Kalorilaskuri

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

<< Edellinen sivu 1 2 3 4 5 Seuraava sivu >>
 
Kun tuon MOT-ohjelman katsoi, niin hiemanhan tässä on hämmentynyt.

Jos et katsonut, niin uusinta tulee perjantaina YLE:ltä klo 10:20, tai katso netistä.

Eipä tuon perusteella kyllä pysty muuta ihmettelemään kuin että onko koko terveysruoka ja kolestorilääkitys vain suurin suuri kupla

http://ohjelmat.yle.fi/mot/etusivu
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Viestejä 17
0
 

Minä jään tuossa monimuuttujaisessa rasvakysymyksessä kyllä odottamaan suomalaisia virallisia ravitsemussuosituksia!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Mun mielipide tiistain blogissa. :)

Vanhemmillani kyllä kolesteroliarvot putosivat reilusti kun siirtyivät voista/margiksesta beceliin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1667
0
 

Mää en tuo MOT:n ohjelmaa ole katsonut ja esille se tuli eilen sattumalta koulussa, kun eräs opettajista oli katsonut sen.

Mun mielestä jokainen voi mussuttaa suuhunsa ihan sitä, mitä itse haluaa ja jokainen voi muodostaa omat käsityksensä asiasta kuin asiasta. Noista tutkimuksista yms. kun ei enää ota selvää ja voikokaan tavallinen pulliainen, koska jokaisen tutkimustulosta tuntuu värittävän se taho, mikä on toiminut rahoittajana ko. tutkimuksessa ja jos ei muuten, niin aina yllättäen joku tutkimukseen tavalla tai toisella osallistunut ei olekaan ollut niin puolueeton osallistuakseen tutkimukseen.

Noista rasvoista ja margariineista on jo kauan ollut paljon juttua ja itse olen jo parisen vuotta sitten kuunnellut yhden yliopistohäiskän (nostaako tuo sitten loppujen lopuksi asian luotettavuutta?) luennointia rasvojen hydrauksesta, joka on se pääsyy siihen, miksi margariinit tai muuten erittäin käsitellyt elintarvikkeet, eivät ole terveellisiä kropalle, vaikka erilaisten rasvojen suhde kuvainnollisesti/teoreettisesti olisi terveellisempi.

Itsestäni tuntuu tai on saatu ajattelemaan näin ainakin, että elintarviketeollisuus on sen verran suuri ratas tässä kaikessa toiminnassa, että se saa aika helposti painostettuakin "suosituksia" haluamiinsa suuntiin.

Mun mielestä merkittävintä on se kokonaisuus, ei pelkästään yksittäinen ruoka-aine, riippuen tietenkin allergioista yms. Mukaan lukien kaikki muukin toiminta, ei pelkästään ruoka tai sen ainesosat.

edit: ai niin! Olisko ollut vuosi pari sitten lääkärilehdessä (ammattilehdessä siis) myös juttua noista kolesteroleista ja niiden "hoitoon" tarkoitetuista lääkkeistä, että ovat hyödyttömiä ja lähes silkkaa rahastusta. En tiedä todellakaan, onko oikeasti noin, mutta jäi erittäin hyvin vain mieleen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
+1
 

Ei tässä enää tiedä, mitä uskoa!

Mua häiritsee koko rasvakeskustelussa se, ettei kukaan muista mainita rasvan korkeaa kalorimäärää. Jos syö paljon rasvaa, saa helposti liikaa kaloreita ja lihoo. Lihavuus kai edelleen on kaikkien mielestä epätoivottavaa...

Joten rasvaa pitää syödä kohtuudella, ettei liho.
Kun rasvaa syö vain sen verran, että kokonaiskalorimäärä pysyy järkevänä, sitä on pakko syödä varsin vähän.
Voiko niin pienellä yksittäisellä tekijällä olla niin suuri merkitys?

Mun logiikan mukaan paljon suurempi merkitys pitäisi olla ruoka-aineilla, joita syödään paljon. Mä syön noin kilon rehuja (kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, marjoja) päivässä. Sen on pakko olla tärkeempi juttu kuin ne muutama kymmenen rasvagrammaa!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 367
0
 

Niin, ton ohjelmanhan voi katsoa tuolta ylen nettisivuiltakin.
Ja mitä tulee kolestorilääkitykseen, niin seuraava MOT, olikohan joskus 25.9 tai niillä paikkeilla, jatkaa juuri tuosta aiheesta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Viestejä 17
0
 

No kysehän on siitä että 70-luvulla piti saada suomalaiset jollain keinolla syömään Flooraa, että sitä mainostettiin sitten ihan laihdutusruokana. Tietämättömiä on helppo viedä nenärenkaasta. Rasva on rasvaa eikä höyheneksi muutu :D Enpä muista missä tämän luin, mutta margariinista puuttuu kuulemma vain yksi molekyyli että se olisi muovia. Kuinkahan paljon meissä on muovia noin keskimäärin? Sitä tarttuu ruokaan pakkauksista.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 15.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 70
0
 

Itse mietin yleensäkin kaiken kevyt yms tuotene kohdalla seuraavaa..

otetaan litra lehmän maitoa.. Jos se myydään täysmaitona.. valtion kassaan kilahtaa roposet vana siltä litralta

Mutta jos se pilkotaan atomeiksi joihin lisätään vettä, ja muita kemikaaleja.. saadaan sama maitolitra lisääntymään kymmen(?) kertaiseksi.. jolloin valtion kassaan kilahtelee aika monta roposta enenpi kun ihmiset ostaa tällä maidolla höystettyä voinkorviketta, maidonkorviketta, ruokakermankorviketta jne.

Lukemieni perusteella yhdistelmä paljon viljaa vähän rasvaa, aiheuttaa sen että elimistö alkaa itse tuottamaan sitä pahaa kolesterolia, koska sitä ei ole veressä. Ja nimenomaan sitä "pienihippuista pahaa kolesterolia" joka kertyy suonien seinämiin.

Kun taas vähemmän hiilihydraatteja ja enenmän (KOHTUUDELLA; ei kilotolkulla) sopivaa ulkopuolista kolesterolia pitää veren kolesterolitasot sopivina ja ne kolesteroli"pallukat" hyvänä, "isona" kolesterolina joka lipuu läpi elimistön ja poistuu, eikä elimistö itse tuota kolesterolia.

Noin niinkuin typistettynä.

http://sundqvist.blogspot.com/search?q=kolesteroli

veteraaniurheilijan blogista löytyy paljon tutkimustietoa ja ihmisten omia kokemuksia aiheesta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 16.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

Niinpä. Nyt trendi on tuotteiden vähärasvaisuus. Markkinointi perustuu tuoteen rasvaprosentille. Eli, rasva nähdään kaiken pahan alkuna. Vai eivätkö ihmiset todellakaan tiedä. Eli, minimoidaan rasva, vaikka ihminen tarvitsee myös sitä. Korvataan rasva hiilareilla. Ja usein vielä nopeilla hiilareilla, jonka johdossa koko ajan on nälän tunne. Ja sitten ihmetellään miksi ei pysytä hoikkina vaikka syödään kevyt sitä ja rasvatonta tätä.

Siinä mielessä kyllä tämä kalorilaskuri on hyvä juttu, että noudattamalla (jos noudattaa) jakaumaa, tulee syötyä myös niitä rasvoja, hillitsemään hiilareita ja ymmärtämään proteiinin merkityksen, etenkin painonpudotuksen aikana, jolloin elimistö polttaa toki rasvaa, mutta väistämättä myös lihasmassaa.

On sitten rasvojen laadun merkitys myytti tai ei, niin tärkeintä keskustelussa on että huomataan rasvojenkin välttämättömyys. Mielenkiintoista lisääntyykö ihmisten tietoisuus vuosien varrella, ja huomaammeko vielä joskus, että tuotteita ei enää markkinoidakkaan yhtä vahvasti vähärasvaisuudella. Sitäpaitis säälittävintä lisäksi on se, että harvoinpa ne rasvattomat tuotteet ovat yhtä maukkaita kuin "normaalit", ja usein maksavat enemmän. No, rasvattoman maidon kohdalla tuo ei taida pitää paikkaansa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 16.9.2010
Viestejä 17
0
 

Niin.. työnpuolesta, perhepäivähoitajana tuntuu järjettömältä noudataa valtion suosituksia lasten ruuissa.

PALJON hiilareita, kaikki maitotuotteet ja lihat RASVATTOMINA ja kevyinä. Hyvää toki paljon kasviksia yms..

Mutta jos miettii noita noin 3 vuotiaita jotka juoksee ja liikkuu lakkaamatta. Ne ei yksinkertaisesti vaan jaksa syödä tarpeeksi energiaa pelkistä hiilareista ja salaatista. Lopputulos on se että sitä pientä vatsaa pikkuhiljaa venytetään yhä suurempiin makaroni ja salaattimääriin.. ja lopputulos....

No meillä käytännössä hoitolapset syö sitä mitä mun on niille pakko syöttää suositusten mukaan. Omat muksut ja perhe syö täysrasvaista ja tavallista perusruokaa, ei mitään light rasvatonta. Ja omat lapset on hoikkia vaikka taatusti on pullukkageenit perineet. ihan samaa ei voi sanoa kaikista hoidettavista :(
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 17.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
+1
 

Todennäköisesti talous, raha, bisnes ja yritykset määrittelee vähän liikaa näitä suosituksia. Tärkein suositus on että sopivasti kaikkea, en suosittelisi mitään ääripäätä näissä ravintoasioissa(kaan). Monipuolisella ruokavaliolla on pullat jo aika hyvin uunissa. Ihminen kestää aika hyvin pieniä määriä myrkkyjä (mm. jotkut lisäaineet), mutta onko yhteisvaikutuksena vakavien sairauksien lisääntyminen, sitä on paha sanoa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 17.9.2010
0
 

Tässä on mielestäni aika tyhjentävä vastaus kolesterolista.

http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=6&sivu=5

Itse vielä lisäisin tuohon, että verisuonia vaurioittaa myös korkea verenpaine ja tupakointi..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 20.9.2010
Viestejä 4
+1
 

Tee evelyn kotonasi pieni kotikemistin kokeilu: vatkaa kotonasi haileaan veteen jonka laimennat sitten vatkattuasi viiteen litraan: a) 50 g voita b) vertailuastiaan 50 g margariinia x (mikä vaan) c) vertailuastiaan 50 g ruokaöljyä mahdollisimman notkeata (vaikkapa siis rypsiöljy). Tuo 5 litraa = ihmisen keskimääräinen verimäärä ja 50 g = varsin kohtuullinen päivittäinen ravinnosta saadun rasvan määrä.

Siivilöi kukin liemi. Menevätkö yhtä tarkkaan läpi siivilästä??

Huomannet, että kovat rasvat siis nuo tyydyttyneet paakkuuntuvat mutta öljy pysyy juoksevana. Ovatko nuo kovat rasvat siis tulehtuneita?? Kovat tyydyttyneet rasvahapot ihmisen verenkierrossa... hmmm.

Minä jään kyllä odottamaan virallisia ravitsemussuosituksia. Terveiset Havukka-aholta. Eih!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Kotikemia on toki kotikemiaa.. valitettavasti kun sitä ei voi suoraan verrata tässäkohden,
Vähän sama asia kun jos kotikemisti ottaa sen rasvalillutetun kulhon ja kaataa siitä kaiken pois.. ne pehmeät rasvat ja öljyt jää sinne kulhon reunoille mutta ne kovat rasvat ovat köntteinä jotka kaatuvat sinne lavuaariin ja kulho jääpi puhtaaksi Silmänisku Onni eihän se voi edes haaleaan veteen liukene, vaan jää valmiiksi aika isoiksi kokkareiksi.. elimistössä ne pilkkojaaineet sitten pilkkovat sen sopiviksi paloiksi kulkemaan elimistön "siivilöiden" läpi...

Ihmisvauvan ensiravinto.. no ainakaan en tunnusta omista rinnoistani mitään kasvirasvamaitoa tulleen.. kyllä se eläinperäistä rasvaa on, ja hyvin tuhtia semmoista. Jos se olis vääränlaista rasvaa ihmiselle niin miksi luonto on tämmöisen meijerin sitten luonut? Päinvastoin.. kaikkine tutkimusten mukaan tämä hyvin rasvainen rintamaito on ihmislapselle kaikkein paras ravinto. Siinä on riittävästi energiaa lapsen kasvamiselle ja ENNENKAIKKEA, lapsen aivot kehittyvät ja "kasvavat" huimasti, ensimmäisne vuoden aikana, ja aivot tarvitsevat suunnattoman määrän tätä eläinrasvapitoista energiaa jotta voivat toimia mahdollisimman tehokkaasti. Samaten tämä rasva auttaa käsittääkseni kaikkia tarvittavia vitamiineja, hivenaineita yms imeytymään ja rintamaidolla ruokitun lapsen vastustuskyky on tutkimusten mukaan parempi kuin "keinomaidolla" ruokitun. Mun päähäni ei vaan millään mahdu että tämä rasva sitten ihmisen kasvaessa muuttuisi jotenkin hyvin epäterveelliseksi, vaikka se on vauvana se paras mahdollinen ravinto..


niin.. mä mietin vaan, kolesteroli ja eläinrasva.. sitä meissä on elimistössä luonnostaan. Miten kummassa jokin jota ihmisen elimistö myös itse tuottaa, voi olla epäterveellisempää kuin kuin jostain kasviksista puristettu rasva? Aivot on käsittääkseni suurelta osin tätä eläinrasvaa, ja tarvitsee juuri sitä toimiakseen täydellisesti myös aikuisena.


Valtion suositukset.. no jooh..

ajatellaanpa litraa täysmaitoa.. siitä ropsahtaa alveina ja muina veroina valtion kassaan muutama ropo. Vaan jos se samainen täysmaitolitra pilkotaan atomeiksi ja siitä valmistetaan kymmenen litraa erilaisia korviketuotteita, kevytrasvoja, maitojuomia jnejne.. niin valtion kassaan ropsahtaakin kymmenkertainen summa.. että eiköhän siinä ole erittäin hyvä syy valtion suositella tätä kevyttä linjaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
+1
 

 Maarain kirjoitti...
Tee evelyn kotonasi pieni kotikemistin kokeilu: vatkaa kotonasi haileaan veteen jonka laimennat sitten vatkattuasi viiteen litraan: a) 50 g voita b) vertailuastiaan 50 g margariinia x (mikä vaan) c) vertailuastiaan 50 g ruokaöljyä mahdollisimman notkeata (vaikkapa siis rypsiöljy). Tuo 5 litraa = ihmisen keskimääräinen verimäärä ja 50 g = varsin kohtuullinen päivittäinen ravinnosta saadun rasvan määrä.

Siivilöi kukin liemi. Menevätkö yhtä tarkkaan läpi siivilästä??

Huomannet, että kovat rasvat siis nuo tyydyttyneet paakkuuntuvat mutta öljy pysyy juoksevana. Ovatko nuo kovat rasvat siis tulehtuneita?? Kovat tyydyttyneet rasvahapot ihmisen verenkierrossa... hmmm.

Minä jään kyllä odottamaan virallisia ravitsemussuosituksia. Terveiset Havukka-aholta. Eih!
Mun täytyy kyllä olla Vinniennan kanssa tästä kotitestistä samaa mieltä. Mahalaukun sisältö kun ei tosiaan ole haaleata vettä, pH-tasoltaan ei lähimainkaan. Ja toisekseen tuo ruuansulatus alkaa jo heti suussa (ainakin biologian tunnilla näin opetettiin joskus vuonna nakki ja käpy) ja jatkuu aina siihen asti kunnes tarvittavat ainesosat on otettu talteen ja ylimääräinen päätyy ulos, tavalla tai toisella. Eikä tuo "ravinto-osien" kiertokulku tuohonkaan ymmärtääkseni elimistössä lopu.

Hyvä esimerkki on ruokien pH-arvojen "muuttuminen" elimistössä, vaikka ennen syömistä mitattaessa pH olisi hapan, voi se elimistössä muuttua emäksiseksi ja päinvastoin.

tuollaisia muisteloita mulla tuli asiasta näin heti aamusta jo mieleen.

Niin ja jos hieman "ilkeästi" sanotaan, niin saa niitä omia päättelyitäkin tehdä ja tutustua ja tutkia asioita ihan omatoimisestikin, ilman virallisia ruokasuosituksia ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 Maarain kirjoitti...
Tee evelyn kotonasi pieni kotikemistin kokeilu: vatkaa kotonasi haileaan veteen jonka laimennat sitten vatkattuasi viiteen litraan: a) 50 g voita b) vertailuastiaan 50 g margariinia x (mikä vaan) c) vertailuastiaan 50 g ruokaöljyä mahdollisimman notkeata (vaikkapa siis rypsiöljy). Tuo 5 litraa = ihmisen keskimääräinen verimäärä ja 50 g = varsin kohtuullinen päivittäinen ravinnosta saadun rasvan määrä.

Siivilöi kukin liemi. Menevätkö yhtä tarkkaan läpi siivilästä??

Huomannet, että kovat rasvat siis nuo tyydyttyneet paakkuuntuvat mutta öljy pysyy juoksevana. Ovatko nuo kovat rasvat siis tulehtuneita?? Kovat tyydyttyneet rasvahapot ihmisen verenkierrossa... hmmm.
No hei, tätä ajatustahan vois kehittää vähän pidemmälle! Voi laittaa kulhoon vaikka palan naudan sisäfilettä ja palasen kanaa ja kattoa, mitä niille siinä vedessä sitten tapahtuu. Tutkimuksen lopputulos varmasti korreloi sen kanssa, mitä samaisille aineille tapahtuu elimistössä.

Eih!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 145
+1
 

 miina kirjoitti...

No hei, tätä ajatustahan vois kehittää vähän pidemmälle! Voi laittaa kulhoon vaikka palan naudan sisäfilettä ja palasen kanaa ja kattoa, mitä niille siinä vedessä sitten tapahtuu. Tutkimuksen lopputulos varmasti korreloi sen kanssa, mitä samaisille aineille tapahtuu elimistössä.

Eih!
Kysymys tietty on siitä, että suolistosta imeytyessään proteiinit hajotetaan pienemmiksi yksiköiksi peptideiksi ja hiilihydraattien polysakkaridit pilkotaan pienemmiksi yksiköiksi, samoin rasvat pilkotaan suolistossa ennen imeytymistään. Ja suolistossa hajoamaton selluloosa ja vaikkapa luunsirut eivät imeydy.. Joka tapauksessa ravinnossa saadun rasvan tyyppi ja määrä vaikuttavat veressä kiertävien rasvahappojen laatuun ja määrään.

En ole mikään margariinin puolustaja, kysymys on tässä vain kovien ja pehmeiden rasvojen paremmuuden vertailusta ja yhteydestä verisuonitauteihin. Nämä ovat suuren luokan kansanterveysongelma koko maailmassa. Havukka-aholainen tässä jättää isot tutkijat tutkimaan ja suosii edelleen öljyjä keittiössään. :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Mutta edelleenkin haluisin tietää miten asia jota ihmiskeho itsekin tuottaa.. eläinrasva ja kolesteroli, voisi olla elimistölle haitallista?

Miten vaikkapa rasvaton maito voisi olla terveellisempää kuin täysmaito, kun vauvatkin sitä täysrasvaista äidinmaitoa juovat ensimmäisen elinvuoden, eikä mitään kevytkasviöljyjuomaa...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 vinnienna kirjoitti...
mutta edelleenkin haluisin tietää miten asia jota ihmiskeho itsekin tuottaa.. eläinrasva ja kolesteroli, voisi olla elimistölle haitallista?

