Kalorilaskuri

Voita vai margariinia?

Voita vai margariinia?

Keskustelun päävalikko > Ravinto > Voita vai margariinia?

Jos olet jäsen, kirjaudu tästä!

Vastaa

<< Edellinen sivu 1 2 3 Seuraava sivu >>
 
Millaisia rasvoja käytätte esim. levitteenä leivän päällä? Eli nyt en tarkoita öljyjä.

Kovasti valistetaan ja ohjataan käyttämään hyviä kasvirasvoja ja välttämän pahoja eli kovia rasvoja. Meillä löytyy jääkaapista

* kevyt savukalkkunasulatejuusto(Lidl) rasvaa 9% (tyydyttyneitä rasvahappoja 5,5g), energiaa 160 kcal/100g
* kevyt savuporo levitejuusto (Ingman) rasvaa 9% (tyydyttyneitä rasvahappoja 5,5g), energiaa 160 kcal/100g
* kevytlevi rasvaseos 40% (Valio) rasvaa 40% josta kovettamatonta kasviöljyä ja -rasvaa 36% ja maitorasvaa 4%, energiaa 400kcal/100g
* oivariini vähärasvaisempi rasvaseos (Valio) rasvaa 60% josta maitorasvaa 40% ja kasviöljyä 20%, energiaa 550kcal/100g

Eli kolme ensin mainittua olisi minun ymmärtämykseni mukaan niitä hyviä vaihtoehtoja MUTTA
oivariini sisältää vain stabilointiainetta (E440) ja happamuudensäätöaineita (E500, E339) kun taas kevyemmissä vaihtoehdoissa löytyy vaikka mitä lisäaineita, ennen kaikkea niissä on säilöntäaineita.

Eli summa summarum:
Suo siellä, vetelä täällä. Mutta mitä käyttäisin leivän päällä? Miettii
(katsos vaan kun tuohan ihan "rimmaa" Rolling on the Floor Laugh )
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 294
0
 

Oivariinia tai voita. Ennen tuli syötä sitä Voilevia vai mitä Leviä se onkaan nykyään, nyttemmin maistuu pahalle. Margariineja en ole koskaan oikein saanut alas.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 242
0
 

Itse laitan voita Silmänisku Onni

en usko yhtään nykyaikaiseen rasva vouhotukseen. Margariinejä ja muita "terveellisiä" rasvoja käytetään enemmän kuin aikaisemmin ja silti sydän ja verisuoni taudit ovat lisääntyneet. itse näen näiden välillä selvän yhteyden. Rasva on parasta ihmiselle luonnollisessa muodossaan; kalassa, lihassa ym ja sen kerran kun sitä leivän päälle laitan (kauheasti ei leipää tule syötyä enää) niin mieluiten laitan sitä mahdollisimman vähän prosessoitua versiota.(huom. siis suurin osa rasvoista tulee kuitenkin näistä nykylääketieteenkin terveellisinä pitämistä lähteistä ei suinkaan siitä voista). Ylipäätään sitä parempi mitä vähemmän E-alkuisia aineita ja mitä vähemmän vaiheita tuotanto prosessissa.

Tutkimus tuloksia on suuntaan jos toiseen, mutta tämä on vain oma päätelmäni. En siis missään nimessä suosittele kellekään tätä tyyliä (ehkä oman elämäni lopussa voin jo vetää päätelmät mihin tämä tyyli oikeasti johti), mutta kriittisyyttä ja omaa harkintakykyä suosittelen lämpimästi.

