Kalorilaskuri

Säästä ruokakuluissa

Säästä ruokakuluissa

Keskustelun päävalikko > Uutisia > Säästä ruokakuluissa

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

<< Edellinen sivu 1 2 Seuraava sivu >>
 
Kun lama koettelee, on aika kiinnittää huomio ruokatottumuksiin. Samalla myös vartalo kiittää, kun turhat heräteostokset jäävät kauppaan.

- Valmista suuri määrä ruokaa kerralla. Pakasta loput sopivan kokoisiin astioihin ja ota evääksi työpaikalle.
- Käytä edullisia perusaineksia, kuten maitoa, kaurahiutaleita, perunaa ja porkkanoita. Toki kohtuus kaikessa: liikaa hiilihydraatteja ei kannata nauttia.
- Valmista leipä itse. Hyödynnä myös uunin jälkilämpö. Jos teet kunnolla leipää, voit pakastaa loput.
- Osta aina kauden vihanneksia, esimerkiksi nyt saa erinomaista parsaa. Vaikkapa kurkun hinta vaihtelee suuresti vuodenajasta riippuen.
- Osta tarjoustuotteita ja keskitä ostokset, ylimääräisistä bonuksistakin on etua.
- Suunnittele ostokset etukäteen. Näin ostat vain tarpeellista ja ehkäiset turhia ostoksia. Vanha kunnon totuus pitää edelleen paikkansa: älä mene nälkäisenä kauppaan.
- Jos mahdollista, vähennä lihansyöntiä. Liha maksaa paljon ja voi olla mukavaakin vaihtelua pitää yksi kasvispäivä viikossa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 12.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 148
0
 

Ihan kiva, mutta en usko että noilla neuvoilla laihtuu tai pysyy kunnossa. Meinaan maidon, perunan, leivän ja kaurahiutaleiden suosiminen ja lihasta säästäminen on melkolailla sama asia kuin söisi pelkkää hiilihydraattia. Ei tolkkua.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 12.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 

Listaan voisi lisätä alennuslihojen kyttäämisen ja pakastamisen.

Muuten kokojyvätuotteisiin, edullisiin kasviksiin ja perunaankin panostaminen talouden kurautuessa on taatusti parempi vaihtoehto kuin siirtyminen lenkkimakkaraan tai vastaaviin edullisiin "liha"tuotteisiin. Ja keskiolueen, ettei niin harmita.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 12.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 224
0
 

Niinpä Cutie, moni tarttuu taloudellisessa ahdingossa helposti juuri noihin huonoihin, höttötuotteisiin, kun astetta terveellisimmistäkin löytyy hyviä vaihtoehtoja. On porkkana kuitenkin paaaaaaaaaljon parempi kuin just joku lauantaimakkara.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 13.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 148
0
 

Ruokamenot ovat mielenkiintoinen seurantakohde.
Monilla opiskelijoilla on taloudellisesti tiukkaa ja äidin lihapadat
kaihertavat mielessä.
Suomalaiset peruselintarvikkeet (maito, peruna, leipä, kasvikset ja liha) ovat edullisia ja terveellisiä. Lihan hintakin on nykyään halpa , usein perusliha on halvempaa kuin valmistuotteet. Peruselintarvikkeistakin voi rakentaa ravitsemuksellisesti monipuolisen ja terveellisen ruokavalion, ei siihen tarvita erikoistuotteita.

Olisi mielenkiintoista kuulla paljonko teidän peruspäivän ruuat maksavat.
Itse laskin yhtenä päivänä 1800 kcal päivän tarvikkeiden maksaneet muistaakseni noin 4€, yksittäisistä ruuista kaurapuuroannos taisi olla halvin, 4,5 senttiä!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 13.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 498
0
 

 Liliath kirjoitti...
Niinpä Cutie, moni tarttuu taloudellisessa ahdingossa helposti juuri noihin huonoihin, höttötuotteisiin, kun astetta terveellisimmistäkin löytyy hyviä vaihtoehtoja. On porkkana kuitenkin paaaaaaaaaljon parempi kuin just joku lauantaimakkara.
Ja sitten, jos työttömyys iskee, niin turhan moni käyttää ylimääräisen vapaa-ajan kaljoitellen kuin jossain ilmaisessa liikuntaharrastuksessa :( .
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 13.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 224
0
 

 metsämar kirjoitti...
Itse laskin yhtenä päivänä 1800 kcal päivän tarvikkeiden maksaneet muistaakseni noin 4€, yksittäisistä ruuista kaurapuuroannos taisi olla halvin, 4,5 senttiä!
Huh, tuota voisi sanoa jo edulliseksi annokseksi :) Mulla vaihtelee päivän syömisten hinta suuresti (välillä osaan elää ihmisiksi ja toisinaan tulee tehtyä tyhmiäkin valintoja, niin kropan kuin kukkaronkin mielestä). Joskus on mielenkiintoista katsoa aikakauslehtien reseptejä, joihin on valmiiksi laskettu annoksen hinta. Tais olla Seurassa ainakin joskus tehty noin. Sai reilulla eurolla ihan maittavan näköisen annoksen kyllä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 14.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 148
0
 

 Liliath kirjoitti...
 metsämar kirjoitti...
Itse laskin yhtenä päivänä 1800 kcal päivän tarvikkeiden maksaneet muistaakseni noin 4€, yksittäisistä ruuista kaurapuuroannos taisi olla halvin, 4,5 senttiä!
Huh, tuota voisi sanoa jo edulliseksi annokseksi :) Mulla vaihtelee päivän syömisten hinta suuresti (välillä osaan elää ihmisiksi ja toisinaan tulee tehtyä tyhmiäkin valintoja, niin kropan kuin kukkaronkin mielestä). Joskus on mielenkiintoista katsoa aikakauslehtien reseptejä, joihin on valmiiksi laskettu annoksen hinta. Tais olla Seurassa ainakin joskus tehty noin. Sai reilulla eurolla ihan maittavan näköisen annoksen kyllä.
HyväTerveys -lehdessä, ainakin tuossa ruokaextrassa on myös laskettu ruokien hintoja. Esim. uusimmassa TexMex-jättipihvi (100g jauhelihaa, puoli desiä perunasosetta, 50g papuja ja paaaaljon mausteita) 1,75€ annos. Noita jos pakastaisi kasan, saisi helpon aterian - pottu seassa valmiina, joten vihannekset riittäisivä lisukkeeksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 14.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 224
0
 

Laitanpa ihan huvikseen tähän laskelman tuosta päivän ruoka-aineksista.
Olisipa tässä laskurissa tuollainen kustannustoiminto Tosi viileenä

Tällaisesta päivän ruokailusta kertyy 1823 kcal ja p/hh/r = 111/207/60.
Kuituja 38g.
Kaikkiaan päivän ruuat maksavat näillä hinnoilla 5,10€.
Meidän kaupassa on meijerituotteet todella kalliita, varmaan jostain muualta saisi halvemmalla, mutta kun kyläkauppa on tässä ja ne muut sitten 50km päässä.....

Tässä taitaa olla myös "pieni" laskuvirhe Niin kivaa että pissattaa!
Omenat esim ostetaan kuorineen ja syödään kuorittuina, samaten perunat ja mitähän muuta virhettä tässä on?

muoks. heittää pahasti nuo numerot

€/kg yht
6 palaa ruisleipää 3,50 0,63
60g margar 40% 6,22 0,37
60g juustoa 5% 7,- 0,42
45g kalkkunaleike 9,- 0,40
40g kaurahiutale 1,25 0,05
400g maito laktoos. 1,95 0,78
200g jug 0% 2,65 0,53
10g manshillo 3,- 0,03
15g auringonk.siem 10,- 0,15
180g perunaa 0,50 0,09
125g sekavihannes 1,56 0,20
150g broilerifile 7,- 1,05
400g omenaa 0,99 0,40
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 14.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 498
0
 

Anais, hiilarin syöminen ei itsessään oo paha. Kaurahiutaleet esimerkiksi on aivan loistavaa ruokaa kuntoilijalle ja kelle vaan. Korvaa urheilujuomat, on kevyttä ja sisältää rautaa ja vitamiinejä, sekä niistä saa kuitua josta maha kiittää! Lihan voi korvata soijalla, josta saa protskua ja joka on todella edullista. Lihaa ei kyllä ole pakko syödä edes joka päivä. Allekirjoitan nämä vinkit, oon opiskelija ja halvalla voi syödä terveellisesti juuri noin :D DDD Ja muistetaan, että hiilarit on elimistön bensa! Ensisijainen ravinnonlähde siis.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.5.2009
Viestejä 6
0
 

 melissa1983 kirjoitti...
Anais, hiilarin syöminen ei itsessään oo paha. .
Kopioin itseäni tuolta karppauskeskusteluista, jotta selvennän nyt kantaani hiilareihin:

Hieman vielä hiilihydraateista, ja miksi niitä siis rajoitetaan. Nyt kun pystyn syömään enemmän kaloreita kuin vuosiin, en ole samaa mieltä siitä että kokonais-kalorimäärä ratkaisee. Ruoan laadulla ja vaikutuksella verensokeriin, ja rasvan polttamiseen on ISO merkitys. Koska:

- Kaloriteoria pitää paikkansa jossain määrin, mutta vähähiilihydraattisella dieetillä ihmisen sietämä kalorimäärä voi olla huomattavasti korkeampi

- Hiilihydraattejen tarvittava määrä on yksilöllinen, jos ei liiku paljon, ei kannata syödä hiilareita kovinkaan paljon, kun taas paljon liikkuvilla hiilarinsietokyky on huomattavasti korkeampi. Ihmisen kyky varastoida "ylimääräisiä" hiilareita on rajallinen, kun maksan ja lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilarit kapsahtavat ihraksi rasvakudokseen.
ELI: vaikka hiilihydraatit ovatkin rasvattomia, ylimääräiset hiilarit muuttuvat silti elimistössä ylimääräiseksi rasvaksi.

- jos pääpaino ravinnossa on hiilareilla, ne eivät edes pidä nälkää, ihminen on ärtyisä ja odottaa vain seuraavaa ruoka-annostaan kuin huumeiden orja

- Verensokerin suuret vaihtelut saavat syömään lisää kaloreita, silloin kalorimäärälläkin on merkitystä

- nopeat hiilarit nostavat insuliinitasoa enemmän kuin hitaat, laajoissa tutkimuksissa on havaittu että korkean glykemiaindeksin omaavat hiilarit ovat yhteydessä lihavuuteen

- insuliini auttaa elimistöä säilömään energiaa rasvaksi


Vielä kerran rautalangasta kuinka se kuvio menee:


Ateria, joka sisältää pääasiassa hiilihydraatteja > nostaa verensokeria huimasti>
elimisto yrittää tasata verensokeria > haima erittää vereen insuliinihormonia > insuliini puolestaan alentaa veren glukoositasoa, joka ei olekaan hyvä asia, KOSKA, > insuliini on ns. varastointihormoni, jonka tehtävänä on varastoida ylimääräiset hiilihydraatit rasvakudoksiin mahdollisen nälkiintymisen varalta.

Ja mikä pahinta, kohonneet insuliiniarvot eivät ainoastaan käske elimistöä muuttamaan hiilihydraatteja rasvaksi ja varastoimaan niitä, vaan ne myös kieltävät rasvakudoksia vapauttamasta varastoitua rasvaa. Siksi varastoitua rasvaa ei voi käyttää energianlähteenä, mikäli insuliiniarvot ovat jatkossakin hiilareiden takia koholla.

Ylimääräiset hiilihydraatit eivät näin ollen ainoastaan lihota, vaan myös varmistavat, että ihminen pysyy lihavana.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 23.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 

 anais kirjoitti...
- nopeat hiilarit nostavat insuliinitasoa enemmän kuin hitaat, laajoissa tutkimuksissa on havaittu että korkean glykemiaindeksin omaavat hiilarit ovat yhteydessä lihavuuteen
Kannattaa kuitenkin muistaa, että on olemassa myös paljon hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita, joiden GI on matala, jolloin ne nostavat verensokerin tasaisesti ja pitävät sen myös tasaisena. Tähän ei voi siis vedota tehokkaasti hiilihydraatti-proteiinikeskustelussa, koska se on aivan sama asia kuin keskustelisi HK:n sinisen ja luomulihan ravintoarvoista.

 anais kirjoitti...
- jos pääpaino ravinnossa on hiilareilla, ne eivät edes pidä nälkää, ihminen on ärtyisä ja odottaa vain seuraavaa ruoka-annostaan kuin huumeiden orja
Tässä on aika suuria yksilöllisiä eroja ja asiaan vaikuttaa huomattavasti myös se kuinka tasaisin väliajoin nauttii ruokansa. Ymmärrän kyllä mihin karppihypetys perustuu, mutta liian usein tuntuu unohtuvan, että vaikka ihmisen keho ei pystykään hyödyntämään selluloosaa, niin hiilihydraatteja tarvitaan aineenvaihduntaan, sekä hermoston toimintaan. Matalan GI:n omaavat hiilihydaarit eivät ole mikään paha peikko, jos pysyy kohtuudessa ja tekee oikeita valintoja.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

Savanah, jos luet viestini uudelleen, huomaat että en ole eri mieltä kanssasi siitä etteikö hiilihydraateissa olisi eroa.

