä homma!

Tuota maitotuotekieltäytymistä en oikein ymmärrä, vaikka luinkin tuolta marksdailyapplesta. Oli kummia vauvoja kivikaudella Viiniä
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

 Braveslice kirjoitti...
Ainakin wikipedian paleoartikkelin ruokakuvat ovat kuin kalorilaskurin oppikirjasta Hyvä homma!

Tuota maitotuotekieltäytymistä en oikein ymmärrä, vaikka luinkin tuolta marksdailyapplesta. Oli kummia vauvoja kivikaudella Viiniä
Se maitojuttu liittynee siihen, kun maitotuotteiden sanotaan nostavan insuliinia todella herkästi ja korkealle.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
90-lukuun en osaa ottaa kantaa, kun en onneksi silloin vielä tiennyt kaloreista tuon taivaallistakaan tai en ainakaan piitannut niistä lainkaan, kun ei tarvinnut.
Vihjaatko, että olisin vanha? :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 Braveslice kirjoitti...
Ainakin wikipedian paleoartikkelin ruokakuvat ovat kuin kalorilaskurin oppikirjasta Hyvä homma!

Tuota maitotuotekieltäytymistä en oikein ymmärrä, vaikka luinkin tuolta marksdailyapplesta. Oli kummia vauvoja kivikaudella Viiniä
Syy voi olla myös se, että maitokin sisältää lektiinejä. Ne lektiinit ovat siis ilmeisesti kaiken pahan alku ja juuri, paleointoilijoiden mukaan ainakin. En ole vielä ihan vakuuttunut niiden merkityksestä. En tajua
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 28.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Tässä on tuosta paleosta aika hyvin postattu samaan tapaan, mitä itse ajattelen ylipäätään "ruokavalioista": jos joku osa ei toimi, olo tuntuu "pa***lta", jotain on silloin pielessä ja omalta osaltani voin hakea siihen syytä ainakin vielä paljon ruuasta. Samoin ei kaikille sovi samat asiat, vaikka isommassa kokonaisuudessa oltaisiinkin samoilla vesillä. http://everydaypaleo.com/2010/10/28/what-does-eating-paleo-mean-and-a-recipe/

Tuli muuten mielään tämä itse aihe, josta otsikkokin on :D Muuttuuko kroppasi yhtäkkiä sairaaksi tai muuten huonovointiseksi, jos jokin ennen terveellisenä mainostettu "todetaankin tutkimuksissa" huonoksi tai päinvastoin, tunnetko olosi paremmaksi, jos esim tämä eläinrasva/kovarasva päästetäänkin synnistään haitallisena terveydelle?

Toinen hassu juttu tosielämästä kolesterolin osalta. Tuttuni on vain muutaman vuoden itseäni vanhempi ja ravannut vähän väliä korkean kolesterolin takia lääkärissä/työterveydessä. Nyt tuli sitten ukaasi, että jos ei arvot pian laske ja suhteellisen nopeasti, niin lääkitystä päälle! Mutta missä tää tyyppi tekee sitten virallisten suositusten mukaan väärin, kun on säätänyt ruokansa ihan päälaelleen? Ennen meni pizzaa, hampurilaista, kaljaa ja vähän väkevämpääkin, etenkin lihapiirakkaa ja makkaraa. Makeata ei tosin syönyt yhtään, mutta ei myöskään "pupunruokaa". Ensimmäisten uhkailujen ja varoitusten jälkee otti pikkuhiljaa "rehut" ruokalistalle mukaan, pizzan, makkaran yms vähentyessä. Liikuntaakin on, lähinnä pyöräilyä ja kävelyä, tosin työkin on fyysistä.

Kun veriarvot ei alkanut parantua, tämä tyyppi alkoi ostaa kaupasta mainostettuja kolesterolia alentavia ruokia mm. Benecolin/becelin rasvaa ja juomaa. tätä uutta ruokavaliota on ollut kuvioissa nyt jo vuoden ja kolesteroliarvot rääkyy vain enemmän punaista. Ruokavalio kuitenkin on virallisterveellisen kaltainen ja päälle noi benecolit. Missä siis menee metsään ja miksi, ja olisiko oikeasti paikallaan kokeilla karppaamistyylistä ruokavaliota? Ainakin täällä Laskurissa moni (?) on kehunut veriarvojen parantuneen siirryttyään karppaamiseen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 29.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

No joillakin korkea kolesteroli on on vain geeneissä, ja joidenkin mukaan http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=6&sivu=5 kolesteroli on elimistön korjausmekanismi.

Miksi ei kokeilisi karppausta, tai jos ihan tosissaan haluaa extremeä, niin miksi ei kasvissyöjäksi? Tuskinpa tuosta haittaa on jos ei ihan väärin tee. Paleo saa kyllä mun äänen, siltikin – herkullista. Homman voisi aloittaa kuukauden paastolla, niin näkisi onko ravinnolla tässä tapauksessa suuri merkitys, ilmeisesti kuitenkin ruoka on vain osatekijä?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 29.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Tuosta tuli kyllä sitten heti mieleen alkuasukkaat viidakossa :) Eli esim. Brasiliasta löytyy intiaaniheimoja jotka asuvat eristyksissä ’sivistyksestä’. Heidän veriarvonsa ovat mahtavat ja esim. verenpaine ei nouse iän myötä. Muistaakseni selityksesi on kaupattu, että erottava tekijä olisi niinkin yksinkertainen juttu – kuin suola. Tätä perusteltiin sillä muistaakseni, että eristyksissä oleva heimo joka käytti suolaa sai huomata veriarvojensa huononevan ajan kanssa.