Tulipas kirjoitettua painavia mielipiteitä Vähän ongelmia no joo, voishan sitä kehittää vaikka oliiviöljystä ja yrtieistä jonkun tahnan mitä laittas leivänpäälle...tai sit jos oikeen haluaa hifistellä niin paistaa leivän pannulla oliiviöljyssä niin ei tarvii erikseen päälle lisätä rasvaa...itse kun tekee niin tietää ainakin mitä siinä on :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 35
0
 

Kotona käytän Mini-Lättaa tai Beceliä ja töissä Keijua. Joskus kauan, kauan sitten en käyttänyt edes margariinia leivällä. Opettelin sen taidon sitten uudestaan.
Voita käytän hyvin harvoin, ehkä niinä harvoina kertoina, kun rasvat ovat jääneet heikoille. Mutta ne kerrat ovat hyvin vähissä. Voi ei iske minuun!
Sulatejuustoistakaan en enää välitä, ehkä joku pippurinen Creme Bonjour menettelisi, mutta hintapolitiikka tulee vastaan. Sellainen pieni, mutta hintava purtilo menisi meillä hetkessä ja isojen sulatejuustopakettien juustot maistuvat Hyi yök ...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 570
0
 

Meillä käytetään ihan oivariinia, enkä siitä suostu luopumaan.. Jos ainoa syy mun vetelään vatsanahkaan on siinä riikkisessä nokareessa, minkä leipäni pintaan silloin tällöin hassaan, ni sit saa vatsanahka olla.. Nauraa Pöpi
Luulisin et voita uskaltaa ihan käyttää, kunhan ei liioittele senkään käytössä.. Ei kaikkea voi ihminen rasvattomaan ja hiilarittomaan vaihtaa.. Kait.. Eek!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 14.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 3071
0
 

Tää käyttää makuisaa.
minulle pääasia: siinä ei ole kovetettuja rasvoja ja siinä on omegaa.
ja maistuu vielä hyvälle, ei tule tunnetta että pitää raapia kitalaesta irti :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 974
0
 

Beceliä minä olen tainnut puputtaa ihan koko pienen ikäni :) Tai monet vuodet kuitenkin, ihan lapsesta asti, tiedossa kun on että molemmissa sukuhaaroissa on sydänvikaa. Nyt viimeisen vuoden aikana on tullut sorruttua koulussa Oivariiniin aina useammin ja useammin Ihan täynnä/ähkynä Alussa se maistui pelkälle suolalle, eli pahalle, nyt suon sen itselleni silloin tällöin herkkuna.. Pitäisi opetella siitä pois mutta kun koulussa ei ole tarjolla beceliä :P Ja ne Levit tai mitä-ne-nyt-oli-margariinit ei mene kurkusta alas ei sitten millään.

Sulatejuustoja yms. voisi toisinaan syödä mutta opiskelijabudjettilautakunta ei hyväksy :D
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 62
0
 

No nyt mulla on kaapissa 40 % Oivariinia, mutta pitempään on ollu käytössä 32 % Becel. Kuitenki kun oon maanviljelijäperheestä, niin saan isukin laskuun ostaa Valion myymälästä tuottaja-alennuksella mitä lystään, niin oon ruvennu käyttää noita Valion tuotteita ja niissähän sitä kovaa rasvaa sitten on kuitenki aina jonkun verran. Ens kerralla pitää vähän katella, että mikä niistä on se terveellisin vaihtoehto, mitä Valiolla on tarjota. Se OivariiniBalansia kai ois muka jotenki terveellistä, mutta maistuu ihan kauheelle. Hyi yök Kai mä pysyttelen tuossa perus Oivariinissa. :) Ja se Oivariini 60 % on kätevää, kun voi käyttää myös ruuanlaitossa ja leivonnassa!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 15.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 267
0
 

 Emmu kirjoitti...
itse laitan voita Silmänisku Onni

en usko yhtään nykyaikaiseen rasva vouhotukseen. Margariinejä ja muita "terveellisiä" rasvoja käytetään enemmän kuin aikaisemmin ja silti sydän ja verisuoni taudit ovat lisääntyneet. itse näen näiden välillä selvän yhteyden. Rasva on parasta ihmiselle luonnollisessa muodossaan; kalassa, lihassa ym ja sen kerran kun sitä leivän päälle laitan (kauheasti ei leipää tule syötyä enää) niin mieluiten laitan sitä mahdollisimman vähän prosessoitua versiota.(huom. siis suurin osa rasvoista tulee kuitenkin näistä nykylääketieteenkin terveellisinä pitämistä lähteistä ei suinkaan siitä voista). Ylipäätään sitä parempi mitä vähemmän E-alkuisia aineita ja mitä vähemmän vaiheita tuotanto prosessissa.

Tutkimus tuloksia on suuntaan jos toiseen, mutta tämä on vain oma päätelmäni. En siis missään nimessä suosittele kellekään tätä tyyliä (ehkä oman elämäni lopussa voin jo vetää päätelmät mihin tämä tyyli oikeasti johti), mutta kriittisyyttä ja omaa harkintakykyä suosittelen lämpimästi.

Tulipas kirjoitettua painavia mielipiteitä Vähän ongelmia no joo, voishan sitä kehittää vaikka oliiviöljystä ja yrtieistä jonkun tahnan mitä laittas leivänpäälle...tai sit jos oikeen haluaa hifistellä niin paistaa leivän pannulla oliiviöljyssä niin ei tarvii erikseen päälle lisätä rasvaa...itse kun tekee niin tietää ainakin mitä siinä on :)
Joo, mulla oli kanssa mummo joka laittoi läskin päälle vielä voita ja suolaa. Se joutui sairaalaan ensimmäisen kerran vasta yli 80 vuotiaana. En mä silti vetäisi johtopäätöksiä sellaisen ruokavalion terveellisyydestä. Itse tulee luotettua enemmän tutkimustuloksiin ja lääkäreiden mielipiteisiin kuin omiin fiiliksiin. Onhan se totta, että esim. kolesterolin määrään vaikuttaa moni muukin asia kuin se, että laittaako leivälle täysvoita vai jotain muuta. Jokainen tietysti taaplaa sillä tyylillä mikä itsestä tuntuu hyvältä Syömään!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 17.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Meillä käytetään Mini-Lättaa.
Ainut huono puoli tuossa on se, että sitä ei voi käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan ja siksi pitää leivontaan olla kaapissa vielä ihan oma margariininsa.
Voita en osaa käyttää edes leipoessa, vaikka sen kanssa kuulemma pullakin maistuu paremmalta. Enpä tiedä, hyvältä nuo leivontamargariininkin tehdyt pullat maistuu. Wink
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 294
0
 

Vaihdoin juuri voista ja margariinista pois. Leivon sen verran harvoin, että sitä varten voin sitten ostaa omat rasvansa, mutta leivän päälle laitan Valion Profeel 2% tuorejuustoa, sai kerralla nekin kalorit leikattua minimiin...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Vihreä Flora kotona. Sininen Keiju töissä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1003
0
 

 gartsu kirjoitti...
Vihreä Flora kotona. Sininen Keiju töissä.
Luulin, että se oli valkoinen keiju töissä... :)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1769
0
 

Ootteko käyneet margariinitiedotuksen sivuilla katselemassa levitteiden rasvahappokoostumuksia? Ne on nyt ihan äskettäin taas päivittäny siellä.

Meillä syödään 30% keijua. Oon kyllä miettiny, että kannattaako valita mahdollisimman paljon pehmeitä rasvoja sisältävä tuote ja sit minimoida niiden rasvojen määrä... Pöpi
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 41
0
 

 Jmal kirjoitti...
 gartsu kirjoitti...
Vihreä Flora kotona. Sininen Keiju töissä.
Luulin, että se oli valkoinen keiju töissä... :)
Itseasiassa sinivalkoinen. ;)
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 21.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1003
0
 

Itse suosin oivariini balansiaa ja rypsiöljyä. Voihan olisi tietenkin aika nam, mutta turhan tuhtia tavaraa..
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 22.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1671
0
 

Meillä syödään leivän päällä 60% Keijua eli sitä vihreää. Valinnan syynä on se, että Keijussa on käsittääkseni margariineista kaikista paras rasvahappokoostumus ja siihen on lisätty myös camelinaöljyä josta saa omega-rasvahappoja.

En näe järkeväksi laittaa leivän päälle hyvin vähärasvaista levitettä. Jostainhan ne 30% rasvaa on ruokavalioon ruopaistava ja kun itse ruoka on hyvin vähärasvaista niin rasvan lähteiksi jää oikeastaan vain leipämargariini ja rypsiöljy jota joudunkin lisäilemään "iltadrinkkiini" erikseen lähes joka ilta.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 22.4.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 143
0
 

Itse en käytä levitteitä muutoin kuin sillon jos en mitään muuta leivän päälle laita. Omasta mielestäni leipä makkaralla tai juustolla margariinin kanssa tai ilman maistuu sen verran samalta, että mieluummin jätän pois kokonaan. Muutoin kevyt levillä mennään.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
su 27.4.2008
Viestejä 1
0
 

Kätän leivällä valion kevytleviä ja satunnaisesti pehmeästi levittyvää oivariinia. Transrasvojahan nykyisin melko harvassa suomalaisessa voileipälevitteessä on. Itse en tosin karta voitakaan ruoan valmistuksessa tai yleensäkään syömisessä. Syön kohtuudella "kovia" rasvoja (ei transrasvoja) ja vähän enempi pehmeitä rasvoja, joita saan öljystä, salaatinkastikkeista ja pähkinöistä.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 5.5.2008
Viestejä 18
0
 

Itseasiassa joku on nyt sanonut, että voihysteria on ihan turhaa. margariinin ja voin koostumuksessa ei ole paljon eroja ja voi on luonnollisesti tuotettu valmiste, kun margariini on synteettinen.

tässä voin puolustelua paremmin:
"Voita vai margariinia?"
"Viisi minuuttia voista"
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
pe 16.5.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 butter kirjoitti...
itseasiassa joku on nyt sanonut, että voihysteria on ihan turhaa. margariinin ja voin koostumuksessa ei ole paljon eroja ja voi on luonnollisesti tuotettu valmiste, kun margariini on synteettinen.

tässä voin puolustelua paremmin:
"Voita vai margariinia?"
"Viisi minuuttia voista"
Joo ja joku sanoi että elvis elää. Siitä on oikein ollut oikeissa uutisissakin.
http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto/9610/961006/9610060308.html

Jokainen uskoo mitä haluaa mutta selviä tieteellisiä todisteita on olemassa margariinien ja myös voin koostumuksesta kuten tuosta yläpuolella olevasta linkistä löytyy. Jos on sitä mieltä, että tyydyttyneet rasvat on hyväksi niin sittenhän sitä kannattaa syödä. Se perustelu, että levitteet on teollisesti valmistettu ja siksi pahasta on aika bs. Tuollainen perustelu voisi olla jotenkin järkevä jos söisi pelkästään luomuruokaa eikä mitään muitakaan teollisia valmisteita. Makuasioista voi tietysti kiistellä ja itsekin olen sitä mieltä, että voilla tehdyt ruuat on parhaita. En silti ole sitä mieltä, että voi on terveellistä. Rasvojen laadun vaikutus kolesterolin nousuun on tieteellisesti todistettu. Tai sanotaan näin, että riski kohonneeseen kolesteroliin selvästi kasvaa tyydyttyneitä rasvoja syömällä. Muutkin tekijät siihen vaikuttaa eikä ole itsestään selvä, että voita syömällä kolesteroli nousee. Se on varmasti selvä, että voin syönti ei kolesterolia laske. Sekin on tieteellisesti todistettu, että kohonnut kolesteroli on terveysriski.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 4.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Leivän päälle Becel 35 %, mutta leipomiseen meijerivoita. Talouskoulussa korostettiin, että leipomisessa voi on ykkönen, muu ei maistu miltään. Hyvin meni perille ja sairaan hyväähän voi onkin. Jos leipoo herkkuja, turha ruveta pihistelemään, kun ei herkkuja kuitenkaan mättämällä syö joka päivä, ja leipomisharrastuskin on nykyään harvinaisemman puoleista...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 10.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 79
0
 

Itse kieltäydyn ultrakevytlevitteistä. Mielestäni hyvää leipää ei ole mitään järkeä pilata pahanmakuisella päällysteellä. Tällä hetkellä menee n. 60 g (408 kcal) oivariinia päivässä (laskin pikaisesti viikon keskiarvon). Olen kausittainen leivän syöjä; kohta alkaa taas varmasti kausi jolloin leipä ei kiinnosta.

60 g Mini-Lättaa olis 174 kcal eli olishan siinä vähemmän kaloreita mutta pitäähän ruoan maistua hyvältä vai kuinka?
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ti 10.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 59
0
 

Olen siirtynyt melkein kokonaan vähäsuolaiseen voihin. Eräs tuttavani oli ollut margariiniteollisuudella töissä. Hän kertoi, että margariiniteollisuus ostaa kaikki tutkimukset pois, jotka osoittavat että margariini ei olisi niin terveellistä. Heillä on paljon rahaa, meijeriteollisuudella ei ole.

Syön kuitenkin harvoin leipää, ja jos syön vaaleeta leipää joskus tai paistan, käytän kasviöljyjä.

Se ei kai kuitenkaan ole kauhean terveellistä kun niitä kasviöljyjä kovetetaan. Sittenhän niihin lisätään niitä lisäaineita.

Muutenhan minä syön aika paljon kasviksia, kuituja, täysjyvää, vähärasvaista lihaa jonkin verran sekä kalaa ja pähkinöitä. Eli ihan terveellisesti.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 18.6.2008
Viestejä 6
0
 

Pitikö juuri alkaa itse tehdä levite voista ja rypsiöljystä...
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 18.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 1671
0
 

 atuuliam kirjoitti...
Olen siirtynyt melkein kokonaan vähäsuolaiseen voihin. Eräs tuttavani oli ollut margariiniteollisuudella töissä. Hän kertoi, että margariiniteollisuus ostaa kaikki tutkimukset pois, jotka osoittavat että margariini ei olisi niin terveellistä. Heillä on paljon rahaa, meijeriteollisuudella ei ole.

Vaikka noin yleisesti ottaen pidänkin salaliiittoteorioista niin tämä ei kuitenkaan oikein tunnu uskottavalta... Toisaalta tupakkateollisuus on käsittääkseni toiminut näin ihan oikeastikin joten ei liene täysi mahdottomuus kuitenkaan.

Mutta kunnes toisin todistetaan niin olen näissä rasva-asioissa hyvin pitkälti samoilla linjoilla kuin fibanacci!
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ke 18.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 143
0
 

Mun mielestä leipä ei ylimääräisiä rasvoja kaipaa. Tänä aamuna meni ruisleipä kurkulla ja konjakkihärkä leikkeleellä. Mä aion muutenkin pitää sen linjan,että en turhia kevyt versioita osta. Suurin osa, kun maistuu aika pahalta. Mielummin sitten hyvää kohtuudella.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
ma 30.6.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 88
0
 

Uskon täysin tuon, että margariiniteollisuus yrittää ostaa tutkimukset pois, jotka eivät tue margariinin terveellisyyttä. Ihan biotieteilijöiden kanssa tästä keskustellessa käy ilmi, ettei mitään tieteellistä näyttöä voin epäterveellisyydestä oikeasti ole.

Ja fibanaccille tiedoksi, että tutkimus, johon perustuu tuo hypoteesi, että sydän-/verisuonitaudit sekä kolesterolin nousu ovat seurausta tyydyttyneistä rasvoista, on täyttä puppua. Sen teki 70 luvulla yhdysvaltalainen tutkija Ancel Keys, joka hän tutki tyydyttyneiden rasvojen kulutusta ja sydän-/verisuonitautien esiintymistä yli 22 maasta. Diagnoosi oli, että "mitä enemmän tyydyttyneitä rasvoja syödään, sitä korkeampi on riski sairastua sydän-/verisuonitauteihin". Niinpä julistettiin rasva pannaan.
Noh, mutta. Tutkimuksessa on pieni aukko - tai ehkä vähän suurempikin. Kukin tulkitkoon miten haluaa.

Ancel Keys käytti tuloksensa julkistaessaan 22 tutkimastaan maasta vain 6 maan tuloksia. Jos hän olisi valinnut kuusi eri maata, diagnoosi olisi ollut täysin päinvastainen: "mitä enemmän rasvaa syödään, sitä pienempi on riski sairastua sydän-/verisuonitauteihin". Toisaalta jos hän olisi valinnut vielä toiset 6 maata, hän olisi saanut diagnoosiksi: "rasvan syönnillä ja sydän-/verisuonitaudeilla ei ole merkittävää yhteyttä".
hauska linkki aiheesta.

mielenkiintoista, ainakin minusta.

jos miettii 70 luvulla Suomea: Pohjois-Karjala projektilla saatiiin sydän-/verisuonitaudit selvään laskuun. Ja eikös silloin margariini vaihdettu voiksi? Vaihdettiin toki. Mutta oma veikkaukseni on, että enemmänkin vaikuttivat suolan syönnin väheneminen sekä liikunnan lisääntyminen. Myös alkoholin kulutuksen väheneminen vaikuttaa suoraan.

minä ainakin syön mieluummin luonnollisia elintarvikkeita kuin pistän suuhuni jotain miljoona kemiallista muokkausvaihetta läpikäynyttä synteettistä mössöä.
pahoittelen, jos olen liian asenteellinen.
ja pälpätän tästä vielä mielelläni lisääkin... tämä kun on niin mielenkiintoista!

ps. ei mikään ihme, ettei tästä käydä avointa keskustelua ja tutkimustuloksia tuoda julki. koko KTL ja suomen ravitsemussuositukset ovat vielä vähärasvaisuuden "pauloissa".
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 butter kirjoitti...

jos miettii 70 luvulla Suomea: Pohjois-Karjala projektilla saatiiin sydän-/verisuonitaudit selvään laskuun. Ja eikös silloin margariini vaihdettu voiksi? Vaihdettiin toki. Mutta oma veikkaukseni on, että enemmänkin vaikuttivat suolan syönnin väheneminen sekä liikunnan lisääntyminen. Myös alkoholin kulutuksen väheneminen vaikuttaa suoraan.

Joku raja disinformaation levittämiselläkin pitää olla. Vai, että margariini vaihdettiin tuossa projektissa voiksi. Tässä suora lainaus pohjois-karjala projektin tuloksista:

"Ruokavaliossa rasvan laadun ja määrän muutokset olivat erittäin suuret: esimerkiksi vuonna 1972 yli 80 % väestöstä käytti leivän päällä enimmäkseen voita, vuonna 1997 enää alle 10 %. Näiden muutosten seurauksena huippukorkea veren kolesterolitaso laski erittäin merkittävästi, vuodesta 1972 vuoteen 1995 noin 18 %. Myös verenpainetaso laski olennaisesti."

No onko se johtunut pelkästään siitä, että voin käyttöä vähennettiin en tiedä. Salaliittoteorioita voi kuka tahansa kehitellä ja niihin uskoa mutta eiköhän se ole ihan normaalia bisnestoimintaa, että omalle bisnekselle negatiiviset asiat pyritään eliminoimaan ja positiivisia tuodaan esille. Kukahan niitä väitteitä sitten pistää liikkeelle, että voi ja muut tyydyttyneet rasvat on terveellisiä. Ihan pelkästään puolueettomat tutkijat varmaan joiden tarkoitus on tehdä hyvää kaikille ja tuhota nuo pahat margariinivalmistajat... Just joo. Sellainen väite, että koko rasvahumpuukki perustuisi ainoastaan johonkin Ancel Keysin tutkimuksiin on myös hyvää propagandaa. Ihan niinkuin koko väite rasvojen laadun merkityksestä perustuisi valheelle ja näin ollen olisi väärä. On asiaa varmaan tutkittu myös sen jälkeen. Kaikkien tutkimusten luotettavuudesta ei voi olla varma mutta ei voi olla myöskään niistä tutkimuksista joiden mukaan tyydyttyneiden rasvojen saannilla ja kolesterolin määrällä ei olisi yhteyttä. Vai ovatko ainoastaan tyydyttyneiden rasvojen terveellisyyden kannattajat rehellisiä ja kaikki muut epärehellisiä? Jos margariinit jättää syömättä sen takia, että niissä on jotain myrkkyjä mitä niihin laitetaan valmistuksessa, niin saman analogian mukaan jos toimii muidenkin elintarvikkeiden kanssa ei taida jäädä paljon muita vaihtoehtoja kuin kasvattaa kaikki ruokansa itse.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 32
0
 