Karppaus ei ole hiilihydraatiton, vaan vähähiilarinen tai hyvähiilihydraattinen ruokavalio. Tätä ei ilmeisesti voi koskaan liikaa korostaa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 

 anais kirjoitti...
Savanah, jos luet viestini uudelleen, huomaat että en ole eri mieltä kanssasi siitä etteikö hiilihydraateissa olisi eroa.
Ei tarvetta. Huomasin kyllä jo aikaisemmin, että totesit eron joissakin kohdissa. Yllä mainitut kohdat, sekä kirjoittamasi teksti kokonaisuudessaan ovat mielestäni kuitenkin liian yleistäviä ja epätarkkoja. Niistä tulee ikävän provosoiva ja kaikkien hiilihydraattien vastainen maku tässä asiayhteydessä esitettynä, joten halusin nostaa esiin ja tarkentaa ko.asioita. Ei siis mitään sen kummallisempaa. Ihan hyvä teksti noin niin kuin muuten.

 anais kirjoitti...
Karppaus ei ole hiilihydraatiton, vaan vähähiilarinen tai hyvähiilihydraattinen ruokavalio. Tätä ei ilmeisesti voi koskaan liikaa korostaa.
Tiedän. Olen entinen hyväkarppi. Yksilöllisiä erojakaan ei voi näemmä tarpeeksi korostaa. Jokainen tavallaan.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 97
0
 

Anais, tosi hyviä pointteja hiilihydraateista, kiitos! :)

Monesti hiilihydraatteja pelätään/kartetaan kuin ruttoa ja ihan väärin perustein ja sitten eletään jollain ihmeen light-mehulla, juustolla ja nakeilla. Ihanaa siis, että joku puolustaa esim. kaurapuuroa!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 24.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 377
0
 

 Hansel kirjoitti...
Anais, tosi hyviä pointteja hiilihydraateista, kiitos! :)

Monesti hiilihydraatteja pelätään/kartetaan kuin ruttoa ja ihan väärin perustein ja sitten eletään jollain ihmeen light-mehulla, juustolla ja nakeilla. Ihanaa siis, että joku puolustaa esim. kaurapuuroa!
Entinen hyväkarppaaja nostaa kans peukkua kirjoitukselle!

Olen huomannut, että tuo karppaushypetys saa välillä jopa hurmosmaisia piirteitä, ja huomannut myös sen, kun karppaamisen sanotaan vievän makean- ja hiilarihimon mennessään, että se onkin (ainakin itelläni) psykologinen juttu suurimmaksi osaksi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Mun kone kummittelee jotain ihan omaa... piti kirjoittaa paljon pidemmälti omista havainnoista karppaamisen ja hiilareiden suhteen mutta tekstiä ei näy kun pääsen tän vastauslaatikon alareunaan asti... :( pöh En tajua
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Äh, mä varmaan sitten karppaushypetän hurmoksessa, mutta mulla karppaus on ollut niin hemmetin mullistava kokemus henkisesti ja fyysisesti, että tuntuis itsekkäältä olla kertomatta siitä muille.

Lisäksi, kun taiveihottuma parantui, atooppinen iho pysyy heleänä, sekä nivelrikko ei enää riivaa polvissa, ja henkisesti on tasapainoinen olo ruokavaliota muuttamalla, on pakko uskoa että jokin muutos on ollut todella oikea.

Se, että onko siihen vaikuttanut hiilihydraatin ja tärkkelyksen minimointi vain parhaisiin mahdollisiin lähteisiin, viljojen ja perunan 99% karttaminen, vai lisäaineiden välttäminen tai sitten yksinkertaisesti rasvan lisääminen ruokavaliossa, on tietysti mahdotonta sanoa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 


Vierailija
 anais kirjoitti...
Äh, mä varmaan sitten karppaushypetän hurmoksessa, mutta mulla karppaus on ollut niin hemmetin mullistava kokemus henkisesti ja fyysisesti, että tuntuis itsekkäältä olla kertomatta siitä muille.

Lisäksi, kun taiveihottuma parantui, atooppinen iho pysyy heleänä, sekä nivelrikko ei enää riivaa polvissa, ja henkisesti on tasapainoinen olo ruokavaliota muuttamalla, on pakko uskoa että jokin muutos on ollut todella oikea.

Se, että onko siihen vaikuttanut hiilihydraatin ja tärkkelyksen minimointi vain parhaisiin mahdollisiin lähteisiin, viljojen ja perunan 99% karttaminen, vai lisäaineiden välttäminen tai sitten yksinkertaisesti rasvan lisääminen ruokavaliossa, on tietysti mahdotonta sanoa.
Sitten on myös sekin vaihtoehto, että kun psyykkinen olo on hyvä, niin se osaltaan vaikuttaa siihen fyysiseen oloon.
Jos saa karppauksesta psyykkistä mielihyvää, niin se myös näkyy fyysisesti.
Kai. :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.5.2009
0
 

En ole perehtynyt karppaukseen, mutta osa noista väitteistä on ihan höpölöpöä. Toki uskomuksia on monia, ja jokainen päättää itse mitä ruokavaliota noudattaa. Mutta perusasioita ei kannata vääristellä sopimaan omiin näkemyksiinsä.


- Hiilihydraattejen tarvittava määrä on yksilöllinen, jos ei liiku paljon, ei kannata syödä hiilareita kovinkaan paljon, kun taas paljon liikkuvilla hiilarinsietokyky on huomattavasti korkeampi. Ihmisen kyky varastoida "ylimääräisiä" hiilareita on rajallinen, kun maksan ja lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilarit kapsahtavat ihraksi rasvakudokseen.
ELI: vaikka hiilihydraatit ovatkin rasvattomia, ylimääräiset hiilarit muuttuvat silti elimistössä ylimääräiseksi rasvaksi.

.
Totta sinänsä, että ylimääräinen hiilihydraatti varastoidaan rasvaksi. Mutta niin tapahtuu ylimääräiselle proteiinille ja rasvallekin. Eli siis oikea väite kuuluu: Ylimääräinen ravinto varastoidaan rasvaksi, täysin riippumatta siitä missä muodossa se syötiin :(


Ateria, joka sisältää pääasiassa hiilihydraatteja > nostaa verensokeria huimasti>
elimisto yrittää tasata verensokeria > haima erittää vereen insuliinihormonia > insuliini puolestaan alentaa veren glukoositasoa, joka ei olekaan hyvä asia, KOSKA, > insuliini on ns. varastointihormoni, jonka tehtävänä on varastoida ylimääräiset hiilihydraatit rasvakudoksiin mahdollisen nälkiintymisen varalta.
Terveen ihmisen verensokeri ei nouse huimasti, vain diabeetikolla käy näin.

Insuliinin päätehtävä elimistössä on kuitenkin kuljettaa energiaa sitä tarvitseville lihassoluille. Hiilarit varastoidaan vain jos tarjonta ylittää tarpeen. Vika ei kuitenkaan ole hiilihydraattien tai insuliinin, vaan yksinkertaisesti liian vähän liikunnan ja liiallisen ravinnon saannin.

Ja mikä pahinta, kohonneet insuliiniarvot eivät ainoastaan käske elimistöä muuttamaan hiilihydraatteja rasvaksi ja varastoimaan niitä, vaan ne myös kieltävät rasvakudoksia vapauttamasta varastoitua rasvaa. Siksi varastoitua rasvaa ei voi käyttää energianlähteenä, mikäli insuliiniarvot ovat jatkossakin hiilareiden takia koholla.

Ylimääräiset hiilihydraatit eivät näin ollen ainoastaan lihota, vaan myös varmistavat, että ihminen pysyy lihavana.
Siis edelleen vain kulutuksen ylittävä osa hiilihydraateista varastoidaan rasvaksi. Varastoitua rasvaa ei oteta käyttöön myöskään jos syöt ylenmäärin rasvaa ja proteiinia. Luonnollisesti elimistä käyttää polttoaineekseen ensin sen mitä tänään on syöty, ja vasta sitten jos se ei riitä kosketaan varastoihin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 25.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 282
0
 

Mie oon kyllä yks onnekkaiden joukossa.. nimittäin tuon lihan saan ilmasiksi porukoilta kun niillä on maatila.. tulee jauhelihaa, sisäfile ja ulkofile pihvit.. paistit yms.. sit ruisleivän mies voi ottaa töistä kotia mukaan :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 294
0
 

 mirrrbelou kirjoitti...
mie oon kyllä yks onnekkaiden joukossa.. nimittäin tuon lihan saan ilmasiksi porukoilta kun niillä on maatila.. tulee jauhelihaa, sisäfile ja ulkofile pihvit.. paistit yms.. sit ruisleivän mies voi ottaa töistä kotia mukaan :D
MEillä kans työpaikkaetuna lihaa...
Paitsi, ettei maatilalla kasva jauhelihaa Rolling on the Floor Laugh
Suloisesta vasikasta tai karitsasta on vielä pitkä matka jauhelihaksi. Paitsi joskushan sekin vaihe niille tulee vastaan.