Miten vaikkapa rasvaton maito voisi olla terveellisempää kuin täysmaito, kun vauvatkin sitä täysrasvaista äidinmaitoa juovat ensimmäisen elinvuoden, eikä mitään kevytkasviöljyjuomaa...
vinnienna, elimistö tarvitsee oman määränsä kolesterolia, ja osaa tuottaa sen itse, myös kasvissyöjille. Äidinmaidossa on kaikkea vielä nopeasti kasvavalle vauvalle ihanteellinen määrä. Valtimonkovettumataudin kehittyminen on elinikäinen prosessi, ja alkaa jo vauvaikäisenä. Blogissani myös tänään vähän näkemystä asiasta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

En silti jaksa ymmärtää että luonto olisi muokannut ihmislapsen ensiravinnoksi jotain joka aloittaisi ihmisen elimistön "rappeutumista"

No jokainen tyylillään ja tavallaan.

valtio tarvii rahaa, ja jostain sitä rahaa on kerättävä.. valtio suosittelee, ja ihmiset, koulut, päiväkodit ymsjne, tekee niinkuin suositellaan, ja rahat kassaan ropisee..

autoverokin tuli vain väliaikaisesti.. miksi muuttaa mitään mistä ropisee kassaan rahaa, semmoiseen mikä tuottaa vähemmän?

kenen leipää syöt, sen lauluja laulat..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 vinnienna kirjoitti...
mutta edelleenkin haluisin tietää miten asia jota ihmiskeho itsekin tuottaa.. eläinrasva ja kolesteroli, voisi olla elimistölle haitallista?

Miten vaikkapa rasvaton maito voisi olla terveellisempää kuin täysmaito, kun vauvatkin sitä täysrasvaista äidinmaitoa juovat ensimmäisen elinvuoden, eikä mitään kevytkasviöljyjuomaa...
Tuottaahan elimistö esim. steroidejakin, mutta harva liputtaa steroidien nauttimisen puolesta :)

Kuten itse aiemmin totesit; vastasyntyneen aivot tarvitsevat kehittyäkseen rasvaa. Hermosoluthan eivät uusiudu enää vanhempana, joten voi olla, että tyydyttyneen rasvan tarve on myöhemmin pienempi. Ja onhan täysmaito luonnossakin vain imeväisten ruokaa.

Ravitsemussuosituksissa ei nytkään kielletä tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin käyttöä, vaan esim. tyydyttynyttä rasvaa tulisi nauttia 10% energian saannista. Itselläni se tarkoittaisi 30g:a tyydyttynyttä rasvaa, mikä riittäisi esim. 20 voileivän voiteluun voilla. Ihan täynnä/ähkynä
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

Terveydenhoitajaopiskelijana minua ihmetyttää tämä yhteen asiaan tuijottaminen. Sydän- ja verisuonitautien suhteen kuitenkin on kokonaisuudella väliä. Usein ihmiset kompensoivat muuten kelvottomia elintapojaan kaikenlaisilla funktionaalisilla elintarvikkeilla. Jätettäisiin alkoholi ja tupakka pois (niistä varmaan kaikki voivat olla lähes samaa mieltä, että ne eiväta ainakaan hyväksi ole?), harrastettaisiin liikuntaa, syötäisiin se puoli kiloa kasviksia päivässä. Tiedän ihmisiä, jotka käyvät kerran viikossa jumpalla tai juovat pullon vissyä päivässä ja varmasti ajattelevat "tekevänsä tarpeeksi" terveytensä eteen.

Olen oppinut jo useamman vuoden kalorilaskuri"harrastuksen" myötä, että jos ihminen syö kulutuksensa mukaan tai hieman sen alle ja saa tarvitsemansa ravintoaineet, niin ei siihen kyllä jää älyttömästi rasvaa mässättäväksi. En tiedä onko väliä käyttääkö pihvin paistamiseen ruokaöljyä vai voita, vaan enemmän sillä on ehkä väliä, tuleeko rasvaa sellaisista ruoka-aineista, jotka sisältävät muutenkin haitallisia aineita ja vähän jos ollenkaan mitään mitä kroppa tarvitsee.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 21.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 377
+3
 

JanTS, kyllä hermosolut uusiutuvat aikuisella ihmiselläkin uudempien tutkimuksien mukaan, mutta tuntuvasti hitaammin kuin kasvuiässä. Hermosolujen rakennusaineekseen tarvitsemien fosfolipidien saantia varmistaa omassa vähäkalorisessa dieetissäni monen tiukkaa dieettiä noudattavan bodarinkin käyttämä rasvalisä lesitiini (yleisimmin myyty tuote on soijaperäistä).

Tämän keväisessä Tiede-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli asiasta:
http://www.tiede.fi/artikkeli/1205/muisti_alkaa_kirkastua
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Niinkuin Hansel tosa kirjoitti niin kohtuus kaikessa.

Kun näissä rasvakeskusteluissa tuntuu että monasti ihmisten ajatus vaihtoehdoista on "hyvää, kevyttä, vähärasvaista ja nekin hyviä rasvoja ja paljon liikuntaa"] vastaan "voita, kermaa ja makkaraa, shipseja ja sohva"

Eli tuntuu että niitä "voinsyöjiä" pidetään automaattisesti muutenkin huonosti syövinä ja huonosti elävinä. Kun esimerkiksi itse en juurikaan osta kevyt, light, keinomakeutettu, rasvaton, eines yms tuotteita, vaan päivittäinen ateria koostuu puolesta kilosta kiloon kasviksia/hedelmiä, lihaa,kalaa,kanaa, ja normaali/täysrasvaisia maitotuotteita päivässä. (ja kyllä sinne salaattiin tulee lorautettua sitä oliiviöljyäkin, eli ei pelkkää voita) Ainoa ns pahe taitaa olla suklaa (ja jos kahvi lasketaan) ja sitäkin ehkä pikkupatukka viikossa. Mutta menepäs jollekin älähtämään että syön voita ja kermaa ja jopa kananmunia päivittäin.

Kun pitäisi kuitenkin katsoa sitä kokonaisuutta.

Ravitsemussuosituksissa ei nytkään kielletä tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin käyttöä, vaan esim. tyydyttynyttä rasvaa tulisi nauttia 10% energian saannista. Itselläni se tarkoittaisi 30g:a tyydyttynyttä rasvaa, mikä riittäisi esim. 20 voileivän voiteluun voilla
Kumpi tossa sitten olisi kenties se pahempi.. se 30 prossaa sitä tyydyttynyttä rasvaa vaiko ne 20 leipäsiivua, jos ne vielä sattuvat olemaan sitä hyvin ravinteikasta ranskanleipää :D

No alkaa mennä jo ihan aiheen viereen, etenkin kun kyse taitaa tällä hetkellä olla aikalailla "uskon asioista" kun käsittääkseni vielä ei ole täysin selvää kuinka paljon kolesterolia on hyväksi, jonkun tutkimuksen mukaan liian vähäinen kolesteroli saattaa olla merkki syövästä. ja toisaalta vaikka kolesterolia olisi paljon, siitä saattaa suhteessa olla hyvää enenpi kuin huonoa jolloin ihminen voi hyvin.. tai arvot voi olla matalat, mutta niissä sitä huonoa olla enenpi kuin hyvää. Ja, tässä voin olla väärässäkin, mutta käsittääkseni kolesterolilääkitykset pyrkivät laskemaan sitä kokonaiskolesterolia, sekä huonoa että hyvää, eikä juurikana pysty vaikuttamaan siihen hyvän ja huonon kolesterolin suhteeseen?

No suurin syy maailmalla kuolleisuuteen taitaa edelleen olla erilaiset uskonnot, niin eiköhän mekin kaikki erilaiset rasvauskovaiset kuolla jonain päivänää, syötiin sitten voita tai voinkorviketta :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 vinnienna kirjoitti...
No suurin syy maailmalla kuolleisuuteen taitaa edelleen olla erilaiset uskonnot
Todella mielelläni haluaisin kuulla mihin tämä perustuu...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 377
0
 

 Hansel kirjoitti...
 vinnienna kirjoitti...
No suurin syy maailmalla kuolleisuuteen taitaa edelleen olla erilaiset uskonnot
Todella mielelläni haluaisin kuulla mihin tämä perustuu...
Tarkoitin jotta erilaisten uskojen takia sitä edelleen soditaan.. enkä tarkoita ihan uskonto uskontoja pelkästään, vaan sitä että soditaan siksi että toinen uskoo jonkin asian olevan niin, ja toinen sen olevan näin. Kumpikin osapuoli puolustaa omia uskomuksiaan vaikka sitten tappamalla toisin ajattelevat.

Eikö siihen irakin sotaankin ollut lopunperin syynä usa:n usko että irakin öljyvarat kuuluvat usa:lle?


ja toki edelleen kai ihan nuo uskonnolliset ääriryhmät .. jihad yms..
http://www.danielpipes.org/2817/mika-on-jihad
yms saavat uskonnostaan oikeutuksen tappaa väärin uskovia
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 Hansel kirjoitti...
 vinnienna kirjoitti...
No suurin syy maailmalla kuolleisuuteen taitaa edelleen olla erilaiset uskonnot
Todella mielelläni haluaisin kuulla mihin tämä perustuu...
kyllähän tästäkin juttua on ollut paljonkin. Tai ei uskonnot vaan äärimuodot uskonnoista ja uskomuksista. Mun puolesta jokainen saa uskoa, mihin haluaa ja milloin haluaa, kunhan ei vahingoita toisia henkisesti eikä fyysisesti, ja antaa myös muiden uskoa erilaisiin uskomuksiin, kuin omiinsa, jos niin haluaa. Eri mielipiteitä on ja saa/pitääkin olla. Mitä siitä tulisi, jos kaikki olisi asioista samaa mieltä?

Koskee myös tätä rasvakeskustelua ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 22.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 Maarain kirjoitti...
JanTS, kyllä hermosolut uusiutuvat aikuisella ihmiselläkin uudempien tutkimuksien mukaan, mutta tuntuvasti hitaammin kuin kasvuiässä. Hermosolujen rakennusaineekseen tarvitsemien fosfolipidien saantia varmistaa omassa vähäkalorisessa dieetissäni monen tiukkaa dieettiä noudattavan bodarinkin käyttämä rasvalisä lesitiini (yleisimmin myyty tuote on soijaperäistä).

Tämän keväisessä Tiede-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli asiasta:
http://www.tiede.fi/artikkeli/1205/muisti_alkaa_kirkastua
Juuri näin, eli tyydyttyneen rasvan tarve pienenee kasvuiän jälkeen.

Onko sinulla Maarain heittää mitään linkkejä tähän lesitiini-asiaan liittyen? Äkkiseltään ajattelisi, että fosfolipidien saanti ruoasta on erittäin runsasta, kun solukalvot kuitenkin muodostuvat niistä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

 JanTS kirjoitti...
Ravitsemussuosituksissa ei nytkään kielletä tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin käyttöä, vaan esim. tyydyttynyttä rasvaa tulisi nauttia 10% energian saannista. Itselläni se tarkoittaisi 30g:a tyydyttynyttä rasvaa, mikä riittäisi esim. 20 voileivän voiteluun voilla. Ihan täynnä/ähkynä
Haluaisin kyllä nähdä ne 20 voileipää joiden voiteluun riittää 30g voita. Itselläni 30g riittää maksimissaan 4 ruisleivän päälle, ja silloin mennään jo tosi ohuella ja kaukana reunoista...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 269
+1
 

Kalorilaskurissa olevalle luulisi olevan selvää, että pienikin määrä rasvaa tuo huomattavan paljon energiaa päivän kokonaissaldoon. Rasvaahan pitääkin olla jonkin verran. Minun kokoisellani ihmisellä ei vaan kertakaikkiaan ole varaa kovin suuriin rasvamääriin päivässä, joten kannattaa panostaa "hyviin" (tarkoittaa minulle hyvänmakuisiin ;) ) rasvoihin. Suosikkini on oliiviöljy, mutta kyllä meidän perheessämme käytetään myös oivariinia (ja jopa voita), kermaa sekä kookosmaitoa/kermaa siinä missä rypsi/auringonkukkaöljyjäkin. Koska itselläni ei ole ollut kolesteroliongelmaa, niin eläinrasvatkin ovat meneet sujuvasti suusta alas :)

Käsittääkseni kaikki em. ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja kuin saada ne rasvat transrasvoina sipseistä ja ranskalaisista perunoista.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 779
0
 

 
<< Edellinen sivu 1 2 3 4 5 Seuraava sivu >>

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT