Kalorilaskuri

Voita vai margariinia?

Voita vai margariinia?

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Voita vai margariinia?

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

 
 butter kirjoitti...
..snip..

Ja fibanaccille tiedoksi, että tutkimus, johon perustuu tuo hypoteesi, että sydän-/verisuonitaudit sekä kolesterolin nousu ovat seurausta tyydyttyneistä rasvoista, on täyttä puppua. Sen teki 70 luvulla yhdysvaltalainen tutkija Ancel Keys, joka hän tutki tyydyttyneiden

..snip..
Höpönlöpö. Aiheesta on tuoretta tutkimustietoa vaikka millä mitalla, kolesterolin ja varsinkin sepelvaltimotaudin korrelaatiosta. Ruokavalio ja varsinkin kovat rasvat ovat yksi osatekijä kohonneessa kolesterolissa.

Ei asiaa tietenkään "sydän-/verisuonitaudit sekä kolesterolin nousu ovat seurausta tyydyttyneistä rasvoista" voi ilmaista, että sikäli olet oikeassa. Mutta erittäin harhaanjohtavaa tuollaista toitottaa joka tapauksessa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 5.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 35
0
 

Yksi osatekijä kyllä - mutta ei todellakaan päätekijä !

on tieteellisesti todistettu, ettei ravinnon kolesteroli nosta elimisön kolesterolia. kolesterolin nousuun ei siis vaikuta kolesterolin syönti. on myös tutkimuksia meneillään siitä, että voidaanko HDL (hyvä kolesteroli) nostamalla saada LDL (paha kolesteroli) laskemaan, ja että voitaisiinko tutkia nimenomaan tätä näiden kahden arvon välistä erotusta. Mitä korkeampi nimittäin HDL on, sitä pienempi on riski valtimokovettumatautiin eli ateroskleroosiin.
Mutta tätä ei vielä sovelleta käytännössä.. Ainakaan kovin laajasti.

Ateroskleroosin (valtimoon kehittyy tukos) synnyssä verisuonessa täytyy olla tulehdus. Tulehduksen saa aikaan esimerkiksi tupakan poltto, liikkumattomuus ja alkoholin käyttö. Sitä mukaa, kun verisuonia tulehtuu, niihin jää pienikokoisia LDL-partikkeleita jumiin ja ne tukkeutuvat - tästä syntyy sydän-verisuonitauti riippuen siitä, mikä suoni ensimmäisenä prakaa. Näin pääpiirteittäin.
Sitten on tietenkin verenpainetaudit ihan erikseen. Niihin taas on syynä suolan käyttö ja liikkumattomuus etc. Nekin aiheuttavat mahdollisesti tulehdustilan (repeytymän) verisuoneen.

Mutta siis. Tyydyttynyt eläinrasva. Se imeytyy ohutsuolesta imusuonistoon kylomikroneina (proteiinien ympäröimänä partikkelina). Kylomikroni kulkeutuu maksaan, jossa siitä muodostetaan VLDL (very low density lipoprotein). Siinä on sekä ravinnon mukana tullieta rasvoja, että maksan valmistamia kolesteroleja ja fosfolipidejä yms tarpeellista. (Kolesterolia ja fosfolipidejä tarvitaan elimistön rakennusaineiksi.) Nämä ovat suht isoja partikkeleita, jotka eivät pääse kulkeutumaan verisuonen läpi. Niistä otetaan rasvamolekyylejä yksi kerrallaan verisuonen läpi soluun käytettäväksi energiaksi tai varastoitavaksi. Nämä rasvamolekyylit eivät jää sellaisenaan verisuoneen jumiin.
Kun VLDL partikkelista on otettu tarpeeksi monta rasvamolekyyliä, sen koko on pienentynyt ja sitä aletaan nimittää LDL partikkeliksi (Low density), jossa on jäljellä enää kolesteroli ja fosfolipidi. Tämäkin on kooltaan sen verran iso, ettei se voi kulkeutua verisuonen läpi sellaisenaan tai jäädä siihen jumiin.
Kun LDL partikkelista edelleen on otettu tavaraa solujen tarpeisiin, sen koko on yhä pienentynyt ja sitä aletaan kutsua HDL (High density) partikkeliksi.

Miksi sitten HDL on hyvä ja LDL on paha?