Tämä topic on näköjään muuttunut karppaajien pohdiskeluksi, jospa pohtisitte
sitten niitä ruokakulujen säästöjä? Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon maksaa normi karppaus-päivä?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 498
0
 

 metsämar kirjoitti...
Tämä topic on näköjään muuttunut karppaajien pohdiskeluksi, jospa pohtisitte
sitten niitä ruokakulujen säästöjä? Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon maksaa normi karppaus-päivä?
Minusta olisi mielenkiintoista kuulla, miten kulut ovat kehittyneet homman (anteeksi epätarkka ilmaisu kiireessä) yleistyessä. Olen itse lähinnä katsellut nk. partaäijä-purkin hintaa, se kun on lähikaupassa rahkapurkkieni yläpuolella. Ylöspäin tuntuu menevän taisaisin välein. Ja olen kuullut myös huhua, että takavuosien voivuoret on purettu ja tämänkin tuotteen hinta on noussut.
Meillä syödään vain kasvirasvoja, koska maitoproteiiniallergiselle ei voi sovi eikä jääkaapissa ole tilaa useammalle rasvapurnukalle.
Mutta ilokseni huomasin, että Rainbow-tuotteiden määrä on taas noussut - soija- ja kaurajuomat lähtevät n. 25% halvemmalla kuin johtavat merkit. Yleisesti noita ketjujen omia merkkejä kannattaa suosia hinnan vuoksi. Siinä tosin saattaa sitten lähiruokaperiaate kärsiä...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 224
0
 

Mä seurasin neljä kuukautta tänä vuonna omia ruokamenojani, pistin kaikki ruokakulut ylös. 170 € oli halvin kuukausi yhden ihmisen sapuskoiksi, kalleinta oli huhtikuussa kun oli synttärit ja tuli syötyä ulkona: 210 € / kk. Syön aika paljon perustuotteita, en syö lihaa, teen leivät itse jne. Eniten euroja menee hedelmiin ja kasviksiin, toisiksi eniten maitotuotteisiin (kulutan paljon maitoa ja rahkaa).

Tyypillinen kauppakassi kerran viikossa on purkki rasvatonta maitoa, litra jogurttia, muutama rahkapurkki, banaaneja tai muita hedelmiä, tonnikalaa ja sit riippuen viikon lämpimästä ruoasta sipulia/tomaattisosetta jne. 15-20 € on perus kauppakassin hinta viikoksi silloin kun syön viisi kertaa lämpimän aterian koululla. Jos teen itse lämpimätkin ruoat niin menee 25-30 €.

Mulla on toiminu ruoan säännöstely, syön jogurttia 1,5 dl päivässä, maitoa 2 dl, puuroa ja muuta halpaa huttua vapaasti ja sit esim. yks banaani jne. Harmi vaan, että tämmönen kurissa eläminen aina jossakin vaiheessa (yleensä n. kerran kuussa) kaatuu siihen, että saatan kerralla syödä 20 € edestä kaikkea mitä on kuukauden ajan tehnyt mieli... Kofeiini
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 29
0
 

 sava kirjoitti...
Totta sinänsä, että ylimääräinen hiilihydraatti varastoidaan rasvaksi. Mutta niin tapahtuu ylimääräiselle proteiinille ja rasvallekin. Eli siis oikea väite kuuluu: Ylimääräinen ravinto varastoidaan rasvaksi, täysin riippumatta siitä missä muodossa se syötiin :(
Juuri näin olen asian ihan oikeasti ymmärtänyt menevän, ja tuosta pitikin kirjoittaman sillon kun kone alkoi temppuilmaan näiden laatikoiden kanssa.

Insuliinin päätehtävä elimistössä on kuitenkin kuljettaa energiaa sitä tarvitseville lihassoluille. Hiilarit varastoidaan vain jos tarjonta ylittää tarpeen. Vika ei kuitenkaan ole hiilihydraattien tai insuliinin, vaan yksinkertaisesti liian vähän liikunnan ja liiallisen ravinnon saannin.
Aivan samaa mieltä, edelleen. Olen huomannut itselläni juurikin tuon: oli ruokavalio mikä tahansa, niin suurin merkitsevä tekijä on yleensä syödyillä kaloreiden määrällä ja laadulla sekä liikunnan määrällä ja laadulla. Hiilareiden vähentämisen jälkeen erilaiset pömpötykset jää joksikin aikaa pois, koska elimistöstä "karkaa" glykogeenien (?) sitomat nesteet, joita muuten on aikasta paljon. Olikohan se juurikin se karppauksen alkuvaiheen mainostetut 3-4 kg tai jopa enemmän riippuen tuon varaston koosta. Mutta joka täyttyy sitten aika salamana kun sitä hiilaria on taas saatavilla, ja muistaakseni täyttyy pikkuisen enemmän kuin mitä edellisellä kerralla tuota varastoa oli.

Ja mikä pahinta, kohonneet insuliiniarvot eivät ainoastaan käske elimistöä muuttamaan hiilihydraatteja rasvaksi ja varastoimaan niitä, vaan ne myös kieltävät rasvakudoksia vapauttamasta varastoitua rasvaa. Siksi varastoitua rasvaa ei voi käyttää energianlähteenä, mikäli insuliiniarvot ovat jatkossakin hiilareiden takia koholla.

Ylimääräiset hiilihydraatit eivät näin ollen ainoastaan lihota, vaan myös varmistavat, että ihminen pysyy lihavana.
Siis edelleen vain kulutuksen ylittävä osa hiilihydraateista varastoidaan rasvaksi. Varastoitua rasvaa ei oteta käyttöön myöskään jos syöt ylenmäärin rasvaa ja proteiinia. Luonnollisesti elimistä käyttää polttoaineekseen ensin sen mitä tänään on syöty, ja vasta sitten jos se ei riitä kosketaan varastoihin.
Osittain molemmat pitää paikkaansa ymmärtääkseni. Kaikki on siis mutuilua ja soveltamisyrityksiä siitä, mitä olen lukenut ja kokenut. Liika insuliini sitoo kyllä rasvaa itseensä aika tehokkaasti ja estää sitä palamasta normaalisti esim. insuliiniresistenssissä, mutta jos pysytään edelleen perus-normaaliterveessä ihmisessä, niin näin ei pitäisi käydä.

Insuliinin olen ymmärtänyt olevan myös lihasten kasvuun/rakentumiseen vaikuttava hormoni, ja ellen väärin ole ymmärtänyt niin toiset kehonrakentajat taitaa käyttää insuliinia juurikin tähän tarkoitukseen. En ole varma kuitenkaan.

Mitä sitten noihin ruokakuluihin tulee niin riippuu ihan siitä, millaista laatua ostaa. Karppiruoka on suhteellisen kallista, jos mättää lihaa kilokaupalla yms. Ja voi on muuten kalliimpaa kuin "perusvoileipämargariinit". Mutta niin on myös hedelmät ja osa vihanneksistakin, ja se leipä!

Meillä menee eniten ruokakuiluissa maitotuotteisiin. Partiksen hinta on täällä mennyt vähän edestakaisin: yhdessä välissä oli noin 3 euroa iso pönttö (1kg) ja yks kaks tippu 2,25e ja nyt on taas noussut. Partista meillä syötiin aika paljon kevättalvella ja talvella, mutta ei mene enää.

Jostain syystä kun lopetin oman karppausvouhkauksen, tuntui että palasin takaisin ihan normaaliin ruokaan, enkä ole mikään extempore. En kuitenkaan vähättele tai katso kieroon (vaikka tekstistä kyllä voi senkin mielikuvan saada...) karppaajiakaan.

Kaikki mielitekojeni olen huomannut (kuten aiemmin sanoinkin) olevan melko pitkälle pääkopan sisäisiä juttuja. Vaikea oli itsenikin myöntää, ja kauan uskoin, että mieliteot karkaa karppaamisen myötä, mutta... kyllä niitä hiilrimielitekoja on karpatessakin. Eron huomaan myös siitä, kun sokerit ei ole aina ihan tasapainossa, niin silloin kun sokeri on liian alhaalla, ei sillä ole mitään väliä onko se suuhun laitettava sokeri/hiilari hyvänmaikuista tai vähemmän, kunhan huonosta olosta pääsee nopeasti eroon. Ero siis mieliteolla ja todellisella tarpeella.

Jokainen menee kuitenkin sillä, minkä itselleen kokee sopivammaksi. Eikä ole mitenkään huono asia kokeilla jotain toistakin tapaa ja vähän avartaa mielikuviaan. Kaikki ruokasuositukset yms. muuttuvat kuitenkin koko ajan ja pikkuhiljaa. Olihan kananmunatkin joku aika sitten tappolistalla niiden kolesterolin takia, mutta näin ei enää olekaan.

Eli kukin taaplaa tyylillään, ja annetaan näin ollakin. Omista kokemuksista on hyvä kertoa, myös karppaamisesta, ja jokainen kokee asiat eri tavalla ja omalla tavallaan, eikä siinä ole mitään väärää, ellei ala pakottamaan toisia ja väkisin pitämään väärässä jonkin asian suhteen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

 Nuunu kirjoitti...
Mulla on toiminu ruoan säännöstely, syön jogurttia 1,5 dl päivässä, maitoa 2 dl, puuroa ja muuta halpaa huttua vapaasti ja sit esim. yks banaani jne. Harmi vaan, että tämmönen kurissa eläminen aina jossakin vaiheessa (yleensä n. kerran kuussa) kaatuu siihen, että saatan kerralla syödä 20 € edestä kaikkea mitä on kuukauden ajan tehnyt mieli... Kofeiini
Huomannut aivan saman jos elää tuossa "kurissa" niin jossain vaiheessa se kosahtaa karille aika pahasti Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 2802
0
 

Muistan, kuinka opiskelujen jälkeen eka työpalkan saadessani kannoin kaksi muovikassillista hedelmiä kotiin ja söin varmaan viikon pelkkiä hedelmiä.
Silloin (30v sitten) hedelmät olivat suhteessa kalliimpia kuin nykyisin.

Ehkä minulle on jäänyt lapsuudesta vieläkin kaipuu syödä paljon hedelmiä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 498
0
 

Jep jep.

Noh, mä en tietoisesti säästä ruokakuluissa. Itseasiassa panostan ruokaan, luomuun, tuoreisiin ja lisäaineettomiin raaka-aineisiin. Säästän muista asioista mielummin. Emme kuitenkaan käytä 2hengen taloudessa ruokaan sen enempää kuin n. 300-400e kuussa, jossa on mukana myös kummankin lounaskulut.

En ostele jatkuvasti vaatteita, kosmetiikkaa tai turhia tavaroita. Mulle hyvä olo, niin henkisesti kuin fyysisesti, on tärkeintä. Ja rakastan kokata itse hyvää ruokaa, enkä voinut sietää ennen karppaustakaan eineksiä, tai perunamössöruokia.

Siinä tietysti säästän että kinuan metsästäviltä sukulaisilta riistaa pakastimeen, ja otan vastaan kaikki itse kasvatetut tai kerätyt marjat, sienet, omenat etc mitä tarjotaan. Ja täytän pakastinta muutenkin, mm. pakastevihanneksilla ja lihoilla, jotka käyvät hätävarana kiireisinä päivinä. Ja aina kun valmistan ruokaa, laitan vähintään yhden valmiin annoksen pussiin ja pakkaseen, jotta voin syödä sen myöhemmin. Mutta sitähän Liliathkin suositteli.

Sen lisäksi ruokia voi muuttaa seuraavana päivänä. Lämpimiä ruokia, kuten vaikka mureketta, lihapullia tms voi käyttää seuraavana päivänä salaatissa, ja pinaatti-oliivi-feta-tomaatti-rucola salaatin lopusta voi pyöräyttää lämpimän lisukkeen pannulla oliiviöljyn kanssa.

Suosin ruoan laitossa edullista valkokaalia, kaalista saa perunamuussin mennen tullen hakkaavan voikaalimuussin, kun 1/4 kaalia ja puolikkaan kukkakaalin höyryttää hyvin, soseuttaa sauvasekoittimella, ja lisää ison nokareen voita mukaan.

Kaalikeitot, kaalilaatikot, kaaliraastesalaatit ja hapankaali on terveellistä, edullista ja hyvää perusruokaa. Jauhelihaa voi jatkaa soijarouheella, ja saada yhdestä paketista näin vaikka kahteen ruokaan tarvikkeet. Yhdestä lihapakkauksesta muuten voi tehdä useamman kuin yhden ruoan. Esim. 4 broilerileikkeestä saa 2 pihvia pariskunnalle, ja seuraavana päivänä kanakeiton tai kastikkeen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 191
0
 

Mäkään en tietoisesti säästä ruokakuluissa. :D Mä vaan mätän ostoskärriin kamaa, kyllä se kassaneiti sitten kertoo paljonko taas meni. :D Mulla karppaus tulee kyllä kalliimmaksi, kuin että söisin hiilaripitoisempaa. Raha ei ratkaise.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1003
0
 

 anais kirjoitti...
Emme kuitenkaan käytä 2hengen taloudessa ruokaan sen enempää kuin n. 300-400e kuussa, jossa on mukana myös kummankin lounaskulut.
Tässä sain toukokuun laskeskelut valmiiksi, eli sinkkutalous muuttui parisuhdetaloudeksi huhtikuun lopussa. 320 € mennyt ruokaan, eli vaikka henkilömäärä tuplaantui niin ruokakulut kasvoivat vain puolella! Ehkäpä yhdessä kokkaaminen vähentää ulkonasyömistä? Yksin en nimittäin monestikaan pottuja keitellyt, nyt ne on ihan perusruokaa viikoittain.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 26.5.2009
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 29
0
 

 
<< Edellinen sivu 1 2 Seuraava sivu >>

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Uutisia > Säästä ruokakuluissa