Tarkistin kolesteriarvot, ja myös ne ovat pienet (http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WPG-4BNG5JD-RTHtmlm
erkkiampmerkkihtml_user=950183&_coverDate=01/31/1990&_rd
oc=1&_fmt=high&_orig=search&_origi
n=search&_sort=d&_docanchor=&view=
c&_searchStrId=1518866274&_rerunOrigin=scholar.googleHtm
lmerkkiampmerkkihtml_acct=C000049135&_version=1&_urlVers
ion=0&_userid=950183&md5=ecc97b30abd7c9fdd4fbf1bd52d2809
9&searchtype=a
)

Eli voisiko tästä päätellä: ruuan vaikutus kumuloituu ajan kanssa. Tästä voisi myös tehdä sitten sen arvauksen, että myös vastakkainen vaikutus olisi todella hidas, tai että arvojaan ei voi enää mahdottomasti parantaa, jos ne pahaksi ovat päässeet.

Niin ja nuo kaverit on palella, heh.

Hassuinta olisi, jos suolan välttäminen tulisi taas muotiin. Se olisi kyllä aivan liian yksinkertaista.

Niiltä puuttuu (puuttui) myös vilja, mutta banaanista ja hedelmistä tuli kyllä hiilidydraatteja.


"
Several extant hunter gather cultures provide better examples of a healthy primal diet diet than the Inuit.

The Yanomamö of the Amazon rain forest have been significantly changed by contact with civilization, but the first anthropologists to visit them there in the 1960s found a group of hunter gatherers who ate an almost entirely vegetarian diet composed mostly of raw and cooked fruit, vegetables, cooked tubers, and a small amount of animal food (8).

Their great health and longevity impressed scientists, who have made numerous studies of them. Their freedom from cardiovascular disease and low blood pressure are especially noted (9). "
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 29.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Sanon itseni irti paleodieetistä. Ainakaan sen virallinen versio ei ole paleokautta nähnytkään. Siinä on kuitenkiin aineksia enemmän kuin monessa, ehkä sieltä löytyisi joku 'kulttihaara' jota seurata (pitäähän miehellä uskonto olla Peppu heiluu ).
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 29.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
Toinen hassu juttu tosielämästä kolesterolin osalta. Tuttuni on vain muutaman vuoden itseäni vanhempi ja ravannut vähän väliä korkean kolesterolin takia lääkärissä/työterveydessä. Nyt tuli sitten ukaasi, että jos ei arvot pian laske ja suhteellisen nopeasti, niin lääkitystä päälle! Mutta missä tää tyyppi tekee sitten virallisten suositusten mukaan väärin, kun on säätänyt ruokansa ihan päälaelleen? Ennen meni pizzaa, hampurilaista, kaljaa ja vähän väkevämpääkin, etenkin lihapiirakkaa ja makkaraa. Makeata ei tosin syönyt yhtään, mutta ei myöskään "pupunruokaa". Ensimmäisten uhkailujen ja varoitusten jälkee otti pikkuhiljaa "rehut" ruokalistalle mukaan, pizzan, makkaran yms vähentyessä. Liikuntaakin on, lähinnä pyöräilyä ja kävelyä, tosin työkin on fyysistä.

Kun veriarvot ei alkanut parantua, tämä tyyppi alkoi ostaa kaupasta mainostettuja kolesterolia alentavia ruokia mm. Benecolin/becelin rasvaa ja juomaa. tätä uutta ruokavaliota on ollut kuvioissa nyt jo vuoden ja kolesteroliarvot rääkyy vain enemmän punaista. Ruokavalio kuitenkin on virallisterveellisen kaltainen ja päälle noi benecolit. Missä siis menee metsään ja miksi, ja olisiko oikeasti paikallaan kokeilla karppaamistyylistä ruokavaliota? Ainakin täällä Laskurissa moni (?) on kehunut veriarvojen parantuneen siirryttyään karppaamiseen.
Perimmällä on niinkuin Braveslice sanoi iso merkitys kolesteroliin, mutta vaikka olisi huono perimäkin, niin kyllä niihin veriarvoihin voi itse vaikuttaa. Kolesterolihan on vain yksi riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa, muita ovat vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine ja tupakointi. Eli jos muut tekijät on kunnossa, niin kolesterolilla ei ole niin paljoa merkitystä.

Pitäisi tietää mistä komponenteista se kohonnut kolesteroli muodostuu. Jos LDL-kolesteroli on kohonnut, kannattaa pyrkiä muuttamaan ruoan rasvahappokoostumusta. Erityisesti maitorasva pois ja rypsi- tai oliiviöljyä tilalle. Myös painon pudottaminen liikapainoisella auttaa. Kuidun runsas saanti alentaa LDL-kolesterolia, kauran sisältämä liukoinen kuitu on erityisen suositeltavaa. Myös kalan syönti on suositeltavaa. Benecolin pitäisi myös laskea LDL-kolesterolia, mutta se edellyttää 2g:n stanoli saantia päivässä.

Jos triglyseridi arvot ovat kohollaan, pitäisi hiilihydraattien saantia rajoittaa. Erityisen paha on fruktoosi eli hedelmäsokeri, myös tavallinen sokeri, runsas alkoholin käyttö ja hoitamaton diabetes nostavat trigly-arvoja. Karppaamiseen ei silti tarvitse välttämättä mennä. ;)

HDL-kolesteroli on taas usein liian alhainen. Siiihen auttaa liikunta ja painonpudotus. Eli on aika paljon asioita joihin voi vaikuttaa. Lääkärit ja työterveyshoitajat eivät yleensä ole ravitsemuksen asiantuntijoita, joten kannattaa käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tarkastuttamassa ruokavalionsa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 29.10.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT