Kalorilaskuri

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
Niin se päivittäisen rasvan määrä kait riippunee jokaisen omista "piirakoista" .. oma ruokavalio näyttää noudattelevan luonnostaan zonea jossa on enenpi rasvaa kuin tuossa valtion suosituksessa. Erillistä rasvaa en juurikaan käytä kuin voinokareen aamulla puuron päällä ja öljynä salaatin päällä (ja omegakapseleina) eli kun rasvaa ei tule käytettyä esim paistamiseen, shipsejä yms ei tule syötyä lainkaan, ja leivonnaisiakin ehkä kerran kuussa kylässä, niin aika paljon jää varaa syödä rasvaisia maitotuotteita.

Omalla kohdallani ne normirasvaiset jugurtit yms maitotuotteet pitää nälän paremmin ja pidempään poissa, kuin esimerkiksi tuo pakkopuuro jota työnpuolesta on pakko liki joka aamu syödä.

Mutta yksilöllisiä juttujahan nuo on, pääasia ettei tarvii nälässä olla.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 Anii kirjoitti...
 JanTS kirjoitti...
Ravitsemussuosituksissa ei nytkään kielletä tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin käyttöä, vaan esim. tyydyttynyttä rasvaa tulisi nauttia 10% energian saannista. Itselläni se tarkoittaisi 30g:a tyydyttynyttä rasvaa, mikä riittäisi esim. 20 voileivän voiteluun voilla. Ihan täynnä/ähkynä
Haluaisin kyllä nähdä ne 20 voileipää joiden voiteluun riittää 30g voita. Itselläni 30g riittää maksimissaan 4 ruisleivän päälle, ja silloin mennään jo tosi ohuella ja kaukana reunoista...
JanTS puhui vain tyydyttyneen rasvan osalta. Eli 30g tyydyttynyttä rasvaa. 100g:ssa voita on tyydyttynyttä rasvaa 52.8g eli jos leipäviipaleelle menee n. 5g voita, tyydyttynyttä siitä on 2.64g siten voitelisi reilu 11 leipää.

Itse olen ainakin huomannut, että margariinia menee esim. leivän päälle 2 kertaa enemmän kuin voita. Mutta en yleensä syö leipää, joten voita käytän ruoanlaitossa. Öljyjä käytän salaatinkastikkeina.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Viestejä 4
0
 

 evelyn89 kirjoitti...
 Anii kirjoitti...
 JanTS kirjoitti...
Ravitsemussuosituksissa ei nytkään kielletä tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin käyttöä, vaan esim. tyydyttynyttä rasvaa tulisi nauttia 10% energian saannista. Itselläni se tarkoittaisi 30g:a tyydyttynyttä rasvaa, mikä riittäisi esim. 20 voileivän voiteluun voilla. Ihan täynnä/ähkynä
Haluaisin kyllä nähdä ne 20 voileipää joiden voiteluun riittää 30g voita. Itselläni 30g riittää maksimissaan 4 ruisleivän päälle, ja silloin mennään jo tosi ohuella ja kaukana reunoista...
JanTS puhui vain tyydyttyneen rasvan osalta. Eli 30g tyydyttynyttä rasvaa. 100g:ssa voita on tyydyttynyttä rasvaa 52.8g eli jos leipäviipaleelle menee n. 5g voita, tyydyttynyttä siitä on 2.64g siten voitelisi reilu 11 leipää.

Itse olen ainakin huomannut, että margariinia menee esim. leivän päälle 2 kertaa enemmän kuin voita. Mutta en yleensä syö leipää, joten voita käytän ruoanlaitossa. Öljyjä käytän salaatinkastikkeina.
Laskelmassani voita tuli leipäviipaletta kohden 3g, mikä on kyllä ohut kerros. Aika standardi määrä monipuolista, mutta vain kohtuudella kaloreita sisältävää ruokavaliota tavoiteltaessa.

Voi ton laskea toisellakin tavalla. Itselläni voiannos yhteensä siis reilu 70g/vrk, eli voirasia(400g) riittäisi alle 6 päivää. Tarkoitus oli osoittaa, että kyllä voitakin voi käyttää vaikka noudattaisi paljon parjattuja ravitsemussuosituksia.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 175
0
 

3g voita per leipä? Miksi edes vaivautua ottamaan voipakettia esille, jos sitä noin vähän laittaa? Eihän tuota edes maista :D eikä voita ole fyysisesti mahdollista laittaa noin vähän, kun se on niin pirun kovaa! Voin huono käytettävyys on suurin syy, miksi itse en sitä käytä leivällä. Margariini vaan on niin paljon kätevämpää, kun se levittyy myös jääkaappikylmänä ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 367
+1
 

 pumpumkatti kirjoitti...
3g voita per leipä? Miksi edes vaivautua ottamaan voipakettia esille, jos sitä noin vähän laittaa? Eihän tuota edes maista :D eikä voita ole fyysisesti mahdollista laittaa noin vähän, kun se on niin pirun kovaa! Voin huono käytettävyys on suurin syy, miksi itse en sitä käytä leivällä. Margariini vaan on niin paljon kätevämpää, kun se levittyy myös jääkaappikylmänä ;)
np juu tässä kohtaa mulla pääsi tahaton naurunhörähdys. Silloin kyn syön leipää niin siihen ei tosiaan 5 grammaa saati 3 riitä mitenkään päin. Sotkee vain veitsen turhaan :D

Kun syön leipää (ja saan pötsini kipeäksi) niin kyllä siihen leivän päälle noin 10 g Flooraa eksyy... (ja joillain pääsee tahaton yökkäysrefleksi tässä kohtaa) Voin kanssa on juurikin tuo katin mainistema ongelma, ja muistan lapsuudesta, kun isä levitti leivän päälle varmaan sentin kerroksen paketista voita. Siitä sainkin kammon rasvaa kohtaan ja hyvä avittaja oli myös koulun pakkovalistus "kaikki rasva tappaa".