Ei VLDL:stä muodostuva LDL olekaan se paha paholainen. Maksa muodostaa erikseen pienempiä LDL-partikkeleita (ilmeisesti erityisesti silloin, kun insuliini on korkealla tai kun rasvaa ja sokeria syödään runsaasti samanaikaisesti), ja nämä voivat jäädä jumiin tulehtuneeseen verisuonen kohtaan muodostaen verisuonitukkeuman.
HDL toimii ns. pelastavana enkelinä, sillä sekin voi pienen kokonsa ansiosta kulkeutua verisuonen seinämään ja viedä sieltä pois LDL partikkeleiden sisältämää kolesterolia. Näin HDL saa siis verisuonitukkeuman pienenemään.

En näe mitään yhteyttä tyydyttyneelle rasvalle ja verisuonitukkeumalle, kun kerran tiedetään, ettei ravinnon rasva päädy verisuonien seinämään missään välissä. Kolesteroli kyllä, mutta sekään ei johdu siitä, että kolesterolia olisi tullut ravinnosta. Kun henkilö syö kolesterolia, maksa vähentää omaa kolesterolisynteesiään, jolloin kolesterolin määrä pysyy vakiona. Täytyy aika paljon popsia kolesterolia ruoasta, jotta sitä tulisi elimistön tarpeisiin ylimäärin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 8.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 butter kirjoitti...
yksi osatekijä kyllä - mutta ei todellakaan päätekijä !

..snip..
Nimenomaan. Yksi osatekijä joten täysin epäloogista sitä toitottaa vaarattomaksi. Tässä on taas tätä salaliittoteoreetikoiden epäloogisuutta, jos x niin sitten y vaikkei niillä ole mitään tekemistä keskenään.

Vaikka se valistus yksinkertaistaa (ja jopa vääristää) asioita viestin perille menemiseksi, kuten esimerkiksi huumevalistus, ei se sitä tarkoita että se pössyttely kannattaisi.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 9.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 35
0
 

Uskon asiahan tämä vielä aika pitkälle on. salaliittoteoriavertaus on itseasiassa aika osuva :D asiasta kun ei ole avointa keskustelua käynnissä muualla kuin näin blogimaailmassa.
uskon, että jos asia saisi laajempaa huomiota (siis myös lääkäreiden ja KTL:n suunnasta), moni tyydyttyneitä rasvoja varjostanut muuri sortuisi.

näin on päässyt käymään jo esimerkiksi ruotsissa: lääkäri Annika Dahlqvist voitti oikeudenkäynnin, jossa häntä syytettiin vähähiilihydraattipitoisen runsasrasvaisen ruokavalion suosimisesta diabeetikkopotilaidensa hoidossa. Mitään tutkimusta kumoamaan hänen teoriaansa ei löytynyt. Hän siis leikkasi runsaasti hiilihydraattien saannissa, jolloin potilaiden ei tarvinnut enää miettiä verensokeriheilahteluitaan ja moni pystyi jättämään insuliinilääkityksen lähes kokonaan pois. Hiilihydraattien energian hän sitten korvasi rasvalla, josta suuri osa tulee myös eläinrasvoista. Nyt ruotsissa on meneillään suuri rasvavallankumous, kun kansa on alkanut jättämään kevyttuotteet hyllylle ja suosimaan vähähiilihydraattista ruokavaliota.
Tässä hiukan ruotsin kielistä lukemista: Annika Dahlqvistin kohuttu blogi.

nykyäänhän ihmiset kammoavat rasvaa kuin ruttoa. ja syövät sitten senkin edestä "kevyttä" hiilarimättöä. tämä on väärin !
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 9.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 butter kirjoitti...
nykyäänhän ihmiset kammoavat rasvaa kuin ruttoa. ja syövät sitten senkin edestä "kevyttä" hiilarimättöä. tämä on väärin !
Olen samaa mieltä tämän väitteen kanssa mutta en ole ikinä ymmärtänyt miksi sen rasvan pitää olla tyydyttynyttä eläinrasvaa? Miksi rasva ei voi olla tyydyttymätöntä kasvirasvaa jonka terveellisyydestä ihan oikeasti on todisteita? Margariinivastaisuuden ymmärrän jollain lailla mutta mitä vikaa on rypsiöljyssä tai oliiviöljyssä?