Osuit naulan kantaan jokaisessa kommentissasi. itse suosisin luomua niin pitkälle kuin mahdollista, mutta lompakko ei aina vain anna myöten.

en tiedä miten tämän nyt kirjoittaisin.. olen ollut aivan samanlaisten kysymysten äärellä. tuntuu uskomattomalta, että tästä asiasta ei löydy enempää avointa keskustelua. margariini vai voi? eläinrasva vai kasvirasva? vastaus on kaikille niin kovin selvä - no kasvirasva tottakai. ja sitäkin todella tiukissa rajoissa, jos mahdollista.
itse uskon kuitenkin toisin. tai uskon toki, että kasvirasva on hyvä, mutta en usko, että eläinrasva olisi pahaksi. ainakaan niin suurissa määrin kun nykyään väitetään. uskon myös, ettei margariini voi olla hyväksi.. vielä en voi muuta kuin tehdä tästä uskon asian, sillä asialle ei ole laajaa näyttöä.

siksi myöskään tietoni eivät ole eksakteja; toistan vain mitä kuulen, ymmärrän ja luen tästä aiheesta muun muassa veteraaniurheilija christer sundqvistin blogista, lääkäri Timo Kuuselan blogista hiilaritietoiset.net sivustolta.

Tässä lainaus christern sundqvistin blogista:
Sitten noiden rasvojen olomuodon kimppuun vielä hetkeksi. Maalla elävillä eläimillä (myös ihmisillä!) rasva on pääosin kiinteässä muodossa. Esimerkkinä tällaisesta rasvasta on sianihra ja naudanlihan tali. Tämä rasva on kiinteää siksi kun siinä on pitkäketjuisia rasvahappoja kuten esimerkiksi palmitiini- ja steariinihappoja. Näitä sanotaan tyydyttyneiksi rasvoiksi ja niissä ei ole kaksoissidoksiksi kutsuttaja kemiallisia sidoksia laisinkaan. Jotkut tiedemiehet pitävät näitä rasvoja kovin epäterveellisinä, mutta vastakkaisiakin käsityksiä on esitetty. Todennäköisesti näitä rasvoja voi kovasta pelottelusta huolimatta syödä ihan reippaasti. Kovia rasvoja löytyy myös kasvikunnasta (kookosrasva ja kaakaovoi). Nämäkään luonnolliset rasvat eivät ole kovin haitallisia. Sen sijaan kasvirasvojen keinotekoinen kovettaminen esimerkiksi margariinin muotoon on mielestäni täyttä hulluutta. Sitä ei juurikaan voi terveelliseksi elintarvikkeeksi mainita. Se on ihmisten keksintöä ja sen eteen ladotaan kaikenlaisia elintarvikepoliittisia linjauksia ja puolustuspuheita. Älkää uskoko kaikkea mitä margariinin ”terveellisyydestä” kirjoitetaan!
Koko juttu löytyy otsakkeella "viisi minuuttia ravintorasvoista" ja suosittelen hyvin lämpimästi jokaista lukemaan sen.
Kirjoita vastausVastaa tähän viestiin
to 3.7.2008
Aktiivisuus foorumissa ja ryhmissä
Viestejä 546
0
 

 
<< Edellinen sivu 1 2 3 Seuraava sivu >>

Vastaa
Keskustelun päävalikko > Ravinto > Voita vai margariinia?