Öljyissä ja voissa on kuitenkin molemmissa sekä huonot että hyvät puolet. Eikä se tarkoita, jos suosii/käyttää voita yms "eläinrasvojakin", että niitä kiskoisi litra-/kilotolkulla naamariin. (Oli ihan pakko mainita tuo, kun jostain putkahti mieleeni Niin kivaa että pissattaa! )
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 JanTS kirjoitti...
 Maarain kirjoitti...
JanTS, kyllä hermosolut uusiutuvat aikuisella ihmiselläkin uudempien tutkimuksien mukaan, mutta tuntuvasti hitaammin kuin kasvuiässä. Hermosolujen rakennusaineekseen tarvitsemien fosfolipidien saantia varmistaa omassa vähäkalorisessa dieetissäni monen tiukkaa dieettiä noudattavan bodarinkin käyttämä rasvalisä lesitiini (yleisimmin myyty tuote on soijaperäistä).

Tämän keväisessä Tiede-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli asiasta:
http://www.tiede.fi/artikkeli/1205/muisti_alkaa_kirkastua
Juuri näin, eli tyydyttyneen rasvan tarve pienenee kasvuiän jälkeen.

Onko sinulla Maarain heittää mitään linkkejä tähän lesitiini-asiaan liittyen? Äkkiseltään ajattelisi, että fosfolipidien saanti ruoasta on erittäin runsasta, kun solukalvot kuitenkin muodostuvat niistä.
JanTS, omat tietoni rasvoista ylipäänsä ovat kertyneet vuosikymmenien mittaan, oppikirjoista ja muualta.. Välillä olen pitänyt lähes nestepaastoja, samoin monet vuodet olin täysin kasvissyöjä, ja silloin varsinkin rasvojen osuus on täytynyt harkita tarkkaan! Tässä yksi suplementtilinkki:
http://www.vitaminstuff.com/supplements-lecithin.html
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Mulla kyllä taitaa olla arviolta tuota 3-5 g/leipä. En nimittäin yleensä ota kuin pienen nokareen joka ei sit levitettynä ees peitä koko leipää. Ite oon yleensä käyttäny Oivariini balansiaa, mut nyt on 60 % oivariini käytössä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 836
+1
 

http://www.valio.fi/images/tuotetiedot/tuote/3028.jpg

no sen kerran kun mä leipää syön, niin kyllä mä tommosesta napista kaksi ruispalaa saan voideltua.. eli noin 5 grammaa per leipä.. Kyllä oikeesti äklöttäs ajatuskin laittaa tommonen määrä yhdelle leivälle.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
+1
 

Tulokos tuossa motissa esille se, että teollisesti ruokitun karjan ravintoarvot maito / rasva poikkeavat koostumukseltaan aika kovasti luomusta?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
+1
 

 vinnienna kirjoitti...
http://www.valio.fi/images/tuotetiedot/tuote/3028.jpg

no sen kerran kun mä leipää syön, niin kyllä mä tommosesta napista kaksi ruispalaa saan voideltua.. eli noin 5 grammaa per leipä.. Kyllä oikeesti äklöttäs ajatuskin laittaa tommonen määrä yhdelle leivälle.
Riippuu ite leivän koosta ;) Hihi *minä viisastelija*
Ei mullakaan varmaan tuota 10g kyllä leivän päälle mene... Mutta ei kyllä 3 grammaakaan. Toisaalta olen jättänyt leivät yms (lähes) kokonaan nyt syömättä, koska saan tosiaan vattani todella kipeäksi niistä ja atooppinen ihottuma "roihahtaa" hitusen viiveellä viljan syönnistä useimmiten.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
+1
 

 sugarmindy kirjoitti...
 vinnienna kirjoitti...
http://www.valio.fi/images/tuotetiedot/tuote/3028.jpg

no sen kerran kun mä leipää syön, niin kyllä mä tommosesta napista kaksi ruispalaa saan voideltua.. eli noin 5 grammaa per leipä.. Kyllä oikeesti äklöttäs ajatuskin laittaa tommonen määrä yhdelle leivälle.
Riippuu ite leivän koosta ;) Hihi *minä viisastelija*
Ei mullakaan varmaan tuota 10g kyllä leivän päälle mene... Mutta ei kyllä 3 grammaakaan. Toisaalta olen jättänyt leivät yms (lähes) kokonaan nyt syömättä, koska saan tosiaan vattani todella kipeäksi niistä ja atooppinen ihottuma "roihahtaa" hitusen viiveellä viljan syönnistä useimmiten.
juu mä sanoinkin RUISPALAA.. :D se kertonee minkä kokoielle leivälle mä saan tuon määrän rasvaa mahtumaan. (tosin mä syön kyllä niitä jälkiuunipaloja, en ruispaloja mutta kokoluokka on sama) vaaleita leipiä meillä ei juurikaan kaapissa näy, niistä mäkin saan mahani turpuamaan ilmapalloksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 Braveslice kirjoitti...
Tulokos tuossa motissa esille se, että teollisesti ruokitun karjan ravintoarvot maito / rasva poikkeavat koostumukseltaan aika kovasti luomusta?
Ei tainnut tulla, en ainakaan muista olleen. Netistä tuon kattelin jälkikäteen.

Tänään tuli sydänviikon (?) johdosta radiossakin juttua noista rasvoista yms ja siinä taisi joku nainen todeta, ettei meillä syödä rasvaa, hiilaria ja proteiinia vaan RUOKAA.

Olen kyllä samaa mieltä! Miksi noista eri ravinto-osista on pitänyt tehdä niin erillisiä osasia ja taistella niiden kanssa, mikä on vaaraksi ja mikä ei, koska ymmärtääkseni kokonaisuuksina nuo kaikkia "nutritionismin" osat toimii eri tavoin kuin irrallisina.

Mieleeni tulee esim D-vitamiinilisä, joka ei siskontytölleni sopinut vauvana minkäänlaisena lisänä, vaan parkui vatsakipuja kuin syötävä. Sitten neuvolassakin myönnyttiin siihen, että testataan vitamiinin poisjättöä, ja porut jäi. Ilmeisesti sama kuvio toistuu nyt vanhempana maidossa: luomumaito ei aiheuta mitään oireita, mutta laktoositonkin maito saa kaasuhanat auki ja mahankivut koviksi.

En tiedä, eikä ole tutkittu, mistä tuo johtuu ja johtuuko aivan varmasti suoraan lisätystä D-vitamiinista.

Ei ole tullut mitään kasvu- tai kehityshäiriöitä, eikä pahemmin sairastellutkaan. Jos en väärin muista niin ei ole esim korvatulehdusta ollut kertaakaan.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 23.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Tässäpä vielä lisää näkökulmia tähän keskusteluun.

Tiesittekö, että kivikauden ihmisen aivot olivat isommat ja terveemmät, koska ruokavalio koostui pääasiassa lihasta (rasvasta ja proteiineista).

Oma näkemykseni on, että pitäisi syödä kohtuudella kaikkea. Ei mennä mihinkään äärimmäisyyksiin. Oma ruokavalioni kaipaisi nimenomaan hiilareiden vähentämistä, sillä rasvaa ja proteiinia saan ihan käsittömättömän vähän... Olen nyt viikon syönyt Cla+ rasvahapporavintolisää ja -1,5kg on pudonnut vaikka en ole muuta syömistä kontrolloinut ollenkaan. Mä syön keskimäärin 1000-1500kcal/pv ja koska siihen ei kuulu tarpeeksi rasvaa, en laihdu. Ylipainoa kun on reilusti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 28.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 63
0
 

 xai kirjoitti...
Tässäpä vielä lisää näkökulmia tähän keskusteluun.

Tiesittekö, että kivikauden ihmisen aivot olivat isommat ja terveemmät, koska ruokavalio koostui pääasiassa lihasta (rasvasta ja proteiineista).

Olikohan sitä saalista jatkuvasti saatavilla, vai oliko pakko pärjätä kausittain myös marjoilla/juurilla/siemenillä ja pähkinöillä yms.?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1667
0
 

 hetaleena kirjoitti...

Olikohan sitä saalista jatkuvasti saatavilla, vai oliko pakko pärjätä kausittain myös marjoilla/juurilla/siemenillä ja pähkinöillä yms.?Tietysti nuo kuuluivat myös paleoruokavalioon, mutta koska viljelykulttuuria ei ollut, ei ihminen saanut ns. turhia hiilihydraatteja... ja siis mitä saaliseläimiin tuli, niin kyllä niitä oli ja paljon verrattuna tähän päivään.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 63
0
 

Tästä muistuu mieleeni lukemani tutkimus, jonka mukana ihmiskunnan älykkyysosamäärä on laskussa.. se evoluutio että ne "tyhmemmät" ja vähemmän kouluja käyneet ehtivät tekaista niitä muksuja sen 4-5 kun taas ne joilla nuppi kestää opiskella sinne 40v asti, ei ehkä ehdi tehdä kuin sen yhden.. jos sitäkään..

vai sitten ruokavalio joka nykyisin on hyvin pitkälle käsiteltyä ja esim ne pahis tyydyttyneet eläinrasvat joita käsittääkseni aivot käyttää polttoaineena, ovat monilla aika minimissä..

no jooh.. mene ja tiedä, mikä se ihmisen apinasta erottaa, mikä evoluution mutka on se joka sai ihmiset eroamaan apinoista älykkyydellään?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 vinnienna kirjoitti...
tästä muistuu mieleeni lukemani tutkimus, jonka mukana ihmiskunnan älykkyysosamäärä on laskussa.. se evoluutio että ne "tyhmemmät" ja vähemmän kouluja käyneet ehtivät tekaista niitä muksuja sen 4-5 kun taas ne joilla nuppi kestää opiskella sinne 40v asti, ei ehkä ehdi tehdä kuin sen yhden.. jos sitäkään..
Kamalaa sanoa, mutta tämä oletus saa ainakin meikän lähipiiristä erittäin vahvaa vahvistusta...

 vinnienna kirjoitti...
vai sitten ruokavalio joka nykyisin on hyvin pitkälle käsiteltyä ja esim ne pahis tyydyttyneet eläinrasvat joita käsittääkseni aivot käyttää polttoaineena, ovat monilla aika minimissä..

no jooh.. mene ja tiedä, mikä se ihmisen apinasta erottaa, mikä evoluution mutka on se joka sai ihmiset eroamaan apinoista älykkyydellään?
Aika hurja ajatus muuten: mitä jos evoluutio onkin menossa pikkuhiljaa takapakkia, juuri tuon ensiksi mainitun syyn takia? tai ei ainakaan kehitykään enää sillä tavoin kuin ennen, vaan on ikään kuin jakautunut lisääntyjiin ja "kehittäjiin".
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 29.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 sugarmindy kirjoitti...
 vinnienna kirjoitti...
tästä muistuu mieleeni lukemani tutkimus, jonka mukana ihmiskunnan älykkyysosamäärä on laskussa.. se evoluutio että ne "tyhmemmät" ja vähemmän kouluja käyneet ehtivät tekaista niitä muksuja sen 4-5 kun taas ne joilla nuppi kestää opiskella sinne 40v asti, ei ehkä ehdi tehdä kuin sen yhden.. jos sitäkään..
Kamalaa sanoa, mutta tämä oletus saa ainakin meikän lähipiiristä erittäin vahvaa vahvistusta...

 vinnienna kirjoitti...
vai sitten ruokavalio joka nykyisin on hyvin pitkälle käsiteltyä ja esim ne pahis tyydyttyneet eläinrasvat joita käsittääkseni aivot käyttää polttoaineena, ovat monilla aika minimissä..

no jooh.. mene ja tiedä, mikä se ihmisen apinasta erottaa, mikä evoluution mutka on se joka sai ihmiset eroamaan apinoista älykkyydellään?
Aika hurja ajatus muuten: mitä jos evoluutio onkin menossa pikkuhiljaa takapakkia, juuri tuon ensiksi mainitun syyn takia? tai ei ainakaan kehitykään enää sillä tavoin kuin ennen, vaan on ikään kuin jakautunut lisääntyjiin ja "kehittäjiin".
Pakko hiukan täsmentää noita kommentteja. Aivokudos käyttää ravinnokseen ensijaisesti glukoosia (luokkaa 120 g/päivä), joko suoraan ravinnosta verenkiertoon imeytynyttä tai elimistön, ensisijaisesti maksan verenkiertoon tuottamaa. Hermo- ja aivokudoksessa on rakennusaineena suhteellisen runsaasti erilaisia rasvayhdisteitä. Aivokudos on "suojassa" korkeilta veren kolesterolimääriltä, sillä kolesteroli ei läpäise normaalia veri-aivoestettä.

Aivo- ja hermokudos uusiutuvat erittäin hitaasti aikuisiällä, siitähän oli jo aiemmin puhetta tässä ketjussa. Sen sijaan lääkeaineet, jotka estävät aivokudoksen OMAA kolesterolisynteesiä, saattaisivat ehkä olla haitallisia aivoille.

Tässä lisää 3 referenssiä:
http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/short/24/5/806
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090223221430.htm
http://www.tiedonpuu.fi/lehti/lehti.php?sivu=aihe&juttu=2009b3Htmlmerkkiampmer
kkihtmlkode=


Ei aivojen kannalta siis nykykäsityksenkään mukaan tarvitse syödä kolesterolipitoista ruokaa eikä eläinrasvoja! Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 Maarain kirjoitti...
Pakko hiukan täsmentää noita kommentteja.
Mun on pakko heittää sitten vastaväite ja kysymys:

Onko sinulla jotain sellaista koulutuksellista tai ammatillista osaamista, jonka pohjalta torppaat (ainakin omasta mielestäni) aika kärkkäästi kaikki ilmaan heitetyt jossittelut ja kriittisyydet perusoletusta vastaan? Jos on, se antaa ainakin uuden näkökulman asiaan.

Itselläni ei ole ja tiedän sen varsin hyvin. Muodostan omia ajatuksia, olkoonkin hulluja ja ei-valtavirran näkemyksiä, kysymyksiä, jossitteluja ja randomilla mieleen tulleita asioita sen perusteella, mitä näin esimerkiksi tuossa MOT:n ohjelmassa, lukenut keskustelupalstoilta, kuullut muualta, nähnyt tai lukenut muualta.

Ja jottei kukaan pääse heti kommentoimaan, että aivan sairaita tuollaiset mutkuttelut ja jossittelut ja omat kuvitelmat, jotka on muodostettu viihteellisten ohjelmien ja höpöhöpökeskusteluiden pohjalta, todettakoon että ainakin osa merkittävistä keksinnöistä yms. on tulleet juuri sattumalta, jossittelulla ja "mitäs jos" -ajatusten pohjalta, vaikka ne olisivat olleet kuinka hulluja ensin.

Jokaiselle tieteellisellekin väitteelle ja tutkimukselle, oli se sitten teoreettinen tai empiirinen, on aina vastaväite ja -tutkimus, jos useampikin. Ymmärtääkseni tiede, oli sitten kyse vaikka tästä rasvakeskustelusta ja -tutkimuksesta, ei ole koskaan ns. pysyvää ja täysin varmaa, vaan kehittyvää ja muuttuvaa. Eilen oltiin ensin väärässä, sitten seuraavana päivänä oikeassa, huomenna taas väärässä tai siltä väliltä jonkin asian suhteen, vuoden päästä asia tarkentuu ja saa niin monia uusia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat asiaan, että ensimmäistä ajatusta pidetään jo aivan naurettavana.

Vrt esim maa- ja aurinkokeskeinen maailma ;)

Mutta jos sinulla (tai muullakaan keskusteluun osallistuvalla) ei ole sellaista koulutuksellista ja ammatillista taustaa, joka toisi "vakuuttavuudellista" näkemystä asiaan, niin mennään samalta pohjalta muiden kanssa. Tutkimusraportteja, joita netissä ja muuallakin julkaistaan, voidaan tulkita, vallankin "maallikkona" niin monella ja niin monella väärällä tavalla.

Minusta on vain hyvä, että heitetään mutkutteluja, jossitteluja ja toisista aivan hulluja ajatuksia ilmaan, "entäs jos", "minä ajattelin näin", "mitäs jos asia onkin/olisikin näin" -ajatuksia. Ei ole pakko odottaa "virallisia suosituksia" ja mennä sen mukaan ja uskoa 110% siihen tiettyyn asiaan, vaan saa siis myös muodostaa omia käsityksiä ja ajatuksia ja ilmaista ne myös vapaasti, vaikka ne eivät olisikaan 1:1 jonkin tietyn asian kanssa.

Omasta mielestäni on vain hauskaa ja ajatuksellisesti viihdyttävää jossitella ja mutkutella täällä Laskurin foorumilla ihan hulluiltakin tuntuvilla ajatuksilla ravinnon [lue: ruuan] ja sen "osasten" vaikutuksista.

En siis tyrmää täysin sitäkään ajatusta/vaihtoehtoa, että eläinrasvat/kovat rasvat olisivat tarpeettomia, koska en tiedä, vaan oletan. Vinniennan mietintä on omasta mielestäni mielenkiintoinen ja hyvä ja jonka käsitin näin: "mitäs jos asia onkin niin, että selittävä tekijä ÄO:n laskussa olisi sittenkin se eläinrasvojen puuttuminen/vähäisyys ja pitkälle jalostettu/käsitelty ruoka [oma ajatuslisäys: ja/tai "ruoka"]?"

mene ja tiedä, mikä se ihmisen apinasta erottaa, mikä evoluution mutka on se joka sai ihmiset eroamaan apinoista älykkyydellään?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Sugarmindy, kyllä minulla on alaa tukevasti sivuava peruskoululutus, jonka avulla pystyn löytämään ja keräämään tietoja suoraan alkuperäisistä referensseistä ja lukemaan vähän vaikeampaakin tekstiä.

Välillä lipsahdan keskusteluihin foorumille ihan seurallisista syistä, mutta olen kyllä täällä itse käyttämässä kalorilaskuria.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

Jep.. mä heitin tuon evoluutio ajatuksen ihan ajatusleikkinä.

Itse mä ajattelen että oma kroppa kertoo ehkä parhaiten mitä se tarvitsee jos sitä osaa kuunnella.

Vaikka aika moni tutkimus puoltaa sitä pientä annosta alkoholia päivässä, mä en sitä juo koska en pidä alkoholista.

Omalla kohdallani rasvahistoria ja painohistoria kulkee käsikädessä.. kevyt ja rasvaton linjalla ollessa paino on aina noussut, ja päinvastoin. Viimeinen vuosi paras esimerkki.. useamman vuoden pysyin painossa 63-65.. sitten laiskuuttani...

no työn takia kun on PAKKO tarjota hoitolapsille
-rasvattomia maitotuotteita
-mahdollisimman vähärasvaista leikkelettä
-ja kevyttä ja hiilaripitoista ruokaa

kyllästyin rahtaamaa kaupasta kahta erilaista levitettä, kahta erilaista jugurttia, kahta erilaista maitoa.. ja kas kummaa. kun aloin syömään hoidettavien kanssa tätä valtion virallisten MÄÄRÄYSTEN (meillä työnpuolesta pakko niitä noudattaa) mukaista kevyttä ruokaa.. niin kyllä aloin vuoden jälkeen takomaan päätä seinään kun vaaka näytti yli 70 kiloa.

Noh.. partsikkapurkki ja oivariini/voi takaisin kaappiin ja kas kummaa.. paino laskee itsestään vaikka liikuntaa en ole lisännyt ja syön vatsani täyteen. kuusin kiloa kuukaudessa ja vyötäröläski kutistunut eniten.

Huomasin tässä myös tilastojani katsellessa että tällä ruokavaliolla syön noin 1700 kaloria päivässä, (koska syön sen mikä hyvälle tuntuu, en laskurin "määräämää" määrää joka olisi enenpi)

tämä kalorimäärä näkyisi, jos oikein katson, olevan mun mittaiselle ihmiselle peruskulutus siinä 50 kilon hujakoilla, joka mulle oliskin ihannepaino. Tästä ihan OMA päätelmä että tällä ruokavaliolla mä pysyn helpoiten ihannepainossa ilman nälkää.

Kolesteroliarvoista sen verran että työterveys niitä tykkää tarkkailla ja kummasti omat arvot on olleet paremmat aina näiden rasvaisempien kausien aikana. Ja kummasti se kevyt ravinto kerää MINULLA ne läskit tuohon vatsan ympärille, juuri sitä pahinta rasvaa, eli vyötärö on sitten leveämpi kuin lantio.

Ehkä meillä sitten on rasvaa vaativampi suku. Oma mummo poirskuttaa 80 ikävuotta täysin itsekseen, ilman mitään rollaattoreja tai siivouspalveluja. Syö täysmaitotuotteita, ja paljon kasviksia ja lihaa. Ja pysyy hyvin normaalipainossa. Kun taas vaari kuoli 60-vuotiaana sydänkohtaukseen ylipainoisena, vuosikausia sitä kevyttä ja hyvää syömällä ja yrittämällä laihduttaa.

No ne on omia päätelmiä, ja mä henkilökohtaisesti syön omassa suussa hyvälle maistuvaa mahani täydeltä ja kuolen sitten vaikka sydänkohtaukseen suorilta jaloilta, kuin näivetyn virallisten suositusten mukaan joko kokoajan nälässä tai sitten ylipainossa.

Toki tämä menee jo ohi tuon rasvasodan koska kyse on myös suositusten hiilareista, joita syön myös suosituksia vähemmän.

Mutta tutkimuksia riittää ja maksajia tutkimusten takana, ja niinhän se menee että maailma on litteä niin kauan kunnes joku toisin todistaa.

Ei sitä nyt kenenkään tarvii vetää voita eikä kevytlevi 40 nenäänsä varmaan.. eiköhän me kaikki tänne mahduta mielipiteinemme ilman isompaa sotaa?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 Maarain kirjoitti...
Sugarmindy, kyllä minulla on alaa tukevasti sivuava peruskoululutus, jonka avulla pystyn löytämään ja keräämään tietoja suoraan alkuperäisistä referensseistä ja lukemaan vähän vaikeampaakin tekstiä.

Välillä lipsahdan keskusteluihin foorumille, mutta olen kyllä täällä itse käyttämässä kalorilaskuria.
ok, voitko kertoa mikä/minkä alan, niin saa vähän perspektiä :)

Foorumi ja ryhmät on osa Laskuria, ja itse käytän mielelläni molempia, sillä ne täydentää toinen toisiaan ja on osa kokonaisuutta ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Ja täysin aiheen viereen mutta mä tykkään katsella muiden ihmisten ruokalistoja.. En tiedä Maarain, syötkö vaan nuo/noin, vai jätätkö jotain merkkaamatta tai kuinka laskuria yleensä käytät mutta ajatuksena että mä syöttäisin esim hoitolapset tuolla ruokavaliolla vaikuttaa aika mielenkiintoiselta, jos kerran nämä ravitsemusasiat on sulle koulutuksen kautta tuttuja ja itse oppeja noudatat. Näyttää vaan sen verran erikoiselta tuo ruokalistasi :D

Mutta tämä vaan ajatusleikkinä, vitsinä, ajatuksena että jos kerran syö mielestään oikein oikeaoppisesti ja hyvin niin onko se paras vaihtoehto myös kaikille muille, vaiko "älä tee niinkuin mä teen, vaan tee niinkuin mä sanon"
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
+1
 

 vinnienna kirjoitti...
jep.. mä heitin tuon evoluutio ajatuksen ihan ajatusleikkinä.

....

Ei sitä nyt kenenkään tarvii vetää voita eikä kevytlevi 40 nenäänsä varmaan.. eiköhän me kaikki tänne mahduta mielipiteinemme ilman isompaa sotaa?
Juurikin näin, tätä myös itse tarkoitin. ;)

Ja sillä kysyin, onko jotain koulutuksellista tai ammatillista taustaa tähän asiaan, sillä silloin sille käsiteltävälle asialle saa aivan toisenlaista näkökulmaa. On eri asia jos juuri kortin saanut alkaa neuvomaan ajotaidoista yms kuin vuosia autoa vaikkapa ammatikseen ajanut tai autokoulun opettaja. Näissäkin tietenkin on eroja, mutta lähtökohtaisesti sitä asennoituu aivan eri tavalla esitettyyn asiaan, kun otetaan "lähde" huomioon.

Niin ja sekin vielä, että IMHO kokonaisuus on se mikä ratkaisee tai vaikuttaa eniten. Itse en ainakaan syö erikseen puhdasta hiilaria, puhdasta rasvaa (eläin- tai kasvirasvoja, käsiteltyjä tai käsittelemättömiä) tai puhdasta protskua. hmmm... kuinka puhdasta muuten proteiinijauheet yms lisät on?

Tuli tuo proteiini aivan randomilla mieleen tässä ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Oma ruokalistani ei ole esimerkki kenellekään, ja se on viitteellinen. Olen jo iäkkäänpuoleinen nainen, ja elän todellakin ruokalistani ilmoittamilla kalorimäärillä. Jos mielipiteeni ärsyttävät rasvakeskustelijoita, niin lueskelkaa ajankuluksenne jotakin muuta! Lukekaa myös keskustelijoiden laittamat referenssit. Googleta
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 Maarain kirjoitti...
Oma ruokalistani ei ole esimerkki kenellekään, ja se on viitteellinen. Olen jo iäkkäänpuoleinen nainen, ja elän todellakin ruokalistani ilmoittamilla kalorimäärillä.
kuten sanoin, huvikseni tykkään ajatuksilla leikkiä, mutta näemmä samaa huumorintajua ei kaikilla ole

 Maarain kirjoitti...
Jos mielipiteeni ärsyttävät rasvakeskustelijoita, niin lueskelkaa ajankuluksenne jotakin muuta! Lukekaa myös keskustelijoiden laittamat referenssit. Googleta
tämä kuulostaa pahasti sille että muut ei saa olla muuta mieltä saati ilmaista sitä "jos mun mielipiteeni ei kelpaa niin älkää tulko väittämään vastaan vaan menkää muualle" tai muutoin heittää eriäviä ajatuksia ilmaan ihan ajatuksina.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 146
0
 

 vinnienna kirjoitti...
 Maarain kirjoitti...
Oma ruokalistani ei ole esimerkki kenellekään, ja se on viitteellinen. Olen jo iäkkäänpuoleinen nainen, ja elän todellakin ruokalistani ilmoittamilla kalorimäärillä.
kuten sanoin, huvikseni tykkään ajatuksilla leikkiä, mutta näemmä samaa huumorintajua ei kaikilla ole

 Maarain kirjoitti...
Jos mielipiteeni ärsyttävät rasvakeskustelijoita, niin lueskelkaa ajankuluksenne jotakin muuta! Lukekaa myös keskustelijoiden laittamat referenssit. Googleta
tämä kuulostaa pahasti sille että muut ei saa olla muuta mieltä saati ilmaista sitä "jos mun mielipiteeni ei kelpaa niin älkää tulko väittämään vastaan vaan menkää muualle" tai muutoin heittää eriäviä ajatuksia ilmaan ihan ajatuksina.
Mulle tuli ihan samat ajatukset...

Toisaalta toinen kokee/ymmärtää tilanteet ja asiat toisella tavalla ja toinen toisella. Ei voi sanoa periaatteessa, että jonkun toisella tavalla kokema asia olisi väärällä tavalla koettu.

Enkä tarkoita sitä loukkaavasti/pahalla/ilkeyksilläni, kun kysyin onko jotain koulutuksellista/ammatillista taustaa ja jos on niin mitä, jolla pystyy tukemaan noita tiettyjä käsityksiä.

ja toisaalta koulutuksellista ei tarkoita myöskään aina sitä, että olisi jotkin tohtorin paperit. Esim Jmal (joka ei valitettavasti kyllä ole enää vaikuttanut täällä :( ) tietää noista kaikista asioista ihailtavan paljon, vaikkei hällä ymmärtääkseni esim. lääkärin tai vastaavan koulutusta olekaan.

ja toisaalta (jälleen) onhan Suomessakin lääkäreitä, joilla ei ole yhtenevä mielipide esimerkiksi tästä rasva-asiastakaan! Mitä siitä tulisi, jos kaikki olisi koko ajan kaikesta samaa mieltä! Siihen se kehittyminen ja innovaatiot loppuisikin, jos kaikki olis samaa mieltä.

Ja olen myös valmis myöntämää, jos olen ollut väärässä ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Tämä on oikein mukava topikki lukea, kiitos kaikille osallistujille.

Sen haluan sanoa – vähän aiheen vierestä kylläkin, että:
MOT ei ole oikea tiedeohjelma tai edes asiaohjelma vaan ylen näyttö, että hekin osaavat tehdä tabloidimaista paskajournalismia. Täydet pisteet onnistumisesta, mutta suurta painoarvoa ei ohjelman faktoille kannata eikä saa antaa. Ajatuksia se kyllä herättää ja pistää miettimään varmasti, joten se on positiivista. Ja lisätietoa voi sitten kaivaa netin uumenista.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 369
0
 

Vinnienna ja Sugarmindy, omassa "erikoisessa" dieetissäni tavoitetasoina ovat tällä hetkellä kaloreista proteiini 25%, hiilihydraatit 45%, rasvat 30%. Ruokavalioni toimii sikäli, että kalorilaskurin tuella olen nyt jo päässyt ihannepainoni alueelle, ja perinnöllinen kolesteroliongelmani on pysynyt lievänä.

Kovan rasvan (mukaanlukien margariini) ja eläinrasvojen osuuden pyrin itse tinkimään minimiin. Punaista lihaa en syö, ja eläinrasvoja saan jonkun verran kanasta, kalkkunasta, maitotuotteista sekä kalasta. Täysjyväviljoja pyrin syömään riittävästi ja monipuolisesti. Ajoittain olen ollut täysin kasvissyöjä, ja nytkin mietin siihen palaamista.

Eihän tässä ole mitään erikoista! :)

Kuuluisia kasvissyöjiä historiassa: Pythagoras, Plato, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer, Albert Einstein, lukuisia kuuluisia filosofeja ja taiteilijoita.
http://www.veg-world.com/articles/famous.htm Googleta
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 352
0
 

 Maarain kirjoitti...
Vinnienna ja Sugarmindy, omassa "erikoisessa" dieetissäni tavoitetasoina ovat tällä hetkellä kaloreista proteiini 25%, hiilihydraatit 45%, rasvat 30%. Ruokavalioni toimii sikäli, että kalorilaskurin tuella olen nyt jo päässyt ihannepainoni alueelle, ja perinnöllinen kolesteroliongelmani on pysynyt lievänä.

Kovan rasvan (mukaanlukien margariini) ja eläinrasvojen osuuden pyrin itse tinkimään minimiin. Punaista lihaa en syö, ja eläinrasvoja saan jonkun verran kanasta, kalkkunasta, maitotuotteista sekä kalasta. Täysjyväviljoja pyrin syömään riittävästi ja monipuolisesti. Ajoittain olen ollut täysin kasvissyöjä, ja nytkin mietin siihen palaamista.

Eihän tässä ole mitään erikoista! :)

Kuuluisia kasvissyöjiä historiassa: Pythagoras, Plato, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer, Albert Einstein, lukuisia kuuluisia filosofeja ja taiteilijoita.
http://www.veg-world.com/articles/famous.htm Googleta
Anteeksi, mutta mää putosin nyt taas kärryiltä vähän Hieroo silmiään

Moitinko tai arvostelinko jossain välissä ruokavaliotasi, "makropiirakkaa" tai kasvissyöntiäsi tai väitinkö ruokavaliotasi erikoiseksi?

En näe kyllä siinä mitään erikoista, jos syöt kasvisvoittoisesti, eikä tässä tainnut kyseessä olla suoraan pelkästään sinun ruokavaliosi, vai oliko?

Itse olen yrittänyt heitellä ilmaan erilaisia hypoteeseja tuosta eläin-/kovastarasvasta sekä pääosin Vinniennan ajatustenhetoista jatkohöpötyksiä. Pääpointtihan taisi olla se, että kovia rasvoja on "syytetty" ehkä liikaa kaikista sairauksista yms. Jos eläinrasvoja tai kovia rasvoja suosii, ei se tarkoita sitä, että vetää litratolkulla kookosöljyä, kiskoo pekonia ja kuohukermaa suupielet vaahdoten ja jälkkäriksi vielä ihan suoraa silavaa.

Toki tiedän, tämän sentään tiedän Niin kivaa että pissattaa! , että MOT on viihteellinen telkkariohjelma, joka kaivaa tai etsimällä etsii sensaatiohakuisia asioita ohjelmaansa, mutta niissäkin on ajatuksen siemen. Niiden tarkoituksena onkin kyseenalaistaa jotain valtakäsitystä.

Täällä ei paljo voi henkilökohtaisuuksiin suoraan mennä, enkä tunne mitään tarvetta siihen, koska ei tunnekaan IRL montaa ihmistä (ainakaan tietoisesti) ja kun jokin asia kirvoittaa mieltä, kuten tämä rasvakeskustelu, niin itse ainakin raapustan mielelläni kaikkia mieleeni tulevia näkökulmia asioita.

Sillä ei ole itselleni merkitystä, kuka "vastaväittäjänä" on, enkä ainakaan tahallisesti mene henkilökohtaisuuksiin tai ala arvostelmaan jonkun ruokavalintoja. Ei ne omanikaan aina niin "puhtoisia" tai täydellisiä valintoja ole, kenellä olisi? Toisen mielestä karppaaminen on aivan huuhaata ja pilaa terveytensä, toisen mielestä taas hiilareita kiskova pilaa elimistönsä jatkuvalla "sokerikuormalla". Eiköhän se suhteellinen kultainen keskitie ja kohtuus kaikessa ole tärkeintä. Ääripäät eivät yleensä missään asiassa taida olla pitkällä aikavälillä hyväksi.

Jos sinulle Maarain siis toimii laihdutuksen kannalta se, mitä syöt nyt, niin good for you! :) En tiedä, missä vaiheessa keskustelu on kääntynyt veget vs. lihansyönti -"kisaan". Oletettavasti maailmassa on ja on ollut ennenkin myös kuuluisia "lihansyöjiäkin", enkä itse (en voi puhua muiden puolesta luonnollisestikaan) perustaisi tiettyä syömistapaa/-valintaa sille, että tavalla tai toisella tunnettu ihminen on noudattanut jotain tiettyä ruokavaliota. Toki toisille esim julkkisten ruokavaliot on se ratkaiseva tekijä, miksi mitäkin noudatetaan.

Omasta puolestani ainakin haluaisin ja toivon, että vapaa ajatusten heitto jatkuuu edelleen aiheesta kuin aiheesta ilman henkilökohtaisuuksiin menoa, väheksymättä tai täystyrmäämättä kenenkään mielipidettä tai näkemystä asiasta. :) Toki kaikille ei kolahda sama huumori kuin kaikille.

Jos jollakulla on myös sellaista kokemusta ja/tai tietämystä ravitsemuksellisista tai vastaavista asioista, jotka tuo asioihin asiantuntijamaista näkökulmaa, olisi se mielestäni hyödyllistä tuoda esille ja jos haluaa, kertoisi tarkemmin miten/mihin asiantuntijuutensa perustaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 30.9.2010
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Kovien rasvojen epäterveellisyys täysi myytti, katso MOT