Tämä rasvakeskustelu on kyllä ollut mielenkiintoista seurattavaa! Butter on erittäin hyvin sisäistänyt karppipropagandan jota on tullut lueskeltua joskus ihan mielenkiinnon vuoksi. Sieltä löytyy paljon asioita jotka voin itsekin allekirjoittaa mutta tuota miksi rasvan pitää olla nimenomaan huonoa rasvaa en kyllä käsitä Eek!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 9.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 143
0
 

Tottakai kasvisrasva on monessa suhteessa parempaa kuin eläinrasva, mutta eläinrasvaa kammotaan liikaa. ei kasvisrasva tarvitse puolusteluja. eläinrasvakammoa tässä nyt vain yritän lievittää, koska ei ero nyt ihan niin valtava ole kuin mitä ihmisten mielessä yleisesti on. eläinrasvakammo nimittäin ajaa siihen, että voi vaihdetaan margariiniksi ja liha korvataan suuremmalla määrällä riisiä/pastaa/perunaa.

myönnän karppisivustojen puoskarointivaikutuksen mielipiteisiini =), mutta suurin merkitys on varmaankin ollut christer sundqvistin blogilla. Myöhemmin olen lueskellut myös ruotsinkielistä Annika Dahlqvistin blogia. googlettamalla löytyvät.

en ole mikään asiantuntija. oman mielipiteeni vain annan kuulua. ja toivon että se osuu oikeaan Hyvä homma!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 10.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

Hei täähän oli mielenkiintoinen keskustelu!
Olen käyttänyt margariineja kauan ja sit sairastuin kilpirauhasenvajaatoimintaan. Tyroksiini lääkitys ei poistanut kaikkia oireita ja kolesterolikin rupesi nousemaan. Sitten hain apua funktionaalisesta lääketieteestä joka hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisemmin.
Suuri osatekijä on ruokavaliohoito. Sanotiin, etten saisi käyttää teollisesti valmistettuja margariineja, ne ei tee hyvää minun kilpirauhaselle.

Sain myös ohjeen omaan levitteeseen. 1/3 voita 1/3 öljyä ja 1/3 vettä.
sekoitetaan voimkkaasti, säilyy jääkaapissa n. 2vko.
olen nyt käyttänyt tätä ja ihan voita leivällä ja leivontaan. Yritän välttää pitkälle jalostettuja tuotteita muutenkin.
Nyt kävin kolesteroli kokeissa ja kolesteroli on pudonnut normaaliin. (myös kilpirauhasen vajaatoiminta on kunnossa ja vajaatoimintahan nostaa kolesterolia)
Joten itse jatkan tällä linjalla, sanokoon virallisterveellinen ruokavalio mitä tahansa voista.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 10.7.2008
Viestejä 24
0
 

Mielenkiintoista kata10 ! Ehdottomasti. täytyykin itse ottaa tuosta funktionaalisuudesta vähän enemmän selvää.

luomua kannatan myös minä. mitä vähemmän keinotekoistettua, sen parempi. ja tästä syystä myös voi voittaa margariinin.

mielenkiintoista oikeestaan juuri tuo, että kun jätit margariinit pois ja korvasit voilla ja öljyllä, kolesterolisi laski ! voi becelit kohta heittää nurkkaan.
vaikka ei tosin kasvisteroleissa mitään vikaa ole. ne ovat hyviä LDL:n laskijoita.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 10.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 butter kirjoitti...
mielenkiintoista oikeestaan juuri tuo, että kun jätit margariinit pois ja korvasit voilla ja öljyllä, kolesterolisi laski !
Näin tosiaan kävi. Mutta siis kilpirauhanen reistasi silloin ja myös se on nyt oikealla hoidolla saatu tasapainoon. Vaikea sanoa kumpi kolesteroolin on vaikuttanut-kilpirauhasen oikea hoito vai ruokavalio. Tai molemmat?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 10.7.2008
Viestejä 24
0
 

 Juanita kirjoitti...
Millaisia rasvoja käytätte esim. levitteenä leivän päällä?
Tällä hetkellä löytyy:

*voita, puuroon ja pannulle
*kylmäpuristettua rypsiöljyä ja saksanpähkinäöljyä, ihan kaikkeen
*kevyttä Beceliä, leivälle, tämän ajattelin vaihtaa Oivariiniin, ihan maun vuoksi
*Tuorejuustoja; Philadelfia lightiä, ja pari rasiaa 13% Valio Violaa, leivälle, "maustevoiksi"..

Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 13.7.2008
Viestejä 12
0
 

Kata, varmasti molemmat. kilpparivajis nostaa kolesterolia ja kun se saadaan hoitoon, LDL laskee. samoin rypsiöljy laskee LDL kolesterolia. summa summarum: molemmat auttaa =)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

Meillä käytetään oivariinia ja voita Hymy
En minäkään usko mihinkään margariini hömpötyksiin Hämillään
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 126
0
 

... Nyt meni taas elämänkatsomus ihan uusiksi... Mutta mutta mutta voin silti jatkaa kevytrasvojen käyttöä, eiks niin, koska yritän laihduttaa? Ja kukaan ei sano nyt mitään siitä että mulla on melkein päivittäin liian vähän rasvoja ruuassa. Tää nyt on vähän kun joku ois sanonut ettei kasvikset ole terveellisiä.

Hämmentävää. Täytyy lukea koko ketju ihan ajatuksella myöhemmin.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 276
0
 

Hämmentävää nimenomaan tämä onkin.

pointti on varmasti lähinnä se, että laihduttavallekin oikeastaan olisi hyvä saada vähän enemmän sitä rasvaa. esim omega3 saanti on todella tärkeää aineenvaihdunnalle. rasva vähentää aterialla verensokerin heilahtelua.

ja toisaalta pointtina on myös ollut se, että voin ja eläinrasvojen epäterveellisyys on kyseenalaista.

margariinit ovat täynnä kaikkea synteettistä, kun voi ja öljy ovat 100% luonnollisia. oivariini onkin hyvä vaihtoehto, koska se on valmistettu voista ja kasviöljystä.

tottakai siitä tulee sitten enemmän kaloreita, joita täytyy tarkkailla, mutta väittäisin, että loppujen lopuksi laihduttavallekin oikean rasvan käyttö olisi ihan hyväksi. silloin solut eivät huuda nälkää ja aja henkilöä syömään ylenmäärin. rasva pitää myös pidempää kylläisenä, jolloin ruokahalua on helpompi säädellä.

rasvan kalorimäärät korvaillaan usein hiilihydraateilla, jotka eivät pidä nälkää, ja jotka ovat ns. helppoa syötävää. sitä tulee sitten helposti syötyä ihan liikaa. verensokeri heilahtelee ja aiheuttaa väsymystä, joka taas ajaa mahdollisesti turhaan naposteluun.

laatu ratkaisee kaikissa ruoka-aineissa. silloin solut pysyvät tyytyväisinä ja ruokahalu hallinnassa, jolloin painoa on pidemmän päälle helpompi hallita ja pudottaa. ja tottakai, mitä luonnollisempia aineet ovat elimistölle, sitä paremmin aineenvaihdunta toimii ja kaikki rakentuu elimistössä.
puutostilassa elimistö käy aina tavallaan alikierroksilla..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 16.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

Itse en terveellisyydestä niin välitä.. Olen jo Vanha http://www.mysmiley.net/imgs/smile/animated/anim_03.gif

Mutta lapset!!! He laittavat samaa superkevyttä flooraa kuin minä. Ostin yhteen aikaan lapsille voita leivän päälle kun äiti touhotti dokumentista missä kerrottiin rasvojen käsittelystä. Siellä oli sanottu homogenisoidun maidon rasvojenkin olevan niin pieniä että ne vaeltaa soluissa ihan miten haluaa http://www.mysmiley.net/imgs/smile/confused/confused0068.gif

Juotan siis rasvatonta heille.

Onko mitenkään mahdollista ottaa voita ja vispata se öljyn kanssa ja tehdä lapsille kompromissi levite mitä on käsitelty mahd. vähän?http://www.mysmiley.net/imgs/smile/cool/cool0025.gif
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 16.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 403
0
 

^Luomumaitoa vaan, sitä ei homogenoida.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 16.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 88
0
 

Katsokaapas tätä, tilasin reseptin kaveriltani http://www.mysmiley.net/imgs/smile/animated/anim_26.gif

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/71586/Voilevi

Kyllä on helppoa! Maistuu kuulemma ihan voille ja yhtä helppo levittää kuin voi. http://www.mysmiley.net/imgs/smile/happy/happy0065.gif

Tätä teen! Ja on hyvä omatunto!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 16.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 403
0
 

Jokos teit sitä voita? Tulikos hyvää? Levittyykös helposti?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 18.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 203
0
 

Mummolassa tein :)
Paappa innostui kovasti. Kun maistui niin ihanasti voille. Levittyi kuin paras margariini!
Meinasivat hekin vaihtaa siihen :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 403
0
 

Pakko kokeilla itse myös. Mitä öljyä laitoit ja milla vaahdotit voin? Ajattelin yleiskoneella surauttaa kait se onnistuu.
Äitini muuten tekee myös itse voita ja lisää seokseen valkosipulirouhetta.
Maku aika jännä, mut on terveellistä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 203
0
 

Ihan yleiskoneella voi aivan vaahdoksi ja sitten laitoin neito öljyä. Se on kylmäpuristettua, mutta ihan mautonta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 22.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 403
0
 

Hei
äitini resepti on
500g voita
3 dl erikois rypsiöljyä neito (käy varmasti muutkin
3 dl vettä
Tein tälläistä jo ja resepti löytyy
"Oma voi" Haulla
Tein jo ja hyvää tuli
äitini lisää myös 3 valkosipulin kynttä, mutta itse en lisännyt, koska en pidä valkosipulista niin kovasti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 28.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 203
0
 

Mitenköhän toi mahtais onnistua neitsyt oliiviöljyllä???
Uskaltaiskohan kokeilla Tarvitsen apua!!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 28.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 203
0
 

Muuta en tiedä kuin että majoneesia tehdessä suositellaan aina vatkattavan käsin jos käytetään kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kone kuulemma muuttaa öljyn maun.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 30.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 403
0
 

Eihän noi tossa tarvi kuin sössätä yhteen eli ihan varmasti onnistuu millä tahansa öljyllä kylmäpuristetusta johonkin halpisöljyyn. itse suosittelen kylmäpuristettua sen terveellisyyden takia.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 30.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 Juanita kirjoitti...
Millaisia rasvoja käytätte esim. levitteenä leivän päällä? Eli nyt en tarkoita öljyjä.
Eli summa summarum:
Suo siellä, vetelä täällä. Mutta mitä käyttäisin leivän päällä? Miettii
(katsos vaan kun tuohan ihan "rimmaa" Rolling on the Floor Laugh )
Tonnikalatahnaa (Abba = ei kovetettuja kasvirasvoja, kasvisrasvana RYPSIöljy, joka on paras)

Tai sitten ei mitään! Miksi laittaa mitään, ei se leipä sitä tartte....ja äkkiä oppii pois. Ihan kuten juomaan kahvin sokeritta.

No, hätävaraksi meillä on Oivariiniä. Lähinnä lasten käyttöön. Se on paras. Ei kovetettuja kasvirasvoja kuten kissanrasvamargariineissä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 7.8.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 43
0
 

 suvianne kirjoitti...
Ihan yleiskoneella voi aivan vaahdoksi ja sitten laitoin neito öljyä. Se on kylmäpuristettua, mutta ihan mautonta.
Eikös Valion Oivariini ole juuri tuollaista?

Käsittääkseni ne siellä Valiossa eivät pelleile tämmöisten asioiden kanssa.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 7.8.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 43
0
 

 doomchild kirjoitti...
... Nyt meni taas elämänkatsomus ihan uusiksi... Mutta mutta mutta voin silti jatkaa kevytrasvojen käyttöä, eiks niin, koska yritän laihduttaa? Ja kukaan ei sano nyt mitään siitä että mulla on melkein päivittäin liian vähän rasvoja ruuassa. Tää nyt on vähän kun joku ois sanonut ettei kasvikset ole terveellisiä.

Hämmentävää. Täytyy lukea koko ketju ihan ajatuksella myöhemmin.
Jaa että liian vähän rasvoja? No tuo on kyllä maailman helpoin ongelma korjata. Älä mene laittamaan niitä kissanrasvoja! Näkisit sen prosessin miten ne valmistetaan. Tulee mieleen muovitehdas....

Pistäppä ruokaan vaikka vehnänalkioöljyä joka päivä. Tulee saatua samalla vitamiinit.

Samoin käytä rypsiöljyä, kylmäpuristettua.

Öljyssä marinoitu oliivikin antaa päivän öljyt. Tai valkosipulikynsi. Määrä on joku 2-3 kpl. Siinä kaikki. Otappa vielä siihen kalaöljykapseli tai pari joka päivä, niin kroppa kiittää. Samalla tulee sitä rasvaa lisää.

Rasvoja pitää joka päivä saada, mutta päivittäinen tarpeesi on niin ääpättömän vähän, että se tulee tyydytettyä parilla kolmella ruokalusikalla korkealaatuista öljyä.

Joku lohiannos tai vaikkapa ankeriasbiitti sitten suorastaan räjäyttää päivän rasva-annokseksi (mutta on terveellistä!)

Ei kannata öljyn laadussa sitten fuskata. Lisärasvaa tarvitaan todella vähän, joten hinta on sivuseikka.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 7.8.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 43
0
 

Koko totuus rasvoista?

Väitteeseen: eläinrasva tukkii suonet ja lihottaa

Vain hapettuvat rasvat eli moni- ja kertatyydyttymättömät pystyvät yhdessä kolesterolin kanssa tukkimaan sydämen verisuonia, mutta tukosten syntymiseen tarvitaan muutakin. Soluja vaurioittavien vapaiden radikaalien lisäksi syynä sepelvaltimotautiin on useiden eri tutkijoiden, mm. suomalaisen prof. Saikun, mukaan bakteerien ja virusten aiheuttamat krooniset tulehdukset, jotka vaurioittavat valtimoiden soluja. Kun verihiutaleita, kolesterolia ja proteiineja kerääntyy paikkaamaan vaurioitunutta kohtaa toistuvasti, muodostuu arpikudosta ja viimein tukos.

Monityydyttymättömistä rasvahapoista vain kala- ja pellavaöljyjen omega-3-rasvahapot ja tyydyttyneistä kookosöljyn keskipitkäketjuiset rasvahapot alentavat sydäntautien riskiä.

Useat kasvirasvat hapettuvat kun niitä kuumennetaan tai käsitellään kemiallisesti. Hapettuessa niihin muodostuu vapaita radikaaleja, joiden tiedetään olevan terveydelle haitallisia. Aiheuttavat mm SV-tauteja ja elimistön sisäisiä tulehdustiloja. Siinä vaiheessa kun öljy saapuu kuluttajalle, se on enemmän tai vähemmän hapettunutta ja sisältää runsaasti vapaita radikaaleja. Kun öljyä kuumennetaan esimerkiksi paistettaessa, siinä muodostuu lisäksi terveydelle haitallisia transrasvahappoja.

Toisin kuin moni- ja kertatyydyttymättömät kasviöljyt, tyydyttyneet ravintorasvat eivät hapetu eikä niissä muodostu vapaita radikaaleja eikä transrasvoja. On selvää, että mitä vähemmän ravintorasvaa on käsitelty, sitä terveellisempää se on. Siksi teollisesti mahdollisimman vähän käsitellyt kylmäpuristetut kasviöljyt (oliivi, rypsi, pellava, kookos) sekä voi ovat muita ravintorasvoja terveellisempiä.

Muistettava on myös, että mikään ravintorasva tai öljy ei ole täysin tyydyttynyttä tai tyydyttymätöntä rakenteeltaan, vaan jokainen sisältää eri suhteissa lukuisia eri rasvahappoja, joista toisia voidaan luonnehtia vaikutukseltaan ”hyviksi”, ”neutraaleiksi” tai ”huonoiksi”. Näin ollen kaikki tyydyttyneet, ”kovat” ravintorasvat eivät ole ”huonoja” eli epäterveellisiä, eivätkä kaikki monityydyttymättömät, ”pehmeät” rasvaseokset ole terveellisiä.

Olisiko tämä hyvä yhteenveto kaikesta pohtimastamme...?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 9.8.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

Minulla on yksinkertainen rasvapolitiikka: leivän päälle en pane rasvaa ikinä, koska juusto, kasvikset, hummus ym. itse tekemäni tahnat tekevät minusta rasvan lisäämisestä tarpeetonta. "Säästyneen" rasvan käytän ruoanlaitossa. Rakastan hyvää ruokaa ja ruoanlaittoa, ja aika moni ruoka vain yksinkertaisesti maistuu ja näyttää paremmalta, jos rasvaakin on kohtuullisesti mukana. Koska käytän muutenkin mahdollisimman paljon luomua ja vältän tarpeettomia lisäaineita, kaapistani ei margariineja tai sulatejuustoja löydy. Kylmäpuristettu oliivi- tai rypsiöljy, joskus saksanpähkinäöljy, seesaminsiemenöljy ym. erikoisöljyt lisäävät ruokiin herkkumakuja ja paljon hyviä rasvahappoja. Joissakin ruoissa voin maku on kuitenkin paras, joten kaapista löytyy aina myös pieni paketti kirnuvoita. Uskon tällaiseen mahdollisimman luonnonmukaiseen ja herkulliseen syömiseen paljon enemmän kuin jatkuvasti vaihtuviin tutkimustuloksiin, jotka tuntuvat sitä paitsi vaihtelevan ihan liikaa tutkimuksen tilaajan mukaan...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
la 9.8.2008
Viestejä 16
0
 

 

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Voita vai margariinia?